Ezért tárold nyáron a zöldségeket a szekrény tetején

Nyáron máshogyan kell a konyhában mozognunk, alkotnunk, mint az év többi szakában, ugyanis a meleg sok mindent megnehezít. Például a zöldségtárolást is: nézzük, hová érdemes rejteni a vásárfiát!

Abszolút nem mondhatnánk azt, hogy a nyár egy bosszantó évszak, ez azért mégis túlzás lenne – persze megvannak a maga kihívásai, elsősorban a nagy kánikula miatt. Ilyenkor a konyhában is megváltozik a rutin: a főzés rövidül, az ételek inkább hidegen készülnek, a hűtőt feljebb csavarjuk, a fagyasztó megtelik. Persze olyan területekre is betör a nyár, amelyek elsőre talán nem jutnának eszünkbe: például a zöldségtárolás menetét is érdemes ilyenkor átgondolni, nehogy idő előtt megpunnyadjanak a friss alapanyagok. Az alábbi helyeken tárolva elkerülhetjük az enyészetet, jöjjenek a tippek!

Ezek a legjobb helyek a konyhádban a zöldségek tárolására nyáron

A hűtőben, de nem mindegy, melyik részén

Természetesen a hideg hűtőszekrény lesz sokak első gondolata, ha a zöldségek frissen tartása a cél. Itt elsősorban a zöldséges fiókot érdemes használni, mivel az jól szellőzik, mégis el van zárva a többi (esetleg szagosabb) élelmiszertől.

A zsengébb zöldségeket illetve a gyökereket (répa, cékla) tegyük külön fagyasztózacskóba, minden más mehet be csupaszon.

Az ajtót kerüljük, ugyanis ott van a legkevésbé hideg, de arra is figyeljünk, hogy a zöldségek ne érjenek közvetlenül hozzá a hűtő hátoldalához – ha odafagyni nem is fognak, még modernebb gépeknél is előfordulhat, hogy a fagytól megroncsolódnak az alapanyagok.

A kamrában elrejtve

Akinek van kamrája, mindig nagyon szerencsés ember, ugyanis egy sor zöldségnek kiváló klímát teremthet. A kamra egyrészt hűvösebb a konyhánál, ablaktalan, így a fény sem éri a zöldségeket (tehát nem indul be a csírázás), azonban a levegő áramlása a legtöbbször biztosítva van, így a penészedés, erjedés sem indul be.

A kamrában tároljunk minden olyan zöldet, aminek nem kell a hűtő hidege. Ide jöhetnek a krumplik, hagymák, cukkinik, tökök, padlizsánok, káposzták. Itt egyedül arra figyeljünk, hogy a zöldségek ne halmozódjanak nagyon egymásra, inkább képezzenek egy egyenletes réteget, a penészedést elkerülendő.

Végső soron a szekrény tetején

Ha a hűtőben nincs hely, kamrával pedig nem rendelkezünk, válasszuk a konyhaszekrény tetejét.

Elsőre furcsának tűnhet, azonban tényleg itt bírják ki majd a legtovább a különféle zöldségek. Egyrészt azért, mert ott kevésbé éri a nap, a fény, másrészt mert jobban mozog a levegő. Terítsük le a zöldségeket egy konyharuhával, így levegőt is kapnak majd, mégis megóvhatjuk őket a muslicáktól, legyektől. Csak ne feledkezzünk meg róla, hogy odatettük őket, illetve pár napnál tovább ne tároljuk a zöldségeket odafent.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak rád:

Legújabb receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!