Süsd meg a legegyszerűbb (csoda)tócsnit...tojás nélkül!

A zöldséges tócsni egy egyszerű étel, nem? Reszelünk, keverünk, formázunk, és kisütünk: nem olyan bonyolult feladatsor, igaz? Elméletben igaz, azonban a gyakorlatba sokszor csúsznak kisebb-nagyobb bakik. Most jöjjön egy mindig biztos technika, amihez ráadásul tojás sem kell.

A tojás elengedhetetlen a zöldséges tócsnihoz, nem? Aki pár receptet átnyálazott már, erre a válaszra valószínűleg egy határozott igennel felel majd. És igen, általában tényleg tojás kerül a tésztába, hiszen ez fogja össze a kisütött lepénykét. Azonban egyes zöldségek esetében teljesen elhagyhatjuk, ha bevetünk egy kisebb trükköt. Lássuk a formabontó tócsni elkészítését, ami még az egyszerűnél is egyszerűbb.

Süsd meg a legegyszerűbb (csoda)tócsnit, tojás nélkül

A tojás szerepe

Egy átlagos zöldséges tócsni legtöbbször a következő alapanyagokból áll össze: reszelt zöldség, tojás, liszt és fűszerek. A vékonyra reszelt szálakat a tojásból és lisztből bekevert massza tartja össze, így könnyen kisüthetjük a lepényeket.

De mi van akkor, ha valamiért ki szeretnénk hagyni a tojást? Például az étrendünk miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert korábban már többször belebuktunk a tócsnisütésbe.

(A szerző itt némileg tapasztalatból beszél), de ez a belebukás elég gyakori lehet, ha nem vagyunk túl tapasztaltak a tócsnik világában. Ugyanis elég könnyű túl híg vagy túl száraz masszát bekeverni – még egy pontos receptet követve is – , hiszen minden zöldség máshogy viselkedik: lehet, hogy épp több víz volt a cukkiniban, vagy a liszt kicsit öregebb volt.

A tojások mérete is lutri lehet, szintén túl ragacsos tócsnitésztát eredményezve, ami pedig a nyers zöldségfasírthoz vezető első lépés. Ezért talán egyszerűbb, ha teljesen kihagyjuk a receptből a tojást. De mi fogja akkor össze a masszánkat?

Vegán cukkinitócsni

Egyik legnagyobb kedvencünk a cukkinitócsni, így külön örülünk neki, hogy most már egész évben kapni ezt a szuper zöldséget. Hoztunk is nektek egy klassz tojás- és tejtermékmentes ...

Céklatócsni

A szép színű, téli gyökérzöldségből nagyon sok finomság készülhet - most a klasszikus tócsni céklás változatának láttunk neki. Tztatzikivel nagyon finom! :)

Mi váltja ki a tojást?

Ha kimarad a buliból a tojás, elsősorban nedvességre lesz szükségünk, amit felvehet a liszt. Ezért olyan zöldséget kell választanunk, aminek viszonylag magas a nedvességtartalma (erről bővebben később).

Amikor egy ilyen zöldséget lereszelünk, majd alaposan besózunk, elég sok vizet kienged magából. Ez a lépés amúgy is ismerős lehet a klasszikus tócsni receptjéből. Alaphelyzetben le kéne öntenünk, hogy a sok víztől ne legyen túl ragacsos a tészta.

Mivel azonban kihagytuk a tojást, ez az extra nedvesség most nagyon jól fog jönni.

Ezekkel a zöldségekkel működik

Tehát, mint korábban olvashattuk, nagy nedvességtartalmú zöldségeket vethetünk alá ennek a különleges technikának. Többek között ezeket:

Rusztikus tócsni

Cicege, lepcsánka, beret, mackó... Rengeteg neve van ennek a pokolian egyszerű és nagyon finom, krumplis, népi ételnek.

A technika

Pucoljuk meg a zöldséget, majd reszeljük le a reszelőnk számunkra szimpatikus oldalán. Sózzuk be nagyon alaposan, és forgassuk össze. Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy kiengedje a levét.

Innentől az érzékeinkre kell majd hagyatkozni: annyi lisztet kell ugyanis hozzáadni a zöldséghez, amennyit felvesz, és egy se nem túl száraz, se nem túl híg masszát képez.

Ezt a masszát fűszerezhetjük, azonban a sóval vigyázzunk, mivel a víz kiadásához elég nagy mennyiséget adtunk hozzá. Valószínűleg nem lesz problémánk a túlsózással, de azért sosem árt vigyázni.

Süssük ki a megszokott módon a zöldséges masszánkat, tálaljuk frissen, és élvezzük a tojásmentes, idegbajmentes, egyszóval tökéletes tócsninkat.

Tócsni 3.

Gyorsan elkészíthető meleg vacsora, friss salátával nagyon finom. Nálunk szereti a család apraja, nagyja.  

Káposztás latkesz avagy tócsni

Itt a lényegi szereplők a zöldségek, úgyhogy a lisztet csak módjával mutatjuk meg neki. De minek is? Ha laposabb lenne, hívhatnánk palacsintának, így nevezhetjük a következőknek: ...

Sütőtökös-rozmaringos tócsni

Nyáron készítettem már cukkinis és répás tócsnit is, de nálam messze ez a tökös-rozmaringos verziós viszi a prímet. A Férjem a sima krumplisat favorizálja, de erre még Ő is azt ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konhyai trükkök, technikák és tippek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...