Nemcsak a hús-, de a zöldséglevest is le kell ám habozni

A húslevesfőzők számára ismerős lehet az a folyamat, amely során el kell távolítani az étel felszínéről a felgyülemlett habot. Érdekes módon nemcsak a húsos, hanem a zöldséges levesek esetében is szükség lehet erre, nézzük, miért.

Minden nagymama, anyuka (vagy más kulináris szellemi vezető) egyik legfontosabb tanácsa a húsleves készítésével kapcsolatban annak főzés során történő lehabozása szokott lenni. De miért nem kapjuk meg ugyanezt az utasítást más levesek esetében? Ez talán betudható a vegetáriánus nagymamák hiányának, esetleg annak, hogy kevesen gondolnák, hogy egy zöldségleves is képes a habzásra. Pedig abszolút előfordulhat: de mégis mitől?

Nemcsak a hús-, de a zöldséglevest is le kell ám habozni

Ugyanúgy, mint a húsleves esetében, azért kell eltávolítanunk a habot, hogy tisztább levet kapjunk (ettől nemcsak finomabb lesz az étel, de tovább eláll majd).

Citromos karalábéleves

A karalábéleves egy igazi nyári fogás, amit én inkább „lazán" és frissen szeretek elkészíteni, így nálam sosem kerül bele fűszerpaprika, liszt vagy túl sok tejföl. Tudom, a ...

Koszos maradt a zöldség

Főleg a hámozott gyökérzöldségek felületén maradhat némi kosz (leginkább föld), ami esetleg a pucolás vagy a szeletelés közben került oda. Ez a levesbe kerülve felhabzik, a hab pedig a felszínre úszik. Ugyan egy minimális kosz nem a világ vége, inkább gondoskodjunk a zöldségek alapos megmosásáról – még akkor is, ha teljesen tisztának tűnnek.

Beáztatott hüvelyesek

A száraz hüvelyesek, mint a bab, lencse, csicseriborsó szintén olyan alapanyagok, amelyek tisztának tűnhetnek, de érdemes őket átmosni mind a beáztatás előtt, mind utána. Az első mosással megszabadulhatunk a felületi kosztól, míg a második a vízfürdő alatt kiázott szemcséket, szárazanyagokat tünteti el.

A zöldfűszer a ludas

Mindegy, hogy friss vagy szárított fűszert használunk, ezek az ízesítők is bizony okozhatnak habosodást. Főleg akkor, ha nagyobb méretűek: így a babérlevél, a friss rozmaringág vagy a szegfűbors használata erőteljesebb habfelgyülemléshez vezet.

Persze nem kell megmosnunk a szárított fűszereinket használat előtt, a zöldfűszereket azonban érdemes átöblíteni, valamint levágni róluk az alsó, fásabb részeket, gyökereket.

Gabonák a lében

A hüvelyesekhez hasonlóan a különböző gabonák is magukkal hozhatnak a zacskójukban egy minimális mennyiségű szennyeződést. És míg a babokat szinte reflexszerűen átmossuk, ugyanezt nem tesszük meg mondjuk egy maroknyi gerslivel vagy bulgurral. Pedig lehet, hogy nem ártana.

Zöldséges daragaluska-leves

A friss, tavaszias zöldséglevesünk tökéletes kísérője a daragaluska, másnéven grízgaluska, ami egyike azon levesbetéteknek, amit oly' nagyon tudunk csodálni és szeretni.

Egyszerű bableves

Ha olcsón szeretnénk egy szívmelengető levest a téli napokra, akkor ez az egyszerű bableves egy szuper választás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp vár itt:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!