Nem is kérdés, a nyár abszolút a gyümölcsös gombócok ideje – ilyenkor gyakrabban készítjük a dundi, szaftos belsőt rejtő édességet, amit aztán aranybarna morzsába forgatunk. Vagy legalábbis forgatnánk: vannak ugyanis olyan esetek, amikor csakazértsem akar bebundázódni a gombócunk. Meglepő módon ennek több oka is lehet: nézzük most szépen sorban, mire érdemes odafigyelni a gyümölcsös gombóc morzsába forgatása közben.
Nézd meg galériánkban a gombócmorzsázás fontos szabályait!
5 ok, ami miatt nem ragad a gombócodra a morzsa
Hideg a gombóc
Nem véletlen, hogy frissen, azon melegében kell bebundázni és tálalni a gombócokat. Persze, persze a logika is azt diktálja, hogy azonnal fogyasszuk el, de ennél van egy fontosabb oka is a sürgősségnek. Amikor kiemeljük a főzővízből a gombócot, annak felületén marad valamennyi a folyadékból, ami nagy mennyiségű keményítőt tartalmaz. Ez a réteg pedig segít „megfogni” a morzsát, egységesebb bundát alakít ki.
Túl zsíros a morzsa
Annak is nyomós oka van, miért kell enyhén megpirítani a morzsát egy kevés zsiradékon, mielőtt nekikezdünk a gombócforgatásnak. Önmagában a panír túlságosan száraz, nem tapadna kellően a krumplis felületre. Persze nem szabad túlzásokba esnünk az olajjal/vajjal: ha nagyon zsíros lesz a morzsa, inkább csúszni fog, semmint tapadni.
Túl száraz a morzsa
Valahol hasonló ok miatt fulladunk kudarcba, ha nem elég zsíros a morzsánk: a kenyérszemcsék elcsúsznak egymáson, és könnyen leperegnek a gombócról, még akkor is, ha annak felülete kellően keményítős. Figyeljünk az arányokra a panír készítésénél: 100 gramm morzsához használjunk legalább 1 evőkanál olajat vagy fél evőkanál vajat.
Túl nagy szemű a morzsa
Manapság már többféle morzsa közül is választhatunk, azonban jobban tesszük, ha megmaradunk a klasszikusoknál. Mégsem véletlen, hogy a „panírmorzsa” felirat szerepel azokon a bizonyos zacskókon. A pankót és nagyobb szemű morzsatársait hagyjuk meg rántott ételekhez és más, kohézívabb bundák megalkotásához.
Túl darabos a morzsa
Szintén a nagy szemcsék miatt figyeljünk oda az extra alapanyagok hozzáadására. Nyugodtan használjunk például diót, mandulát vagy más magvakat, mert kellemes ízt adnak a gombócnak, de ezeket inkább darálva, esetleg nagyon apróra vágva keverjük a panírhoz, és ne nagy darabokban – ezek ugyanis nem fognak rátapadni a labdacsokra.
Gyakorolj ezeken a gombócrecepteken:
Pihe-puha barackos gombóc
Ha nyár, akkor sárgabarack, ha sárgabarack, akkor barackos gombóc!
Diós morzsás szilvás gombóc
Szilvásgombóc, ó-ó-ó-ó! A megunhatatlan gyerekdal az ősszel együtt kúszott vissza a fülekbe, nem maradt hát más választás, mint elkészíteni! A hagyományos morzsába csempésztünk ...
Sárgabarackos vagy szilvás gombóc
Meglehetősen pepecselős feladat, de egy évben kétszer van szezonja (egyszer barack, egyszer szilva), és akkor hajlandó vagyok nekiállni!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek segítenek a főzésben: