Vegyél harmadannyiért gyümölcsöt, zöldséget a befőzéshez

Legyünk résen, vegyük elő a jobbik eszünket, és szerezzük be a szezonális gyümölcsöt és zöldséget olcsóbban, akciósan. Sőt, tegyük el őket télre!

Az élelmiszerárak megállíthatatlan növekedése kétségtelenül életünk része lett– sajnos kiemelten igaz ez a zöldségekre és gyümölcsökre. Pont emiatt fordulunk a spórolás minden nemű fajtájához, nagyanyáink trükkjeihez. Mivel sokan szeretnének a télre már most bespájzolni, és okosan megoldani a zöldség-gyümölcsbevitelt, jó ötlet lehet, hogy befőttet tegyünk el vagy lekvárt főzzünk - írja a Pénzcentrum.

Na de mi is van a cukorral?

Ha befőznénk a nyári szezonban, nem árt képbe kerülni a jelenlegi cukorhelyzetről sem. Magyarországon 2022. február elsejétől él az úgynevezett élelmiszerár-stop. Az infláció elleni küzdelem részeként a kormány 6 alapvető élelmiszernek fagyasztatta be az árát, többek között a kristálycukorét is, ami elengedhetetlen a lekvárokhoz. Az árstoppal érintett termékek hiánya nem rendszerszintű, de lehetséges, hogy adott áruház nem rendelkezik a megfelelő készletekkel. Cukorhiány egyelőre nincs, átmeneti hiány előfordulhat.

...és mi van a gyümölcsökkel?

A befőzéshez való gyümölcsöt, mivel sok kell belőlük, semmiképp se áruházakban vegyük meg, sőt, a piacok is drágák. Ilyenkor gondoljunk a Szedd magad akciókra, ahol harmadannyiba kerülnek az alapanyagok – még a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is ezt ajánlja. Meggy, kajszi -és őszibarack és szezonális gyümölcsök mind-mind elérhetőek

Durva a különbség a bolti ár és a termelői ár között

A bolti árral szemben szinte fele annyiba kerül, ha a gyümölcsöt mi magunk szedjük le egy gazdaságban. A sárgabarack kilója például a legtöbb piacon (még vidéken is) 900 és 1100 forint míg egy Szedd magad akcióban 600 forintért is hozzájuthatunk.

Mivel a termelői piac és különféle termelői házhozszállítás jelensége elég aktívan beindult az utóbbi években, tényleg érdemes résen lenni, és ilyen helyekről beszerezni az árut.

Ha nincs kedved nekiállni gyümölcsöt szedni, nézd meg a Brancs közösségi finanszírozási oldalt, itt különféle kertészetből, termelőtől szállítanak gyümölcsöt és zöldséget a vásárlónak.


Okos otthoni megoldások, minden helyzetre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...