Az egyik legjobb dolog, ami bármilyen étellel történhet, ha a szárított helyett valamilyen friss zöldfűszer ízesíti, teszi aromássá. A menta-, bazsalikom- vagy korianderlevelek és társaik kerülhetnek salátákba, levesekbe, ragukba, szószokba, töltelékbe, néha még desszertekbe is. De mi történik a szárakkal? Nos, a vaskosabb, fásabb részek gyakran nem kerülnek felhasználásra, annak ellenére, hogy ezek is rejtenek magukban némi zöldfűszeres erőt. Ne dobjuk el őket, inkább használjuk fel az alábbi módokon!
Nézd meg galériánkban a zöldfűszerek szárának felhasználási módjait!
Így hasznosítsd a zöldfűszerek csupasz szárát
Fűszerolaj/ecet
Mind a fásabb, mind a zsengébb szárakat elrakhatjuk olajban vagy ecetben: így átadják majd a bennük lévő aromákat a folyadékoknak. Használhatunk egyszerű napraforgóolajat is, de természetesen, ha van otthon, olívát is. Ecetből megfelel az alma- vagy a sima ételecet is. Hagyjuk állni a fűszerszáras üvegeket legalább egy hétig, majd kóstoljuk meg az eredményt: ha szeretnénk, tovább is érlelhetjük, újratölthetjük az üvegeket. Fontos, hogy mind az érlelés, mind a tárolás fénytől védett, hűvös, száraz helyen történjen.
Alaplé
Levesekbe azért nem érdemes beleszórni a zöldfűszerszárakat, mert nem nyújtanak túl esztétikus látványt egy tál gőzölgő gulyásban vagy bármilyen más fogásban. Ezzel szemben, ha alaplevet készítünk, bátran tegyük félre hozzá a maradványokat, mert a fűszerek levéltől megfosztott részei kellemes aromát adhatnak a lének.
Húsnyárs
Kifejezetten a fás szárak felhasználására lesz alkalmas ez a módszer: a rozmaring szinte bokorszerű ágai például olyan kemények, hogy bevethetjük őket nyársalt húsok sütésénél. Átszúrni talán nem tudjuk majd velük a nyers szeleteket: ezért ejtsünk kisebb bevágásokat késsel, más konyhai eszközzel a húson. Ha ilyen módon sütjük meg a grillen vagy a serpenyőben a pácolt, ízesített hússzeleteket, nemcsak kívülről, hanem belülről is több fűszeraromát kapnak.
Halízesítő
Nemcsak a hús-, hanem a halételek is kaphatnak a fűszermaradékokból: amikor egész halat sütünk, annak megtisztított, felvágott hasába fektessünk pár szárat. Ilyen módon felhasználhatjuk a leveleket a körethez, mártáshoz vagy salátához, mellette pedig a halhús fűszerezéséről sem kell lemondanunk. Mivel úgyis eltávolítjuk fogyasztás közben a zöldfűszert a halhasból, nem kell feltétlenül a legjobb részeit felhasználnunk az értékes növénynek, megteszi a maradék is – hisz’ aromát az is őriz bőven.
Receptek a maradékmentéshez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket leshetsz el itt: