Fekete berkenye
Leírás
Fekete berkenye, latin neve: Aronia melanocarpa, az üdítők összetevőibe, ezért sokszor csak aroniaként találjuk meg. Július-augusztusban szedhető már, de ekkor még olyan savanykás, hogy élvezhetetlen, nyersen fogyasztásra nem alkalmas. Az angolok így is hívják chokeberry, vagyis fojtós bogyó. Érdemes fennhagyni az ágakon és csak késő ősszel leszedni, vagy szüret után hűtőbe tenni, mert eláll és a hideg egy kicsit megdolgozza. Természetesen fagyaszthatjuk is. Bizonyítottan sok betegségre jó, és a népi gyógyászat is használja, erről szuper cikkek találhatóak a neten. Ami engem megfogott, hogy Oroszországban még a radioaktív sugárzás áldozatait is kezelték vele. A C-vitamin mellett sok más vitamin, antioxidánsok, antocianinok, flavonoidok, polifenolok is megtalálhatóak benne. Érdemes magán úton szüretelni, és feldolgozni, mert például az egyik kedvenc bioital-gyártómnál háromezer forintba kerül egy üveggel a berkenyelé!
Mikor vegyem
nyár végén, ősszel
hogyan tároljam
hideg helyen vagy mélyhűtve
100g Fekete berkenye
fehérjetartalom
2.6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
3.7 g
víztartalom
91.6 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
53 mg
Foszfor
44 mg
Nátrium
23 mg
Magnézium
18 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.146 g
C vitamin
136 mg
Niacin - B3 vitamin
1.2 mg
A vitamin
435 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.6 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
53 mg
Vas
1.7 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
44 mg
Nátrium
23 mg
Cink
0.24 mg
Réz
0.157 mg
Mangán
0.418 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
víz
91.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.33 mg
Niacin - B3 vitamin
1.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.049 mg
Folát
16 µg
A vitamin
435 µg
C vitamin
136 mg
B6 vitamin
0.146 g