Változatos, színes és egészséges választás, ha krumplipüré helyett más zöldségből készítünk krémes köretet. A tányér szinte kivirágzik az elképesztő színű és ízű püréktől, amelyeket ugyanolyan könnyen párosíthatunk húsokkal. Magán az elkészítésen nem kell változtatni, csupán a fűszerezésen, amikor krumplipüré helyett más zöldségekből főzünk. Ehhez következnek most zseniális ötletek.
Ez a változat szinte nem is számít, hiszen még mindig burgonyával dolgozunk. Azonban a narancssárga, édeskés zöldségből fényévekkel jobb pürét készíthetünk. Nagyon jól illik hozzá a fahéj, kurkuma és paprika. A rántott hús új legjobb barátja lesz.
Répa, fehérrépa
Külön-külön, de együtt is megfőzhetjük a két répát. Összekeverve komplexebb köretet kapunk, ami főtt húsok mellett nagyon jó választás.
Akár egy nagy fazék húslevesből is kivehetünk pár szál zöldséget, hogy második fogásként feltálaljuk a hússal.
Ha önmagában és nem levesben főzzük, fontos, hogy ízesítsük: a fehéret kevés citromlével, borssal, a sárgát gyömbérrel, esetleg naranccsal.
Cékla
Mindenképpen egyben, a héját rajta hagyva süssük meg a céklát sütőben. Egyenként alufóliába csomagolva krémesre sülnek, és ha kihűltek, elképesztően lila pürét csinálhatunk belőlük.
Mivel önmagában édes, nagyon jól viseli, ha más ízeket adunk hozzá. Ajánlott valamilyen ecettel, esetleg egy kanál joghurttal savanyúbbá tenni, majd például köménnyel megbolondítani.
Karfiol, brokkoli
Mindkét gyönyörű, rózsákból álló zöldséget nagyon egyszerűen krémes pürévé alakíthatjuk. Viszonylag jelentéktelen ízük van, így mindenképpen fel kell turbóznunk őket. Ehhez egy könnyű kezdet lehet, ha inkább alaplében főzzük őket.
A karfiolt dobjuk fel curryvel, chilivel és gyömbérrel. Akár kókusztejet is használhatunk vaj és tej helyett, ugyanolyan gazdag állaga lesz (emellett laktózmentes is).
A zöld brokkolit pedig szórjuk meg bátran sajttal, erősítsük csípős paprikával. Ezek sült hal mellett tálalva a legjobbak.
Alma
Nem kell feltétlenül zöldségből csinálni a pürét. Erre zseniális példa az almapüré, aminél jobb kísérője a fűszeres sült csirkének sosem lesz. A meghámozott, kimagozott almát főzzük tetszőleges fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, stb.), amíg puha nem lesz. A főzőlé egy részével és egy kevés vajjal turmixoljuk krémes állagúra.
Az almát elrejthetjük más zöldségpürékben is: a répa vagy édesburgonya mellett kiválóan megfér. Összességében a zöldségeket, gyümölcsöket nyugodtan párosíthatjuk, ha pürét csinálunk. Arra esetleg érdemes figyelni, hogy azonos színűeket használjunk együtt, nehogy a végső látvány kellemetlen legyen.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A szívárvány minden színe az asztalra kerülhet zöldségekkel: