Személy szerint konkrét függőket is ismerek (khm), ő simán ellenne hetekig krumplipürén és tejfölön - tény, a burgonyapürének már a nevétől szánkban érezzük a selymes, lágy és krémes pépet, amiben talán egy-két pici, RUSZTIKUSRA hagyott krumplidarab is éktelenkedik (jól teszi), és persze társul hozzá az a jó masszív tejes-vajas illat is.
EZEK A FŐ PÜRÉBAKIK, most figyelj:
1. Rossz krumplit veszel
Jó, tudjuk, nálunk még gyerekcipőben jár az effajta krumpliprofizmus, mert örülünk, ha egyfajta van a boltban, illetve nyáron az újkrumpli, de ha teheted, válassz C- típusú, szétfővő, lisztes fajtát, azok a legjobbak püréhez, illetve tésztákhoz is.
Lisztes fajták: Agria, Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady, stb.
2. Nem sózod meg a főzővizet
A főzéskor a krumpliban levő keményítő elnyeli a vizet és a sót is - így mire elkészül, tökéletesen ízes-sós krumplit kapsz. Ne felejtsd ki tehát az elején a sót!
3. Forró vízben rakod fel főni
Ha ezt teszed, a külseje idejekorán elkezd szétmállni, míg a belseje kemény marad. Hideg vízben tedd fel a burgonyádat, aztán sózd a vizet, utána forrald fel, majd vedd vissza kislángra, és főzd puhára.
4. Nem szűröd le jól
Ha megfőtt, alaposan csepegtesd le róla a vizet, mert vizes lesz az íze is. Sőt, ha eltökélt vagy, a már leszűrt krumplit át is melegítheted egy serpenyőben, mielőtt összetörnéd, hogy biztosra menj!
Receptajánló:
5. Hideg hozzávalókat használsz
A ízesítéskor a vaj legyen szobahőmérsékletű, a tej, tejszín pedig meleg, így szuperül beszívódik majd minden hozzávaló a krumpliba, és ki sem hűti a pürédet.
6. Túlkevered
Ha túl sokáig kutyulod nagy erőbedobással a pürédet, a keményítőtől teljesen ragacsos-nyúlós lesz, nem finom. Gyorsan, óvatosan, rövid ideig keverd, akkor lesz jó krémes!
7. Nem aznap eszed
A krumplipüré azon kevés dolgok egyike, amelyek azon melegben jók. Na jó, a rántott hús is hasonló, de azt legalább beteheted a sütőbe. A krumpli nem szereti, ha áll. Ameddig tudod, tartsd frissen hőálló tálban lefedve, ha mégis muszáj újramelegíteni, vízfürdő felett a legjobb.
...ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Reszelt tojás habtálcán, krumplipüré egy kis hússzafttal - ezeket kapja...
"Végtelenül szomorú és dühítő" élményét osztotta meg egy anyuka, aki a pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika gyermekágyas osztályán töltött el néhány napot.
Fenes GábrielHámozz főttkrumplit nagyon trükkösen!
Megint van új a Nap alatt: aki eddig küszködött a főtt krumpli megpucolásával, mert nem jött le a héj, és megégette a kezét, az fellélegezhet. Nagy gond oldódik most meg.
Brecz JuditMindeddig rosszul készítetted a krumplipürét, de ez most megváltozik
A legtöbben utólag tesszük hozzá a vajat és a tejet (vagy tejszínt) a krumplihoz. Lehet, hogy ez most változni fog...
Fenes Gábriel