Fekete berkenye

Fekete berkenye, latin neve: Aronia melanocarpa, az üdítők összetevőibe, ezért sokszor csak aroniaként találjuk meg. Július-augusztusban szedhető már, de ekkor még olyan savanykás, hogy élvezhetetlen, nyersen fogyasztásra nem alkalmas. Az angolok így is hívják chokeberry, vagyis fojtós bogyó. Érdemes fennhagyni az ágakon és csak késő ősszel leszedni, vagy szüret után hűtőbe tenni, mert eláll és a hideg egy kicsit megdolgozza. Természetesen fagyaszthatjuk is. Bizonyítottan sok betegségre jó, és a népi gyógyászat is használja, erről szuper cikkek találhatóak a neten. Ami engem megfogott, hogy Oroszországban még a radioaktív sugárzás áldozatait is kezelték vele. A C-vitamin mellett sok más vitamin, antioxidánsok, antocianinok, flavonoidok, polifenolok is megtalálhatóak benne. Érdemes magán úton szüretelni, és feldolgozni, mert például az egyik kedvenc bioital-gyártómnál háromezer forintba kerül egy üveggel a berkenyelé!
nyár végén, ősszel
hideg helyen vagy mélyhűtve
fehérjetartalom
2.6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
3.7 g
víztartalom
91.6 g
Kalcium
53 mg
Foszfor
44 mg
Nátrium
23 mg
Magnézium
18 mg
B6 vitamin
0.146 g
C vitamin
136 mg
Niacin - B3 vitamin
1.2 mg
A vitamin
435 µg
fehérje
2.6 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
53 mg
Vas
1.7 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
44 mg
Nátrium
23 mg
Cink
0.24 mg
Réz
0.157 mg
Mangán
0.418 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
víz
91.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.33 mg
Niacin - B3 vitamin
1.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.049 mg
Folát
16 µg
A vitamin
435 µg
C vitamin
136 mg
B6 vitamin
0.146 g
Imádjuk a brassóit szaftos sertéshússal, rengeteg fokhagymával és pont megfelelően sült, ropogósan puha sült burgonyakockákkal. Lássuk azt a 3 lépést, amit ne hagyj ki, ha éppen krumplit készítesz a brassóidhoz!
NosaltyMai menünknek nincs párja! Nem mondjuk, hogy könnyed, de laktató, az fix! Klasszikus legényfogó, zöldséges lasagne nem csak vegánoknak, majd végezetül egy limonádé hűti le a kedélyeket.
NosaltyNem véletlen, hogy az olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon, ha egyszer olyan szerény, házias, de karakteres és laktató fogásokkal van tele, mint a minestrone. Nézzük, mi a titok nyitja, segít a Napi Tipp!
Lakos BenedekNem kérdés, hogy a zabpehely nagyon egészséges, de csak akkor, ha megfelelő alapanyagokkal kombináljuk.
Tömjünk meg ma minden gyomrot: készüljön ebédre krumpligombócleves, rakott cukkini és bundás alma.
Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!