Vegyél harmadannyiért gyümölcsöt, zöldséget a befőzéshez

Legyünk résen, vegyük elő a jobbik eszünket, és szerezzük be a szezonális gyümölcsöt és zöldséget olcsóbban, akciósan. Sőt, tegyük el őket télre!

Az élelmiszerárak megállíthatatlan növekedése kétségtelenül életünk része lett– sajnos kiemelten igaz ez a zöldségekre és gyümölcsökre. Pont emiatt fordulunk a spórolás minden nemű fajtájához, nagyanyáink trükkjeihez. Mivel sokan szeretnének a télre már most bespájzolni, és okosan megoldani a zöldség-gyümölcsbevitelt, jó ötlet lehet, hogy befőttet tegyünk el vagy lekvárt főzzünk - írja a Pénzcentrum.

Na de mi is van a cukorral?

Ha befőznénk a nyári szezonban, nem árt képbe kerülni a jelenlegi cukorhelyzetről sem. Magyarországon 2022. február elsejétől él az úgynevezett élelmiszerár-stop. Az infláció elleni küzdelem részeként a kormány 6 alapvető élelmiszernek fagyasztatta be az árát, többek között a kristálycukorét is, ami elengedhetetlen a lekvárokhoz. Az árstoppal érintett termékek hiánya nem rendszerszintű, de lehetséges, hogy adott áruház nem rendelkezik a megfelelő készletekkel. Cukorhiány egyelőre nincs, átmeneti hiány előfordulhat.

...és mi van a gyümölcsökkel?

A befőzéshez való gyümölcsöt, mivel sok kell belőlük, semmiképp se áruházakban vegyük meg, sőt, a piacok is drágák. Ilyenkor gondoljunk a Szedd magad akciókra, ahol harmadannyiba kerülnek az alapanyagok – még a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is ezt ajánlja. Meggy, kajszi -és őszibarack és szezonális gyümölcsök mind-mind elérhetőek

Durva a különbség a bolti ár és a termelői ár között

A bolti árral szemben szinte fele annyiba kerül, ha a gyümölcsöt mi magunk szedjük le egy gazdaságban. A sárgabarack kilója például a legtöbb piacon (még vidéken is) 900 és 1100 forint míg egy Szedd magad akcióban 600 forintért is hozzájuthatunk.

Mivel a termelői piac és különféle termelői házhozszállítás jelensége elég aktívan beindult az utóbbi években, tényleg érdemes résen lenni, és ilyen helyekről beszerezni az árut.

Ha nincs kedved nekiállni gyümölcsöt szedni, nézd meg a Brancs közösségi finanszírozási oldalt, itt különféle kertészetből, termelőtől szállítanak gyümölcsöt és zöldséget a vásárlónak.


Okos otthoni megoldások, minden helyzetre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...