Gyorsabb, egészségesebb – Ezért hagyd el a zabkása főzését

Sokan kezdjük zabkásával a reggeleket, mert ez egy sokszínűen alakítható, laktató és egészséges opció. A klasszikus főzött verzió gyakoribb, azonban van ennél egy sokkal jobb változat is: az egyéjszakás zabkása.

A név sokat elárul, bár nem száz százalékosan találó: az egyéjszakás zabkása elkészítéséhez nem szükséges fazék és gáztűzhely, főzésmentesen állíthatjuk össze a reggeli ételt. Az, hogy meddig áztatjuk, teljesen rajtunk múlik, így a 20 perctől egészen a 24 óráig bármennyi időt adhatunk neki. Ettől az egyéjszakás zabkása maceramentesebbnek vagy gyorsabbnak nevezhető klasszikus társánál, de nem csak ezekkel az előnyökkel rendelkezik – nézzük, még mikkel!

Gyorsabb, egészségesebb – Ezért hagyd el a zabkása főzését

Az egyéjszakás zabkása gyorsabb

Örökös vitát okoz a konyhákban, hogy attól még, mert egy recept főzésmentes, vagy nem igényel hőkezelést, gyorsabb lesz-e, mint egy klasszikus receptúra. Hiszen időben jóval hosszabb az elkészítés a várakozás miatt, azonban, ha a befektetett munka mennyiségét nézzük, tényleg gyorsabban elkészülhetünk az egyéjszakás kásával.

Ráadásul, nem is kötelező egy teljes estét vagy több órát adni a reggelinek: ha a napkezdés során rohanunk, és csak 20 perc áll rendelkezésünkre, miközben készülődünk, hagyhatjuk rövidebb ideig is ázni a pelyheket.

Több tápanyag marad a főzésmentes kásában

A zabpehely rostokban és ásványi anyagokban gazdag, komplex szénhidrátforrás, amit alapból jó, ha sűrűn fogyasztunk, de abszolút nem mindegy, milyen formában. Azért érdemes kihagyni a zabkása főzését, mert a hőkezelés során a jótékony tápanyagok egy része elvész.

Ellenben, ha csak hideg tejbe (vagy más folyadékba) áztatjuk a gabonát, teljes körűen megőrizhetjük a benne lévő tápanyagokat.

Akár előre is elkészítheted a főzés nélküli zabkását

A gyorsaság mellett azt is felróhatjuk (természetesen pozitívan) a főzésmentes zabkása számlájára, hogy nagyobb mennyiségben készítve akár 2-3 napig is elláthatjuk magunkat reggelivel. Amennyiben bekeverünk több napnyi adagot, reggel már csak tálba kell kanalaznunk és feltétekkel ellátnunk a zabot.

Kedvedre variálhatod a zabkásád

Természetesen a főzős kását sem csak egyféle módon készíthetjük el, de sokkal limitáltabb azoknak a folyadékoknak a listája, amelyeket hőkezelhetünk, amikor zabot főzünk. Ellenben, ha egyéjszakásat készítünk, szinte bármilyen tejtermékkel, növényi alternatívával, joghurttal, de akár gyümölcspürével vagy –lével is bekeverhetjük a zabpelyhet.

De nemcsak az alap, hanem a kiegészítők terén is jobban járunk a főzés elhagyásával: magokat, aszalványokat is keverhetünk a kásához, anélkül, hogy azok a hőkezelés miatt állagban vagy ízben megszenvednék a folyamatot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Címlapról ajánljuk

További cikkek