Abszolút nem mondhatnánk azt, hogy a nyár egy bosszantó évszak, ez azért mégis túlzás lenne – persze megvannak a maga kihívásai, elsősorban a nagy kánikula miatt. Ilyenkor a konyhában is megváltozik a rutin: a főzés rövidül, az ételek inkább hidegen készülnek, a hűtőt feljebb csavarjuk, a fagyasztó megtelik. Persze olyan területekre is betör a nyár, amelyek elsőre talán nem jutnának eszünkbe: például a zöldségtárolás menetét is érdemes ilyenkor átgondolni, nehogy idő előtt megpunnyadjanak a friss alapanyagok. Az alábbi helyeken tárolva elkerülhetjük az enyészetet, jöjjenek a tippek!
A hűtőben, de nem mindegy, melyik részén
Természetesen a hideg hűtőszekrény lesz sokak első gondolata, ha a zöldségek frissen tartása a cél. Itt elsősorban a zöldséges fiókot érdemes használni, mivel az jól szellőzik, mégis el van zárva a többi (esetleg szagosabb) élelmiszertől.
A zsengébb zöldségeket illetve a gyökereket (répa, cékla) tegyük külön fagyasztózacskóba, minden más mehet be csupaszon.
Az ajtót kerüljük, ugyanis ott van a legkevésbé hideg, de arra is figyeljünk, hogy a zöldségek ne érjenek közvetlenül hozzá a hűtő hátoldalához – ha odafagyni nem is fognak, még modernebb gépeknél is előfordulhat, hogy a fagytól megroncsolódnak az alapanyagok.
A kamrában elrejtve
Akinek van kamrája, mindig nagyon szerencsés ember, ugyanis egy sor zöldségnek kiváló klímát teremthet. A kamra egyrészt hűvösebb a konyhánál, ablaktalan, így a fény sem éri a zöldségeket (tehát nem indul be a csírázás), azonban a levegő áramlása a legtöbbször biztosítva van, így a penészedés, erjedés sem indul be.
A kamrában tároljunk minden olyan zöldet, aminek nem kell a hűtő hidege. Ide jöhetnek a krumplik, hagymák, cukkinik, tökök, padlizsánok, káposzták. Itt egyedül arra figyeljünk, hogy a zöldségek ne halmozódjanak nagyon egymásra, inkább képezzenek egy egyenletes réteget, a penészedést elkerülendő.
Végső soron a szekrény tetején
Ha a hűtőben nincs hely, kamrával pedig nem rendelkezünk, válasszuk a konyhaszekrény tetejét.
Elsőre furcsának tűnhet, azonban tényleg itt bírják ki majd a legtovább a különféle zöldségek. Egyrészt azért, mert ott kevésbé éri a nap, a fény, másrészt mert jobban mozog a levegő. Terítsük le a zöldségeket egy konyharuhával, így levegőt is kapnak majd, mégis megóvhatjuk őket a muslicáktól, legyektől. Csak ne feledkezzünk meg róla, hogy odatettük őket, illetve pár napnál tovább ne tároljuk a zöldségeket odafent.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek várnak rád: