Nincs íze a petrezselyemnek? Ezt rontod el főzés közben

Veled is előfordult már, hogy a piacon vagy boltban megvett friss petrezselyemcsokor nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és íztelen maradt az ételben? Nos, ez nem véletlen: az alábbi okok vezethetnek a zöldfűszerek ízvesztéséhez.

Zöldfűszereket igen sokszor használunk a konyhában, megannyi különböző ételhez. A legerőteljesebb aromák érdekében javallott a friss csokrokat előnyben részesíteni a szárított fűszerekkel szemben: a harsány levelek sokkal erőteljesebb ízprofillal rendelkeznek, mint dehidratált társaik. Azonban sajnos a friss zöldfűszerek esetében sem mindig garantált a kirobbanó aroma – ha azt tapasztaljuk, hogy petrezselymünk, bazsalikomunk gyengébb ízű, mint kéne, az alábbi dolgokat ronthattuk el főzés közben.

Koriander aprítása vágódeszkán
Nincs íze a petrezselyemnek? Ezt rontod el főzés közben

Nem megfelelő tárolás

Alapvető aranyszabály, hogy a különböző zöldfűszerek azonnal felhasználva adják a legtöbb ízt. Nem is érdemes túl hosszan tárolni őket, már csak azért sem, mert nagyon érzékenyek szinte az összes körülményre.

A nedvesség, a pára és a szabad levegő is árt nekik, így mindig válogassuk meg alaposan, milyen tárolóban tesszük a hűtőbe. A legalkalmasabb módszerről ez a cikk mesél.

A tökéletes milánói makaróni

A milánói egy igazi klasszik, retró kaja, sokunk kedvence, főleg gyerekkorunkból. Engem és tesómat legalábbis teljesen felcsigázott az összekevert maszatos tészta. A menzán is imádtuk, ...

Túl öreg fűszer

Csakúgy, mint a szárított fűszerek, idővel a friss levelek is veszítenek intenzitásukból. Még akkor sem érdemes őket 1-2 napnál tovább a hűtőben tartani, ha bombabiztos módszerrel tároljuk, és megóvjuk az elfonnyadástól, a bepenészedéstől a csokrokat.

Roncsolás aprítás közben

A fűszerek kellemes ízét a növény belső szerkezete őrzi, és akkor adja át nekünk a legerőteljesebben, ha óvatosan bánunk a levelekkel és szárakkal. Éppen ezért a lehető legkevesebb késvágással aprítsuk fel a petrezselymet, koriandert, mert a penge újabb és újabb lecsapása tompítja az ízeket.

Inkább hagyjuk rusztikusra az aprított fűszert – senkinek nem fognak fájni a nagyobb levéldarabok – és soha, de soha ne használjunk aprító- vagy robotgépet. Ezekben ugyanis hő keletkezik a magas fordulatszám miatt, ami tovább tompíthatja a fűszerek harsány aromáját.

Szétfőzött levelek

És ha már hő: a nem dekorként használt zöldfűszert mindig csak a főzés legvégén adjuk a leveshez, a főzelékhez, akkor, amikor a lángot már elzártuk. Így épp csak a visszamaradó hő érinti majd a leveleket, és hozza ki belőlük a jól ismert aromákat. Közvetlen főzéssel direkt módon kiforraljuk a fűszerek ízét.

Házi falafel szendvics

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...

Tepsis burgonya kolbásszal

Elképesztő, hogy valami ilyen egyszerű dolog ilyen fantasztikusan jó fogás lehet! A kolbász és a burgonya őrülten gyorsan elkészíthető, és csak egy tepsire van szükségünk hozzá! ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Legújabb receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne ha vesszük a fáradtságot és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Airfyerben sült kenyér

Hit helyett élet ha már a kenyérről van szó, ami alatt azt értem, hogy ne hidd el, hogy jó kenyeret tudsz venni még a boltokban, minden teli van tartósítószerrel és adalékanyaggal, a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!