Készítsünk zöldséges gnocchit! De mégis hogyan? Ebben az ételben a „zöldséges” jelző nem arra utal, hogy a szószba teszünk különböző zöldségeket. Vagyis nem feltétlenül erre: hiszen kedvünkre telerakhatjuk mindenfélével a tésztaszószt, hússal, zöldséggel, ahogy tetszik. A cikkben most azonban magára a tésztára koncentrálunk, hiszen a zöldséges gnocchi, attól lesz különleges, hogy a krumplit más alapanyagokra cseréljük benne. Induljon a kísérletezés!
Mit tud az alaprecept?
A következő zöldségekkel mind helyettesíthetjük a krumplit, ha izgalmasabb gnocchit szeretnénk:
- répa, fehérrépa, zeller
- brokkoli, karfiol
- édesburgonya, sütőtök, cékla
Ha bátrak vagyunk és nekikezdünk a kísérletezésnek, jegyezzünk meg néhány dolgot a gnocchi alapreceptjéből. Először is fontos, hogy a zöldséget, amit használunk, egyforma kockákra vágjuk.
Az egyforma darabok egyszerre fognak megfőni, és a gnocchi tésztája nem lesz kellemetlenül darabos.
Szintén ügyeljünk a főzési időre. A zöldségnek jó puhának kell lennie, azonban nem szabad teljesen szétfőznünk. Ebben segítségünkre lesz egy kis éles kés. Ha azt tapasztaljuk, hogy komolyabb erőlködés nélkül bele tudjuk szúrni a kés hegyét a zöldségbe, zárjuk el a lángot.
A túlfőzés egyik jele lehet, ha a késszúrásra a zöldségdarab széthasad. Persze még ilyen állapotban is használható lesz, de ezen a ponton már mindenképpen hagyjuk abba a főzést.
Csak a krumplinyomó?
A krumpli esetében soha nem szabad botmixert vagy más hasonlóan durva eszközt használnunk a pürésítéshez. Ez ugyanis kellemetlenül gumiszerűvé teszi a gnocchit.
Amíg ez igaz lehet a krumplira, más zöldségek esetében nem feltétlenül. Sőt, jobban is járunk, ha nem krumplinyomóval próbáljuk meg egyenletes állagúra dolgozni a zöldségeket.
A brokkoli, fehérrépa vagy zeller például van annyira makacs, hogy még teljesen puhára főzve is darabos marad. Főzés után pürésítsük a zöldséget addig, amíg teljesen homogén állaga nem lesz.
Felejtsük el a mérleget
Mivel minden zöldség máshogy viselkedik, nincsen pontos recept a zöldséges gnocchi esetében, amit követni tudnánk. Egyedül a szemünkre és a kezeinkre hagyatkozhatunk.
Kezdjük el fokozatosan adagolni a lisztet: először a zöldség súlyának felével megegyező mennyiséget. Ha a tészta a kezünkhöz ragad, nem teljesen áll össze, adjunk hozzá még több lisztet.
Egész addig folytassuk ezt, amíg egy lágy, de kezelhető tésztát nem kapunk. A formázáshoz is lisztezzük be, nehogy leragadjon.
Formázzunk belőle hosszú kígyókat, ezeket pedig vágjuk egyforma méretűre, a gnocchi akkora legyen, mint a hüvelykujjunk körme.
Főzés
Főzzük sós vízben néhány percig: akkor készülnek el, ha felúsznak a víz felszínére. Szűrőkanállal halásszuk ki őket. és mehetnek is a serpenyőbe vagy szószos lábasba.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több színes ötlet, amivel foldobhatod a konyhád: