Hagyd abba a zöldséglevek fogyasztását – eláruljuk, miért

Jó ötletnek tűnhet minden reggelt egy zöldséglével kezdeni, de sokkal kifizetődőbb, ha inkább megeszed, mint ha megiszod a zöldségeket.

Óriási divat most a préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása: az ilyen levek mellett voksolók állítják, hogy „méregteleníti”, „megtisztítja” vagy helyreállítja a szervezetet az zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása, holott a méregtelenítés nyilvánvalóan városi legenda, ezek a levek pedig kevésbé egészségesek, mintha helyettük megennéd a zöldségeket.

Zöldséglevet inni ugyanis nem ugyanaz, mint zöldséget enni – lé formájában ugyanis a zöldségek elvesztik tápanyagtartalmuk egy részét, fogyasztásuk után hamarabb éhesnek érezheted magad, hiszen nem fogyasztod el a lé mellett a rostokat is. Arról nem is beszélve, hogy ezek a dzsúszok jellemzően nagyon drágák, így tulajdonképpen csak a pénztárcádnak segítenek megválni némi extra súlytól. De miért érdemes tényleg inkább enned, mint innod a zöldségeket?

Hagyd abba a zöldséglevek fogyasztását – eláruljuk, miért

A szervezetednek nincs szüksége méregtelenítésre

A tested úgy van kialakítva, hogy természetes módon, magától megszabaduljon a méreganyagoktól és az olyan felesleges anyagoktól, amelyekre nincs szüksége vagy önmagában nem használ fel.

Ha működik a bélrendszered, a májad és a veséd, akkor a szervezeted folyamatosan méregtelenít, minden nap minden percében. Nincs szüksége méregtelenítő kúrákra, zöld levekre ahhoz, hogy kimossa magából a méreganyagokat.

Ráadásul nincs olyan kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy ha rágás helyett gyümölcslevet iszol, az segíti a szerveidet abban, hogy jobban végezzék munkájukat. Valójában a testünk egy fontos funkciója, hogy rágjon, nem kell szünetet tartania benne a méregtelenítéshez, és az emésztőrendszerednek sincs ilyesmire szüksége.

Nem ugyanaz meginni, mint megenni a zöldségeket és gyümölcsöket

A legfontosabb különbség a kettő között a rosttartalom: a zöldségekben és gyümölcsökben rengeteg hasznos rost található, amely segíti az emésztést – és különösen a gyümölcsökben található természetes cukor felszívódását lassítja. Ha evés helyett iszod ezeket, akkor a cukor máris gyorsabban szívódik fel, hamarabb és gyorsabban tolja fel a vércukorszintedet, ami drasztikusabban esik le később, így hamar éhes leszel.

Ezen kívül az is jellemző, hogy egy-egy ilyen dzsúszban sokszorosa van annak a zöldség- és gyümölcsmennyiségnek, amit egyébként megennél, hiszen meginni könnyebb ezeket, mint megrágni. Éppen ezért több cukrot is fogyaszthatsz a kelleténél – alapjában ugyanis a gyümölcscukorral nincs gond, de ha naponta megiszol két kilónyit bármelyik gyümölcsből, az már könnyen összeadódhat többletkalóriaként, ami hosszú távon hízáshoz vezethet.

Forrásunk volt.


Még több a zöldség és gyümölcs:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...