Már egy kiló fogyás is számít a zsírmáj szempontjából

A zsírmáj rengeteg problémát okozhat, így érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkentsük a probléma mértékét.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj napjainkban a leggyakoribb krónikus májbetegség. Kialakulásának hátterében a szervezetben felhalmozódó zsír áll, nem a nagymértékű alkoholfogyasztás, amely szintén ilyen jellegű elváltozást eredményezhet. A zsírmáj leggyakrabban a 40-60 év körüli felnőtteket, egyes források szerint elsősorban a nőket, mások szerint a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Ijesztő tény, hogy sajnos egyre gyakrabban már gyermekkorban kialakul, a gyermekek körében is gyakoribbá váló elhízás miatt.

Már egy kiló fogyás is számít a zsírmáj szempontjából

A nem alkoholos zsírmájnak nincsenek jellegzetes tünetei, általában más betegség kivizsgálása során derül rá fény, legtöbbször vérvizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat során. Bár ez a betegség általában nem okoz panaszokat, mégis komolyan kell venni, hiszen következményekkel járhat. A felhalmozódó zsír miatt a májban gyulladás keletkezhet (ún. zsírmáj hepatitis), amely hosszútávon kötőszövetesedést okoz, és veszélyezteti a máj egészséges működését. Hosszú távon maradandó májkárosodás, és/vagy rosszindulatú elváltozás is kialakulhat.

Szerencsére a kutatók most rájöttek, hogy már csekély fogyás is segít a zsírmáj kialakulási kockázatának csökkentésében.

kutatás során kiderült, hogy minden egyes kiló fogyása után jelentősen csökken két, a májgyulladás indikátoraként ismert májenzim, az aszpartát-aminotranszferáz és az alanin-aminotranszferáz is. 

Ezek szerint már azzal is rengeteget segíthetnek magukon az érintettek, ha nem az összes túlsúlyuktól – esetlegesen több tíz kilótól – szabadulnak meg, hanem csak néhány kilótól. Persze minél többet fogynak, annál jobban csökken a zsírmáj kialakulásának kockázata.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz étrendekről, diétákról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...