A vártnál is bölcsebben látják a jövőt a mostani huszonévesek

Kutatás készült a Z-generáció bevonásával, melynek fókuszába a fenntartható élelmiszer-ellátás került. Az eredmények biztatóak (bár egyben szomorúak is): úgy tűnik, a mostani huszonévesek igenis tudják, merre tart a világ.

Vajon mit gondolnak a mostani (épphogy) húszévesek illetve huszonévesek a világról, a klímavédelemről, a környezettudatos létezésről, és ezeken belül is a fenntartható étkezésről, élelmiszeriparról? Kutatók erre keresték a választ, így nemrég egyedülálló európai felmérés készült a világ legnagyobb és legdinamikusabb élelmiszer-innovációs közössége, az EIT Food (European Institute of Innovation and Technology) megbízásából. A vizsgálat célja nem volt más, mint hogy feltérképezzék a Z-generáció elvárásait a fenntarthatóbb élelmiszer-ellátás kialakításával kapcsolatban. 

„...ez a korosztály gyakorlatiasabban, nyitottabban, és – a világjárvány, a demagógia, a populizmus világszintű előretörése miatt kényszerűségből is – radikálisabban gondolkodik a világ dolgairól és a szükséges és lehetséges változásokról"

– írja Szőllősi Réka az Élelmiszervilág.hu-n, Z-generációs anyukaként.

A Z-generáció az 1995-2009 között születtek fiatalok csoportját öleli fel, ők azok, akik szinte beleszülettek a klímaszorongásba, a környezetvédelem kiemelt fontosságába, és abba a tudatba, hogy nem valószínű, hogy a Föld élővilága és lakossága most ismert formájában túl sokáig fenntartható lesz.

A felmérést öt európai országban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban élő, 2055 18 és 24 év közötti fiatal felnőtt megkérdezésével készítették 2021 nyarán, az eredmények pedig egy igen tudatos, és felelősen gondolkodó Z-generáció képét festették.

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Vegán zöldborsófőzelék

A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

A legfigyelemreméltóbb válaszok:

  • tízből csaknem nyolc fiatal (78%) gondolja úgy, hogy sürgősen lépéseket kellene tennünk az élelmiszereink előállításának és fogyasztási módjának fenntarthatóbbá tételéért
  • a fiatalok 74 százaléka szerint a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint a helyi élelmiszer-termelés a leginkább fenntartható opció, ez követi az ökogazdálkodás és a növényi-alapú élelmiszerek előállítása
  • a válaszadók 50%-a szerint az élelmiszerimport nem fenntartható
  • kétharmaduk (66%) érzi úgy, hogy a jelenlegi élelmiszer-rendszer tönkre teszi a bolygót, és a helyzet csak egyre rosszabb
  • 65 százalékuk úgy gondolja, hogy ők, azaz a Z-generáció jobban törődik ezzel a kérdéssel, mint az idősebb korosztályok
  • 61 százalék szerint az élelmiszer-előállítás az elmúlt években egyre fenntarthatatlanabbá vált

A felmérést végző szervezet, azaz a EIT Food ennél is tovább ment, és felállított egy akciócsoportot 10 fiatal bevonásával, 2021 novemberében megtartott konferenciájukon pedig bemutatták programjukat (Menu For Change néven), melyben számos célkitűzést megfogalmaztak.

Többet itt olvashatsz róluk!


Még több cikk a témában:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...