7 alapanyag krumpli helyett, amiből színes és ízekkel teli pürét csinálhatsz

Amikor egy gyors és egyszerű köret kell, általában a krumplipürét választjuk. Éppen ezért könnyen meg lehet unni. Cseréljük fel a burgonyát más zöldségekkel, sőt, akár gyümölccsel is!

Változatos, színes és egészséges választás, ha krumplipüré helyett más zöldségből készítünk krémes köretet. A tányér szinte kivirágzik az elképesztő színű és ízű püréktől, amelyeket ugyanolyan könnyen párosíthatunk húsokkal. Magán az elkészítésen nem kell változtatni, csupán a fűszerezésen, amikor krumplipüré helyett más zöldségekből főzünk. Ehhez következnek most zseniális ötletek.

7 zöldség (és gyümölcs), amiből színes és ízekkel teli pürét csinálhatsz, krumpli helyett

Édesburgonya

Ez a változat szinte nem is számít, hiszen még mindig burgonyával dolgozunk. Azonban a narancssárga, édeskés zöldségből fényévekkel jobb pürét készíthetünk. Nagyon jól illik hozzá a fahéj, kurkuma és paprika. A rántott hús új legjobb barátja lesz.

Répa, fehérrépa

Külön-külön, de együtt is megfőzhetjük a két répát. Összekeverve komplexebb köretet kapunk, ami főtt húsok mellett nagyon jó választás.

Akár egy nagy fazék húslevesből is kivehetünk pár szál zöldséget, hogy második fogásként feltálaljuk a hússal.

Ha önmagában és nem levesben főzzük, fontos, hogy ízesítsük: a fehéret kevés citromlével, borssal, a sárgát gyömbérrel, esetleg naranccsal.

Cékla

Mindenképpen egyben, a héját rajta hagyva süssük meg a céklát sütőben. Egyenként alufóliába csomagolva krémesre sülnek, és ha kihűltek, elképesztően lila pürét csinálhatunk belőlük.

Zöldséges édesburgonya-püré

Burgonyapüré helyett készítsünk zöldséges édesburgonya-krémet. Ebbe mehet sima burgonya pluszban, hogy növelje a térfogatot, de kisebb adagnál el is hagyhatjuk, hiszen nagyon finom és ...

Pasztinákpüré

A pasztinák az egyik kedvenc gyökérzöldségem (bár gyakorlatilag mindet szeretem), boldogan fedeztem föl, hogy kapható. Kipróbáltam vele a pürét, ami fehérrépából is jól bevált már ...

Mivel önmagában édes, nagyon jól viseli, ha más ízeket adunk hozzá. Ajánlott valamilyen ecettel, esetleg egy kanál joghurttal savanyúbbá tenni, majd például köménnyel megbolondítani.

Karfiol, brokkoli

Mindkét gyönyörű, rózsákból álló zöldséget nagyon egyszerűen krémes pürévé alakíthatjuk. Viszonylag jelentéktelen ízük van, így mindenképpen fel kell turbóznunk őket. Ehhez egy könnyű kezdet lehet, ha inkább alaplében főzzük őket.

A karfiolt dobjuk fel curryvel, chilivel és gyömbérrel. Akár kókusztejet is használhatunk vaj és tej helyett, ugyanolyan gazdag állaga lesz (emellett laktózmentes is).

A zöld brokkolit pedig szórjuk meg bátran sajttal, erősítsük csípős paprikával. Ezek sült hal mellett tálalva a legjobbak.

Alma

Nem kell feltétlenül zöldségből csinálni a pürét. Erre zseniális példa az almapüré, aminél jobb kísérője a fűszeres sült csirkének sosem lesz. A meghámozott, kimagozott almát főzzük tetszőleges fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, stb.), amíg puha nem lesz. A főzőlé egy részével és egy kevés vajjal turmixoljuk krémes állagúra.

Levesben főtt zöldségpüré

Nagyon szeretjük a húslevest, gyakran készítek. Sajnos, a sárgarépán kívül semelyik zöldséget nem eszi meg a család. Viszont csak sárgarépából nem lehet húslevest főzni, továbbá ...

Az almát elrejthetjük más zöldségpürékben is: a répa vagy édesburgonya mellett kiválóan megfér. Összességében a zöldségeket, gyümölcsöket nyugodtan párosíthatjuk, ha pürét csinálunk. Arra esetleg érdemes figyelni, hogy azonos színűeket használjunk együtt, nehogy a végső látvány kellemetlen legyen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A szívárvány minden színe az asztalra kerülhet zöldségekkel:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...