Minden nagymama, anyuka (vagy más kulináris szellemi vezető) egyik legfontosabb tanácsa a húsleves készítésével kapcsolatban annak főzés során történő lehabozása szokott lenni. De miért nem kapjuk meg ugyanezt az utasítást más levesek esetében? Ez talán betudható a vegetáriánus nagymamák hiányának, esetleg annak, hogy kevesen gondolnák, hogy egy zöldségleves is képes a habzásra. Pedig abszolút előfordulhat: de mégis mitől?
Ugyanúgy, mint a húsleves esetében, azért kell eltávolítanunk a habot, hogy tisztább levet kapjunk (ettől nemcsak finomabb lesz az étel, de tovább eláll majd).
Koszos maradt a zöldség
Főleg a hámozott gyökérzöldségek felületén maradhat némi kosz (leginkább föld), ami esetleg a pucolás vagy a szeletelés közben került oda. Ez a levesbe kerülve felhabzik, a hab pedig a felszínre úszik. Ugyan egy minimális kosz nem a világ vége, inkább gondoskodjunk a zöldségek alapos megmosásáról – még akkor is, ha teljesen tisztának tűnnek.
Beáztatott hüvelyesek
A száraz hüvelyesek, mint a bab, lencse, csicseriborsó szintén olyan alapanyagok, amelyek tisztának tűnhetnek, de érdemes őket átmosni mind a beáztatás előtt, mind utána. Az első mosással megszabadulhatunk a felületi kosztól, míg a második a vízfürdő alatt kiázott szemcséket, szárazanyagokat tünteti el.
A zöldfűszer a ludas
Mindegy, hogy friss vagy szárított fűszert használunk, ezek az ízesítők is bizony okozhatnak habosodást. Főleg akkor, ha nagyobb méretűek: így a babérlevél, a friss rozmaringág vagy a szegfűbors használata erőteljesebb habfelgyülemléshez vezet.
Persze nem kell megmosnunk a szárított fűszereinket használat előtt, a zöldfűszereket azonban érdemes átöblíteni, valamint levágni róluk az alsó, fásabb részeket, gyökereket.
Gabonák a lében
A hüvelyesekhez hasonlóan a különböző gabonák is magukkal hozhatnak a zacskójukban egy minimális mennyiségű szennyeződést. És míg a babokat szinte reflexszerűen átmossuk, ugyanezt nem tesszük meg mondjuk egy maroknyi gerslivel vagy bulgurral. Pedig lehet, hogy nem ártana.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp vár itt: