A dietetikusok, egészségtudatos weboldalak, cikkek és ismerősök mind-mind rendszeresen emlegetik a zabpehely illetve a zabkása csodáját: reggel egy adag ebből a rostdús, könnyen elérhető, fenntartható és egészen olcsó étekből, és máris energiával tele, jól hasznosuló szénhidráttal + fehérjével + élelmi rostokkal indítottuk a napunkat. Sőt, a sok-sok variációnak és feltétnek hála, még finom is!
Na de pontosan mit is teszünk a zabkásánkra, amitől olyan finom? Pár kocka csokit? Cukros aszalt gyümöcsöket? Esetleg megszórjuk fahéjas nádcukorral a tetejét? Vagy belekanalazunk egy tetemes mennyiségű mogyoróvajat / mogyorókrémet?
Vigyázat, mert ha valóban a kiegyensúlyozott táplálkozás a cél, melyben a kalóriabevitel is fontos tényező, akkor ezektől az apróbb zabbakiktól a visszájára fordulhat a hatás, és a zabkásánk hizlalni fog. Nem is kicsit.
Lássuk a leghizlalóbb zabkásafeltéteket és zabbakikat!
3 gyakori hiba, amitől elképesztően hizlal a zabkásád
Túl sok zabpehely
Nincs mese, ki kell mérni! Mivel a zabpehely összetett szénhidrát, ha fogyni vágyunk, elegendő 50 gramm pehely adagonként, különösen, ha más összetevőkkel együtt készítjük el. Turbózhatjuk a kását chiamaggal, lenmaggal, friss gyümölccsel, hogy többnek tűnjön, és laktatóbb legyen!
"Túlcukrozod a mézet"
A zabkásaélmény legtöbbször eleve édes, de ehhez nem kell sok-sok deka cukrot használnod! Felejtsd el a csokipasztillákat, a 3 banánt, a diót-mogyorót-mandulát, és a juharszirupot, mézet illetve mogyoróvajat, mert az egész egy hatalmas kalóriabombává válik!
Amik mehetnek: cukor helyett hozzáadottcukor-mentes aszalt gyümölcs belekockázva (pl. datolya, füge, de nem sok!), kevés olajos mag, cukormentes alternatív tej (vagy sima tej, esetleg víz), friss gyümölcsök, magok (len, chia). Joghurt, túró is jöhet, ha fehérjével dúsítanád, és természetesen a fahéjszórat is!
Nem raksz bele fehérjét
A szénhidrátot muszáj reggel is fehérjével kombóznod + némi jóféle zsírral, hogy a vércukorszinted ne ugráljon gyorsan fel és le, a jóllakottság pedig sokáig kitartson: menjen a zabkásába tej vagy vegán tejpótló ital, vagy keverj bele a végén natúr joghurtot, görög joghurtot vagy túrót, tojást is (esetleg fehérjeport). Egy pici marék dió is kerülhet a tetejére az Ómega3 zsírsavak miatt!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos cikket olvashatsz itt: