Így lehet zabkásád 5 percen belül, minden egyes reggel

A reggelek egyik kritikus pontja, amikor neki kell veselkednünk a reggeli készítésének. Mindegy, hogy épp késésben vagyunk, rohanunk, vagy egyszerűen csak nem akarunk időt tölteni a konyhában, mindig jól jönnek a gyors megoldások. Például ez a zabkásatrükk.

Lássuk be, bármilyen laktató, egészséges és sokszínűen variálható reggeli a zabkása, ritkán állunk neki a nap elején hosszasan kavargatva főzni egy tállal. Oda kell rá figyelni, nem készíti el magát, és hát senkinek nincs erre ideje. Ezért sokszor inkább valami hideg opciót, esetleg egy zacskós instant förmedvényt választunk, ami csak nehézkesen nevezhető rendes reggelinek. Pedig nem is hinnénk, milyen közel állunk ahhoz, hogy (egy kis előregondolással) az összes reggelt friss, tápláló zabkásával kezdhessük.

Így lehet zabkásád 5 percen belül, minden egyes reggel

Kis adag, nagy adag

A zabkása egyik fő problémája, hogy az is legalább 20 percbe telik, amíg megfőzünk egy egyszemélyes adagot. Mindezt eljátszani minden reggel: nem valami csalogató, ugye? Arra pedig ritkán vállalkozunk, hogy megfőzzünk egy családi adagot, már csak azért is, mert ennek a tárolása lenne kétséges.

Pedig éppen ezt kell tennünk, ha egy kis időt szeretnénk spórolni a reggeli elkészítésekor.

Ki mint fagyaszt, úgy reggelizik

Ha megfőzünk egy nagy adag zabkását, letudhatjuk a reggeli készítését egy egész hétre is. Miután kihűlt, a kását porciózzuk ki kis tálakba, formákba, de akár egy muffinformát is használhatunk erre a célra.

Az így különszedett adagokat tegyük be a fagyasztóba, és voilá, meg is vagyunk a dologgal. És mivel nagyjából ugyanannyi időbe telik ezt a többnapos mennyiséget megfőzni, mint az egynaposat, rengeteg időt spórolhatunk, ha előre dolgozunk egy kicsit.

Érdemes műanyag vagy szilikon formákat, edényeket használni, hogy egyszerűbb legyen a zabkásaadagok eltávolítása. Az is segíthet, ha vékonyan kiolajozzuk vagy kivajazzuk a tárolókat.

Élesszük fel

Reggelente elég csak kivennünk egy lefagyasztott kásaporciót, és bedobni a mikróba. Egy lefedett tálkában tegyük be, kevés vízzel/tejjel. Egyperces időközökkel melegítsük fel, közben pedig mindig keverjünk rajta egyet. Nagyjából 3-4 percre lesz szüksége.

A zabkásást nem érdemes előre ízesíteni (maximum egy kevés cukorral vagy mézzel), hiszen kiolvasztás után így lehetőségünk lesz bármivel feldobni. Kerülhet rá friss gyümölcs, lekvár, joghurt, magvak vagy bármi más, amihez épp fűlik a fogunk.

Reggelente pedig megköszönhetjük magunknak az így kapott plusz 30 percet, amit zabkásafőzés helyett eltölthetünk az ágyban. Ugye mennyivel jobb így?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


A legtutibb konyhai trükkök, amikkel könnyebb az élet:

Címlapról ajánljuk