Így készíthetsz krémesen sima zöldségpürét bármilyen zöldségből

Ha unjuk már a megszokott köreteket, izgalmas újdonság lehet egy színes zöldségpüré a sült húsunk mellett tálalva. Szinte bármilyen zöldségből készíthetünk ilyen köretet, egyedül a módszer a fontos: néhány kötelező lépést be kell tartanunk.

Egy jó zöldségpüré mindegy, hogy miből készül, a lényeg ugyanis az ízben, színben és állagban rejlik. Rossz emlékeink ezzel az étellel valószínűleg a következők: kellemetlenül darabos vagy szálas krém, aminek vizes, szétesett állaga egyáltalán nem gusztusos. Ezeket a traumákat hagyjuk magunk mögött, nézzük, hogyan készül a tökéletes zöldségpüré.

Így készíthetsz krémesen sima zöldségpürét, bármilyen zöldségből

Hogyan főzzük a zöldségeket?

Sok múlik a főzésen: jól pürésíteni csak teljesen megfőtt zöldségeket lehet. Persze a szétfőzést is el kell kerülnünk, hiszen ha túl sok időt tölt a fazékban, a zöldség elveszíti ízének és színének nagy részét.

Vágjuk egységes darabokra a zöldséget, a gyors főzés miatt a kis kockák a legjobbak erre a célra.

Kisebb darabokban gondolkodjunk, mint ha például egy zöldséglevest főznénk. Így nem veszítünk olyan sok ízt és színt, de közben mégis minden teljesen puha lesz.

A pürésítés szabályai

Amikor már teljesen készre főtt a zöldség, kezdődhet a krémesítés. Ezt tehetjük botmixerrel, robot- vagy turmixgéppel, teljesen mindegy. Egyedül arra figyeljünk, hogy a forró zöldségekből a gőznek legyen lehetősége távozni az edényből.

Még melegen kell nekiállnunk, mert a végén hozzáadott zsiradék így fog rendesen elolvadni benne. Hideg zöldségeket nem lehet igazán krémesre dolgozni.

Amikor elértük a kívánt állagot, hozzáadhatjuk a vajat vagy olajat és a tetszőleges fűszereket is. Ha túl sűrű a püré, egy kevés tejszínnel vagy alaplével fel tudjuk hígítani. Nagyon fontos, hogy bármi, amit hozzáadunk, szobahőmérsékletű legyen. A hirtelen hideg nem tesz jót a püré állagának.

Válasszunk hozzá zöldséget:

Keményítős zöldségek

Biztos mind találkoztunk már nyúlós, gumiszerű krumplipürével: ennek a botmixer volt az oka. Az ilyen zöldségeket (krumpli, sütőtök, édesburgonya) ugyanis nem lehet turmixolni, magasabb keményítőtartalmuk miatt.

Használjunk kézi módszert az összetörésükre, és kerüljük el a túlkeverést.

Zöldséges édesburgonya-püré

Burgonyapüré helyett készítsünk zöldséges édesburgonya-krémet. Ebbe mehet sima burgonya pluszban, hogy növelje a térfogatot, de kisebb adagnál el is hagyhatjuk, hiszen nagyon finom és ...

Gyökérzöldségek

A répa, fehérrépa, zellergumó és társaik mind olyan zöldségek, amikkel túl sok dolgunk nem lesz, ha pürésítünk. Egyszerűen meg kell őket pucolni, teljesen puhára főzni, és jöhet is a turmixgép.

Rostos, szálas zöldségek

Cukkini, szárzeller, tök: mind vastagabb héjjal, magvas belsővel és szálas hússal rendelkező zöldségek ezek. Persze ez ne tartson vissza minket, hogy fantasztikusan krémes köretet készítsünk belőlük.

Minden nehezen puhuló részt (héjat, magvakat) távolítsunk el, majd kis darabokban főzzük, esetleg pároljuk vagy süssük meg a zöldséget. A pürésítés után pedig az egészet érdemes egy sűrű szűrőn átdolgozni, hogy teljesen homogén állaga legyen.

Az így kapott, teljesen sima pürét gazdagítsuk vajjal vagy olajjal, esetleg tejszínnel.

Vegán krumplipüré

Egy jó krumplipüré sose rossz! Ráadásul egyáltalán nem ördöngösség teljesen tejmentesen elkészíteni, attól még simán lehet szuperfinom és krémes! Rántott zöldségek, raguk, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Igen, a zöldségek ilyen sok mindent tudnak:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...