Ezért süsd meg a zöldségeket, mielőtt levest főznél belőlük

Mi sem lehetne egyszerűbb egy zöldségleves elkészítésénél, igaz? A felszeletelt alapanyagok mennek a fazékba a vízzel, majd forralunk, várunk, és láss csodát: már készen is van az ebéd! Miért kéne ezt tovább bonyolítani? Nos, beszéljenek magukért az ízek.

Egy minden jóval telepakolt zöldségleves kiadós, egyszerű és gyors ebédet jelenthet bármelyik rohanós napon. Ráadásul nem is kell konkrét receptet követnünk, ugyanis a nekünk szimpatikus vagy a konyhánkban éppen megtalálható alapanyagokból összehozhatjuk a fogást. Maga a levesfőzés pedig semmiből sem áll: a vízben minden puhára fő, kiadja az ízét, ezzel pedig megszületik a zöldségleves összhangja. Láthatjuk tehát, hogy nincs semmi furfang a receptben, kivéve persze akkor, ha mi magunk szeretnénk beletenni egy keveset.

Ezért süsd meg a zöldségeket, mielőtt levest főznél belőlük

Miért süssük meg a zöldségeket a leveshez?

Ha a levesbe szánt zöldségek egy részét a főzés előtt megsütjük, fantasztikusan izgalmas eredményt érhetünk el. Míg egy fazék vízben nincs sok lehetősége az alapanyagoknak extra ízeket felvenni, addig a sütőben, a forró tepsivel érintkezve ez elkerülhetetlen.

A zöldségeket kevés olajjal és némi fűszerrel a sütőedénybe dobva garantálhatjuk, hogy azok karamellizáltan, megpirultan és különös mélységű aromákkal térnek majd vissza.

Hogyan készül a leves?

Persze nem süthetjük meg az összes zöldséget, különben nem lenne elég ízes alapja a levesünknek. Mindig válasszuk a hozzávalókat két csoportra: az egyik rögtön a lábasba, a másik a sütőbe megy majd.

A leves alapját érdemes olyan zöldségekkel felfőzni, mint hagyma, fokhagyma, fehérrépa, zeller, karalábé: ezek ugyanis jobb formájukat hozzák a vízben, mint a „tűzben”. Szintén ide kerüljön minden apró szemű zöldség (pl. hüvelyesek) vagy levél (pl. káposzta, kel), mert ezek könnyen megégnek, kiszáradnak.

A sütőbe kerüljenek azok a zöldségek, amelyek képesek viszonylag gyorsan megpuhulni, mellette pedig karamellizálódni is tudnak. Ezek közé tartozik a sárgarépa, karfiol, brokkoli, édesburgonya, sütőtök. A keményebb gyökérzöldségeket érdemes kisebb darabokra vágni, hogy gyorsan tudjanak puhulni.

Úgy kell időzítenünk a két folyamatot, hogy a fazékban és a sütőben készülő zöldségek is egyszerre legyenek puhák, így semmi nem fog szétfőni.

Ekkor a sütőből kivett hozzávalókat tegyük bele a levesbe, amin rottyantsunk még egy utolsót.

Mitől lesz igazán finom?

  • használjuk ugyanazokat a fűszereket a levesben és a sült zöldségeknél is: így sokkal komplexebb végeredményt kapunk majd (a pirult fűszerek íze intenzívebb)
  • figyeljünk azonban oda, nehogy túl fűszeres vagy túl sós legyen a kész leves, a dupla ízesítésben benne van ennek a veszélye
  • süssük a zöldségeket jó magas hőfokon, hogy hirtelen megpiruljanak, de ne legyenek annyira puhák, hogy szétessenek
  • a tepsiben maradt apró darabokat ne hagyjuk kárba veszni: a leves levéből merjünk egy keveset a tepsibe, majd öblítsük ki vele az edényt, a kis pirult szemcsékben ugyanis rengeteg íz rejtőzik

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

Vegán zöldségleves

Noha a zöldséglevesek általában húsmentesek, sose árt, ha van a tarsolyunkban egy megbízható vegán alaprecept, amit bármikor megfőzhetünk, és alaplének is nagyszerű. Ezt a változatot ...

Zöldségleves négyféle gombóccal

Mi magyarok a tartalmas leveseket kedveljük, még a zöldségekkel teli húsleveshez is főzünk ki tésztát, nem elégszünk meg a szűrt lével. Most a legjobb levesbetéteket készítettem el ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ötletek várnak rád itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...