A vártnál is bölcsebben látják a jövőt a mostani huszonévesek

Kutatás készült a Z-generáció bevonásával, melynek fókuszába a fenntartható élelmiszer-ellátás került. Az eredmények biztatóak (bár egyben szomorúak is): úgy tűnik, a mostani huszonévesek igenis tudják, merre tart a világ.

Vajon mit gondolnak a mostani (épphogy) húszévesek illetve huszonévesek a világról, a klímavédelemről, a környezettudatos létezésről, és ezeken belül is a fenntartható étkezésről, élelmiszeriparról? Kutatók erre keresték a választ, így nemrég egyedülálló európai felmérés készült a világ legnagyobb és legdinamikusabb élelmiszer-innovációs közössége, az EIT Food (European Institute of Innovation and Technology) megbízásából. A vizsgálat célja nem volt más, mint hogy feltérképezzék a Z-generáció elvárásait a fenntarthatóbb élelmiszer-ellátás kialakításával kapcsolatban. 

„...ez a korosztály gyakorlatiasabban, nyitottabban, és – a világjárvány, a demagógia, a populizmus világszintű előretörése miatt kényszerűségből is – radikálisabban gondolkodik a világ dolgairól és a szükséges és lehetséges változásokról"

– írja Szőllősi Réka az Élelmiszervilág.hu-n, Z-generációs anyukaként.

A Z-generáció az 1995-2009 között születtek fiatalok csoportját öleli fel, ők azok, akik szinte beleszülettek a klímaszorongásba, a környezetvédelem kiemelt fontosságába, és abba a tudatba, hogy nem valószínű, hogy a Föld élővilága és lakossága most ismert formájában túl sokáig fenntartható lesz.

A felmérést öt európai országban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban élő, 2055 18 és 24 év közötti fiatal felnőtt megkérdezésével készítették 2021 nyarán, az eredmények pedig egy igen tudatos, és felelősen gondolkodó Z-generáció képét festették.

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Vegán zöldborsófőzelék

A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

A legfigyelemreméltóbb válaszok:

  • tízből csaknem nyolc fiatal (78%) gondolja úgy, hogy sürgősen lépéseket kellene tennünk az élelmiszereink előállításának és fogyasztási módjának fenntarthatóbbá tételéért
  • a fiatalok 74 százaléka szerint a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint a helyi élelmiszer-termelés a leginkább fenntartható opció, ez követi az ökogazdálkodás és a növényi-alapú élelmiszerek előállítása
  • a válaszadók 50%-a szerint az élelmiszerimport nem fenntartható
  • kétharmaduk (66%) érzi úgy, hogy a jelenlegi élelmiszer-rendszer tönkre teszi a bolygót, és a helyzet csak egyre rosszabb
  • 65 százalékuk úgy gondolja, hogy ők, azaz a Z-generáció jobban törődik ezzel a kérdéssel, mint az idősebb korosztályok
  • 61 százalék szerint az élelmiszer-előállítás az elmúlt években egyre fenntarthatatlanabbá vált

A felmérést végző szervezet, azaz a EIT Food ennél is tovább ment, és felállított egy akciócsoportot 10 fiatal bevonásával, 2021 novemberében megtartott konferenciájukon pedig bemutatták programjukat (Menu For Change néven), melyben számos célkitűzést megfogalmaztak.

Többet itt olvashatsz róluk!


Még több cikk a témában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...