Zöldbabfőzelék, a napfényes kedvenc: így lesz igazán finom

A nagy nyári kedvencek csoportjába tartozik a zöldbabfőzelék is, amit a szezont kihasználva ilyenkor érdemes főzni a legjobb eredmény érdekében. A friss zöldségen kívül azonban van még néhány dolog, amitől megismerszik az igazán jó főzelék.

Használjuk ki az idényt, és főzzünk zöldbabfőzeléket. Persze ne egy csirizkemény, lisztes ragut képzeljünk el, amikor indulunk a konyhába. Ha figyelembe vesszük a lenti szempontokat, a zöldbabfőzelékünk garantáltan olyan lesz, mint ahogy legszebb álmainkban elképzeltük.

Zöldbabfőzelék, a napfényes kedvenc: így lesz igazán finom

Zsenge zöldséget vegyünk

Gyakran előfordul, hogy a főzés már a piacon vagy boltban kezdődik, és ez a zöldbabfőzelék esetében is száz százalékig igaz. Csak jó alappal lehet igazán finom ételeket alkotni, ezért figyeljünk oda, hogy milyen zöldséget veszünk.

Nyár van, vegyünk friss babot a főzelékhez, ne is gondoljunk a mirelit fajtára.

A nyári zöldség ugyanis sokkal zsengébb lesz, gyorsabban puhára tudjuk majd főzni, és nem is lesz olyan szálas. Szintén nagy előny, hogy nem kell a szétfőzés miatt aggódnunk, a friss zöldbabnak ugyanis elég nagyjából egy fél óra a fazékban.

Vágjuk egyformára a szárakat

Miután eltávolítottuk a végeket, és alaposan átmostuk a babot, a következő fontos lépés a darabolás lesz. Körülményes feladat, de megéri, ha egyforma darabokra vágjuk. Ezzel garantálhatjuk, hogy nem lesznek szétfőtt és kemény részek a főzelékben. Minden egységesen vajpuhára, omlósra fő majd a lábasban.

Pirítsuk le a fűszereket

A kombináció mindegy (mondjuk a borsot és a babérlevelet semmiképp ne hagyjuk el), a lényeg annyi, hogy az ízesítőket pirítsuk meg. Miután megfonnyasztottuk a hagymát és fokhagymát egy kevés olajon, adjuk a fazék tartalmához a fűszereket, majd egy percig pirítsuk őket, kis lángon.

Amennyiben használunk pirospaprikát, legyünk óvatosak, mert a forró olajban könnyen odakaphat.

Pároljuk elő a babot

A hagymák és fűszerek már a helyükön, a bab szépen, egyformára vágva várja a főzést. Borítsuk a hagymás alapra, és kezdjük el fedő alatt párolni. Ne öntsük rögtön nyakon a vízzel, inkább hagyjuk, hogy a saját gőzében puhuljon.

Nagyjából tíz perc elteltével már jöhet a víz. Inkább langyos legyen, mint jéghideg, ezzel nem állítjuk le a főzés folyamatát.

Kapros vajbabfőzelék

Párom mindig is rengeteget mesélt alföldi nagymamája kapros vajbabfőzelékéről, hogy az mennyire ízlett neki. Sokszor visszakérdeztem: biztos, hogy kapros volt? Biztos, hogy vajbab volt? ...

Ne főzzük túl sűrűre

A túlzott habarással bármilyen főzeléket elronthatunk: lisztes íze lesz az ételnek, és amikor kihűl, olyannyira besűrűsödik, hogy szinte beleragad az edénybe. Egy szó, mint száz: ne sűrítsük túl a zöldbabfőzeléket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a nyári recepteket mindenképpen próbáld ki idén:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...