Fagomba
Leírás
Bizonyos korhadéklakó gombafajták fatönkön, tuskón, élő fák elhalt vagy beteg részein élnek. Ilyen a csengettyűgomba, tölcsérgomba, tőkegomba, kénvirággomba, tuskógomba stb. Ezek közül csak néhány ehető, mint pl. a barna csengettyűgomba (ennek is inkább a fiatalabb változata), a gyűrűs és a csupros tuskógomba, amelyből finom pörkölt készíthető, de az előbbi nyersen mérgező, ezért hosszú főzést igényel. Ehető még a szürke, az óriás és a sereges tölcsérgomba valamint az ízletes tőkegomba. Gombászás után a zsákmányunkat érdemes szakértővel megvizsgáltatni, mielőtt a konyhában felhasználnánk!
Mikor vegyem
Főleg késő nyáron és ősszel van szezonja.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Fagomba
fehérjetartalom
3.09 g
zsírtartalom
0.21 g
szénhidráttartalom
3.26 g
víztartalom
92.45 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
86 mg
Magnézium
9 mg
Nátrium
5 mg
Kalcium
3 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.104 g
Kolin
17.3 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
C vitamin
2.1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.09 g
Zsír
telített zsírsav
0.05 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
86 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.52 mg
Réz
0.318 mg
Mangán
0.047 mg
Szelén
9.3 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
1.98 g
víz
92.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.402 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.497 mg
Folát
17 µg
Kolin
17.3 mg
E vitamin
0.01 mg
D vitamin
7 µg
B12 vitamin
0.04 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.104 g