Itt a zsenge hagyma, és ezért sokkal jobb, mint öreg társa

A hagymát egész évben, szinte minden nap használjuk a konyhában, bár általában az öreg, pincében tárolt verzióját. Most azonban egy kis ideig itt van a zsenge hagyma, és nagyon sok mindenre jó.

Hagyma: az alapzöldség, ami minden valamirevaló főtt ételbe kell. Az ételek alapját adja, zamatot és szaftot képez, ha kihagynánk, nem lenne ugyanolyan egy fogás sem. Általában három formában jelenhet meg a hagyma a konyhában: a legtöbbször öreg hagymaként, néha újhagymaként (tavasszal), nyáron pedig a félúton lévő zsenge hagymaként. Most ez utóbbival fogunk foglalkozni, mert nagyon izgalmas alapanyag.

Itt a zsenge hagyma, és ezért sokkal jobb, mint az öreg

Mi az a zsenge hagyma?

Tavasszal minden az újhagymáról szól: ez a zöldség legelső stádiuma, ilyenkor egy vékony szár az egész hagyma, még nem nőtt a végén elég nagyra maga a gumó. Ez után, ahogy egyre jobban nő a hagyma, szépen-lassan kialakul a zsenge hagyma.

Ez már nagyobb egy újhagymánál, de még nem akkora, mint egy klasszikus, öreg hagyma.

Héja szinte nincsen, vagy nagyon vékony, nem kell lehúzni. Nagyjából diónyi gumók találhatóak, amelyeken még a szár is rajta van. Lila és vörös színben is kapható a zsenge hagyma.

Hogy vegyük?

Nagyjából június végétől július végéig, esetleg még augusztusban pár helyen találhatunk zsenge hagymát a zöldségesnél, piacon, talán a boltban is. Csomókba kötve fogjuk látni, a szárrésszel együtt árulják.

Érdemes így, szárastól venni, mert ez garantálja, hogy tényleg zsenge, fiatal hagymát kapunk. Tároljuk ugyanúgy, mint a sima hagymát, csupán érdemes hamarabb felhasználni, hogy ne öregedjen sokat.

Mire használjuk?

Persze használhatjuk ugyanúgy, mint a klasszikus hagymát is, tehát főzhetünk belőle alapokat levesekhez, ragukhoz és tésztákhoz, de ezzel valamelyest elvesztegetnénk azt a rengetege lehetőséget, amit a hagyma fiatal kora ad.

A zsenge hagyma még nem annyira erőteljes ízű, inkább édeskés, mint csípős, a nagyobb fejekben található valamennyi tüzesség. Nem valószínű, hogy keserűek lennének, ezért nyersen fogyasztva adják legjobb arcukat. Tegyük salátákba, szendvicsekbe, szórjuk tálaláskor főételekre.

Savanyítva is isteni, ilyenkor karakteres, friss ízét kiegészíthetjük az ecet fanyarságával. Ilyen formájában szintén tehetjük hideg és meleg ételekre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai alapanyag:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...