Baracklekvár nélkül nehéz elképzelni a nyarat, sőt, az egész évet. Megannyi kedvenc desszertünkre rátesszük az aranyló dzsemet, de akár egy egyszerű szelet vajas kenyeret is kész lakomává tehetünk vele. Így a nyár közepe felé járva ismét előkerülnek a lekvárfőző fazekak, az üvegek és a megannyi égető kérdés. Például az, hogy „meg kell-e hámozni a barackot a baracklekvárhoz?” Jöjjön hát a válasz!
Miért ne hagyjuk rajta?
A legnagyobb érv a pucolás mellett az szokott lenni, hogy a barack héja kellemetlen textúrát ad a lekvárnak. Persze ez csak akkor igaz, ha nagyon vastag héjú gyümölcsöt vettünk, vagy ha nem turmixoltuk le teljesen a dzsemünket.
Bizonyos esetekben a gyümölcs héja „szálkás” is lehet, amit még erőteljes turmixolással sem tudunk eltűntetni.
Miért hagyjuk rajta?
Ezzel szemben a barack héjának meghagyása sokkal több pozitívummal jár. Ha megfelelően bánunk vele, abszolút nem nyújt kellemetlen texturális élményt, hanem eltűnik a lekvárban, sőt, még hozzá is járul annak sikeréhez.
A gyümölcsök héjában gyakran található pektin, ami egy természetes sűrítőanyag. Ha rajtahagyjuk a barackon a héját, akkor sokkal sűrűbb lekvárt kapunk, és nem kell a főzés során túl sok dzsemfixet a fazékba szórnunk.
Hogyan hagyjuk rajta?
Ha szeretnénk a héj jótékony hatását kihasználni, tegyük a következőt:
- érett, puha barackot vegyünk, mert a még kemény szemeknek sokkal makacsabb a héja
- a kimagozott, feldarabolt gyümölcsöt keverjük el a kimért cukorral, és hagyjuk egy éjszakára a hűtőben: a cukor felpuhítja a héjat, amit így könnyebb lesz majd szétfőzni
- ha szeretjük a darabosabb lekvárt, ne turmixoljuk le, csak egy részét, így nem lesz túl „héjas”, de mégsem lesz teljesen sima
Hogyan szedjük le?
Ellenkező esetben, ha szeretnénk teljesen megszabadulni a barackhéjtól, forraljunk egy nagy lábasban vizet, majd engedjük bele a szemeket 15-30 másodpercre. Utána mehetnek azonnal jeges vízbe, és a dupla sokkolást követően, egy éles kés segítségével lehúzhatjuk a héjat. Az így kapott csupasz barackokkal folytathatjuk a lekvárfőzés folyamatát.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári tippek, trükkök és receptek: