4 trükk zsemlemorzsával, amitől finomabb lesz az étel

Állandó lakója a kamránknak, megbízható és olcsó alapanyag a mindennapokban: nézzük a mai Napi Tipp keretében, hogy tehetjük a zsemlemorzsát még nagyobb sztárrá a konyhában.

Vannak alapanyagok, amelyek szinte egyből konyhai kreatívkodásra ösztönzik az embert, és sajnos, valamiért a szerény és olcsó zsemlemorzsa nem tartozik bele ebbe az elit klubba. Pedig a prézlit oly sok mindenben és mindenhez használjuk, hogy kár lenne kihagyni ezt a rengeteg lehetőséget, amit elénk tár az alapélelmiszer. Vegyünk hát sorra pár konyhai folyamatot és feladatot, amelynek során ízesebben, ügyesebben vehetjük elő a zsemlemorzsát.

Cukkini panírozása
4 trükk zsemlemorzsával, amitől finomabb lesz az étel

Pirítás: óvatos serpenyőhasználat

Önmagában nincs túl sok íze, így a prézlit általában pirítva használjuk, ezzel elmélyítve az aromákat. Mindegy, hogy egy gombóc bundájához vagy egy rakottashoz készítjük, legyünk óvatosak a morzsával. Egyrészt nagyon hamar odakaphat, akár alacsonyabb lángon is (ettől keserű íze lesz), ezért sose hagyjuk magára a serpenyőt.

Egy másik fontos tanács, hogy a pirítás befejezésével a morzsát rögtön távolítsuk el a forró serpenyőből, mert a visszamaradó hő hatására akár a tűzhelyről levéve is megéghet.

Prézlis karfiol egyszerűen

Sokan úgy gondolnak a prézlis karfiolra, mint egy halálunalmas, szomorkás zöldségköretre, miközben ebből a rakottasból válhat ám igazán ízletes és különleges főfogás is. Csak ...

Rakott ételek: zöldfűszeres ízesítés

Szerencsénkre egy borzasztóan könnyen alakítható, kedvünkre formálható alapanyag a zsemlemorzsa: amennyiben például rakott ételek tetejére vagy azok rétegei közé szórjuk, érdemes valamilyen zöldfűszerrel ízesítenünk a prézlit.

Használhatunk frissen morzsolt vagy szárított fűszereket (pl. kakukkfű, oregano, rozmaring, bazsalikom), amelyeket a már megpirított, de még meleg morzsához adjunk a serpenyőben, hogy az ízek szépen átjárják az egészet.

Édességekhez: enyhe karamellizálás

Amennyiben édességekhez, tehát gyümölcsös vagy túrógombóchoz, derelyéhez, nudlihoz használjuk majd a prézlit, pirításkor ne fűszert, hanem egy kevés porcukrot adjunk a serpenyő tartalmához.

Ez a hőtől szépen karamellizálódik majd és mélyebb, édeskés aromát ad az amúgy szerény prézlinek. Még tovább fokozhatjuk az élményt némi fahéj, reszelt citromhéj vagy darált dió hozzáadásával.

Panírozás: a „szárazkéz-metódus” és maradékmentés

Egy olyan eset van, amikor a prézlit pirítás nélkül, „nyersen” vetjük be, ez pedig a panírozás. Ugyan itt is gondoskodhatunk az előzetes ízesítésről, de inkább arra érdemes figyelnünk, hogy a morzsa ne váljon nedvessé és darabossá a folyamat során.

Tehát elsősorban a szomszédos tálban lévő tojás prézlibe kerülését kell megakadályoznunk: ehhez használjuk az egyik kezünket csak a tojásos, a másikat pedig csak a lisztes és morzsás tálakban való forgatáshoz.

Amennyiben pedig a bundázás végén marad ebből-abból: a tojást, lisztet és morzsát keverjük össze némi reszelt sajttal, majd (enyhén nedves, könnyen összeálló masszát kell kapnunk) süssünk belőle kis puffancsokat az olajban.

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Túrógombóc galuskába szaggatva

A túrógombóc sokak kedvence, amit leggyakrabban porcukrozott tejföllel fogyasztunk, de izgalmas párja lehet a jó időben egy hideg gyümölcsleves is. Ebben a receptben a gombócformát ...

Klasszikus bélszínroló

A bélszínrolóval általában főzelékfeltétként találkozhattunk menzák vagy kifőzdék étlapján, illetve szupermarketek mirelitrészlegén. A bélszínhez nyilván semmi köze, és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Gazdagodj további hasznos konyhai tippekkel:

Legújabb receptek

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!