<strong>Új-zélandi spenót<br></strong><br>Eléggé melegigényes, amihez fokozott vízigénnyel is társul. Nagyon fagyérzékeny. A levélfejlődésre a fény kevéssé van hatással, de a virágzáshoz kulcsfontosságú. Ha magot is szeretnénk gyűjteni, napos helyre tervezzük, de még így sincs rá garancia, hogy a termések időben, a fagyok beállta előtt beérnek. Levelei, hajtásai késő őszig a spenóthoz hasonlóan használhatók.
<strong>Malabár spenót<br></strong><br>Zöld és bordó levelű faja is van. Trópusi növény, rendkívül melegigényes, jól tűri a hőséget. Fényigénye magas, szereti a közvetlen napsütést. Április közepétől végleges helyére vethető, palántázni nem szükséges. Hagyhatjuk a földön futni, ami praktikus abból a szempontból, hogy takarja a talajt és csökkenti a párolgást, de támrendszerre is futtatható. Sokáig tartó kánikula esetén néha ajánlott megöntözni, Leveleit levesekbe, főzelékekbe, salátákba tehetjük.
<strong>Kövér porcsin<br></strong><br>Sokat tűr, a talajjal szemben is nagyon toleráns, szereti a tűző napos helyet, melegkedvelő. Nálunk csak a meleg idő beállta után kezd csírázni, aztán türelmesen kitart a fagyokig. Szakaszosan vethető. Még fitoremediációs hatása is van. Levelét salátákba és turmixokba tehetjük, levesbe főzhetjük, párolt zöldségek közé dobhatjuk, illetve fermentálhatók, savanyíthatók.<br>
<strong>Spenótfa<br></strong><br>Márciustól augusztusig szakaszosan vethető. A könnyű, homokos, jó vízelvezetésű talajokat részesíti előnyben. Hatalmas a fényigénye, szeret a napon sütkérezni, árnyékban inkább csak elvegetálgat. Talajjal szemben nem túl igényes, de hálás, ha humuszban gazdag, nitrogén dús helyre kerül. A műtrágyával azonban csínján kell bánni, mert erőteljesen felhalmozhatja a levelekben. Csapadékhiány esetén érdemes locsolni, mert öntözéssel több és zsengébb leveleket kapunk. Oxálsavtartalma alacsonyabb, mint a spenótnak, ásványi anyagokban pedig gazdagabb. Tisztítja a vesét, segít a méregtelenítésben, antioxidánsai támogatják a szervezet szabad gyökök elleni védekezését.<br>
<strong>Parajlibatop <br></strong><br>Kifejezetten meleg- és fénykedvelő növény, a szárazságot is elviseli. Ám, ha enni is szeretnénk belőle, érdemes időnként meglocsolni, mivel egyébként eléggé satnya és gyorsan elöregedő lesz a levélzete. Az ókortól fogva, a spenót elterjedése előtt rendszeresen fogyasztották, kedvelt főzeléknövény volt
<strong>Mángold<br></strong><br>Levéllemezéért, illetve levélnyeléért tartjuk. Mivel melegigényes, vetését nyugodtan halogassuk. Fényigénye óriási, az árnyékot következetesen nem tűri. Termékeny, nyirkos talajon fejlődik a legszebben, sok vizet igényel. Télre a helyén maradhat, így a következő évben is tudunk róla leveleket gyűjteni. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főzve. A nyelek és a levelek erei szívósabbak, hosszabb hőközlést igényelnek, a levél sokkal gyorsabban elkészül.
<strong>Sarkantyúka<br></strong><br>Nedves, jó vízelvezetésű, közép kötött talajon, napos vagy félárnyékos helyen él szívesen. A fagyveszély elmúltával helybe vethető. A nyár folyamán meghökkentően dús levéltengerrel képes beborítani a rendelkezésére álló területet. Zsázsára emlékeztető ízű, C- vitaminban és ásványi anyagokban gazdag zsenge levelei, szára (apróra vágva) nyersen fogyaszthatók, nyári saláták és turmixitalok izgalmas összetevői.
<strong>Moringa<br></strong><br>Forró égövi növényként termesztése során leginkább melegre, napfényre és csupán némi vízre van szüksége. Május közepe táján már helybe is vethető. Jó vízelvezetésű, laza talajban, meleg, napos helyen szeret lenni. Eleinte még ajánlott rendszeresen (kb. 2 naponta) locsolni, idősebb korában viszont már elég jól tűri a szárazságot. Rendkívül gyorsan növekszik. Tartható egynyáriként, ha van rá lehetőség, teleltethető fagymentes helyen. Leveleit és éretlen terméseit fogyaszthatjuk nyersen vagy főzve.