Gyorsabb, egészségesebb – Ezért hagyd el a zabkása főzését

Sokan kezdjük zabkásával a reggeleket, mert ez egy sokszínűen alakítható, laktató és egészséges opció. A klasszikus főzött verzió gyakoribb, azonban van ennél egy sokkal jobb változat is: az egyéjszakás zabkása.

A név sokat elárul, bár nem száz százalékosan találó: az egyéjszakás zabkása elkészítéséhez nem szükséges fazék és gáztűzhely, főzésmentesen állíthatjuk össze a reggeli ételt. Az, hogy meddig áztatjuk, teljesen rajtunk múlik, így a 20 perctől egészen a 24 óráig bármennyi időt adhatunk neki. Ettől az egyéjszakás zabkása maceramentesebbnek vagy gyorsabbnak nevezhető klasszikus társánál, de nem csak ezekkel az előnyökkel rendelkezik – nézzük, még mikkel!

Gyorsabb, egészségesebb – Ezért hagyd el a zabkása főzését

Az egyéjszakás zabkása gyorsabb

Örökös vitát okoz a konyhákban, hogy attól még, mert egy recept főzésmentes, vagy nem igényel hőkezelést, gyorsabb lesz-e, mint egy klasszikus receptúra. Hiszen időben jóval hosszabb az elkészítés a várakozás miatt, azonban, ha a befektetett munka mennyiségét nézzük, tényleg gyorsabban elkészülhetünk az egyéjszakás kásával.

Ráadásul, nem is kötelező egy teljes estét vagy több órát adni a reggelinek: ha a napkezdés során rohanunk, és csak 20 perc áll rendelkezésünkre, miközben készülődünk, hagyhatjuk rövidebb ideig is ázni a pelyheket.

Több tápanyag marad a főzésmentes kásában

A zabpehely rostokban és ásványi anyagokban gazdag, komplex szénhidrátforrás, amit alapból jó, ha sűrűn fogyasztunk, de abszolút nem mindegy, milyen formában. Azért érdemes kihagyni a zabkása főzését, mert a hőkezelés során a jótékony tápanyagok egy része elvész.

Ellenben, ha csak hideg tejbe (vagy más folyadékba) áztatjuk a gabonát, teljes körűen megőrizhetjük a benne lévő tápanyagokat.

Akár előre is elkészítheted a főzés nélküli zabkását

A gyorsaság mellett azt is felróhatjuk (természetesen pozitívan) a főzésmentes zabkása számlájára, hogy nagyobb mennyiségben készítve akár 2-3 napig is elláthatjuk magunkat reggelivel. Amennyiben bekeverünk több napnyi adagot, reggel már csak tálba kell kanalaznunk és feltétekkel ellátnunk a zabot.

Kedvedre variálhatod a zabkásád

Természetesen a főzős kását sem csak egyféle módon készíthetjük el, de sokkal limitáltabb azoknak a folyadékoknak a listája, amelyeket hőkezelhetünk, amikor zabot főzünk. Ellenben, ha egyéjszakásat készítünk, szinte bármilyen tejtermékkel, növényi alternatívával, joghurttal, de akár gyümölcspürével vagy –lével is bekeverhetjük a zabpelyhet.

De nemcsak az alap, hanem a kiegészítők terén is jobban járunk a főzés elhagyásával: magokat, aszalványokat is keverhetünk a kásához, anélkül, hogy azok a hőkezelés miatt állagban vagy ízben megszenvednék a folyamatot.

Overnight oats, az egyéjszakás zabkása

Sokunk kedvenc reggelije a zabkása, amit azonban nem csak főzve lehet elkészíteni. Az overnight oats, vagyis az egyéjszakás zabkása lényege ugyanis épp az, hogy a zabot már előző este ...

Egyéjszakás zabkása passiógyümölccsel

Ez egy úgynevezett alaprecept, azaz bárhogy variálható: joghurt helyett tejjel (ebből annyit adjatok hozzá, ami pont ellepi), bármilyen gyümölccsel, édesítő helyett mondjuk mézzel vagy ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...