Így érd el, hogy minden zöldség egyszerre főjön meg a levesben

A zöldségleves ugyan nem egy nagyon bonyolult étel, néhány dologra mégis érdemes odafigyelni az igazán ízletes eredmény érdekében. Ilyen például a zöldségek állaga is: mert senki nem szereti a szétfőtt krumplit.

Kicsit saját maga ellen dolgozik a zöldségleves: minél tovább főzzük, annál mélyebb íze lesz, azonban ezzel együtt a benne lévő darabok elvesztik a formájukat, állagukat, és elkezdnek szétesni. Ötvözni kéne ezt a két dolgot: a gazdag ízt a lé esetében, és a tökéletes, fogkemény állagot a zöldségek esetében. Így kaphatjuk meg életünk legfinomabb zöldséglevesét, jöjjenek az ide vezető lépések!

Így érd el, hogy minden zöldség egyszerre főjön meg a levesben

Válogassuk össze megfelelően

Minden ott kezdődik, hogy milyen tulajdonságú zöldségeket teszünk a fazékba. Ha csupa olyan alapanyaggal dolgozunk, amelyik egyszerre fő meg, akkor nem kell annyira odafigyelnünk a felvágásra.

Persze ez ne tántorítson el minket attól, hogy vékonyabb-vastagabb, kisebb-nagyobb zöldségeket használjunk együtt. Ehhez csak több odafigyelés kell.

Vágjuk megfelelő méretűre

Az odafigyelés annyit jelent, hogy minden zöldséget azonos méretű darabokra vágunk. Vagyis olyan értelemben azonos méretűre, hogy egyszerre főjenek majd meg. Ez pedig természetesen mást jelent egy zöldbab és egy répa esetében.

Az olyan lassabban puhuló alapanyagokat, mint a krumpli, répa, karalábé és zeller, vágjuk közepes darabokra, a zsengébb zöldségeket (cukkini, paprika, stb.) nagyobbra. Az alapból kicsi hozzávalókat (pl. hüvelyesek) hagyjuk egyben, és a főzés vége felé adjuk a fazékhoz.

Adjuk hozzá fokozatosan

Ha már minden zöldséget felvágtunk a számára előnyös méretre és formára, akkor arra is figyeljünk, milyen sorrendben tesszük a fazékba őket. Kezdjük a lassan puhuló zöldségekkel, a gyengébb alapanyagokat kicsivel később adjuk hozzá, az egészen apró, zsenge darabokat pedig csak a végén.

Így mindegyik megtartja az alakját, nem fő szét. A „fogkemény” jelzőt általában tésztára, maximum gabonára használjuk, bár zöldségeknél is ugyanúgy működhet: azt jelenti, amikor egy kocka krumpli megfőtt ugyan, mégsem teljesen kásás, hanem marad benne némi tartás.

Pirítsuk le

Arra már találtunk megoldást, hogyan ne essen szét az összes zöldségdarab, azonban ezzel lerövidülhet a főzési idő, ami végső esetben az ízélmény enyhülését is jelentheti. Vessünk be néhány trükköt, hogy elmélyüljenek a zöldségleves ízei rövid főzési idő mellett is.

Ennek a legjobb módja a zöldségek előzetes lepirítása egy kevés olajon. Így a fazékban lesznek olyan kis karamellizált darabok, amelyek belefőnek majd a lébe, és elmélyítik az étel aromáját. A pirítást nyugodtan végezhetjük magas lángon, hogy minden alaposan karamellizálódjon.

Segítsünk rá az ízre

Más eszközökkel is kiegészíthetjük a leves ízét, akár főzés közben, sőt, az elkészítés legvégén is. Aromás hozzávalókkal, mint a fokhagyma, gyömbér vagy citromhéj, friss zöldfűszerekkel, mint a petrezselyem, koriander vagy menta: ezeket akár rögtön tálalás előtt is beleszórhatjuk a levesbe.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai megoldások minden alkalomra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek