A szakértő elárulta, mennyi vizet érdemes inni étkezés közben

Elég csupán 1,5%-ot veszítenünk a testünk vízháztartásából, és már ki is alakul a kezdődő dehidratáció. Csak a levegő fontosabb nála a létfenntartáshoz, ezért is közbeszéd tárgya a vízfogyasztás mértéke, milyensége és az időzítése is. Például evés közben érdemes 1-2 decivel leöblíteni a táplálékot?

Az életvezetési tanácsok szinte mindegyike tartalmazza, hogy fogyasszunk elég folyadékot, lehetőség szerint vizet. Hidratáljunk, forszírozzuk magunkat a bőséges folyadékbevitelre. Egyesek viszont úgy tartják, étkezés közben nem érdemes vizet inni, sőt, kifejezetten káros is az emésztésre nézve. Hol van az igazság? Vizet inni csak az étkezéseket megelőzően és azok után szerencsés? Egyáltalán, miért tartják bizonyos iskolák ördögtől való dolgoknak, hogy miközben nyeljük a rakott krumplit, megszomjazunk és csillapítjuk azt? Strompf Andrea természetgyógyász, funkcionális táplálkozási tanácsadó és hormontanácsadó, az egyelhelyesen.com alapítója segítette utunkat.

A szakértő elárulta, mennyi vizet érdemes inni étkezés közben

Nehéz eligazodni az igazság, a féligazság és a teljesen hamis információk között

Életmódokban, diétákban, speciális étrendekben tobzódunk, divathullámok irányítják mindezeket.

Voltak idők, amikor a sportemberek tanácsaira hallgattunk jobban, aztán a tudományos korszakban amerikai és brit tudósok iránymutatásait követtük, manapság pedig talán mindennél nagyobb a zaj és a sok dezinformáció kutyulja össze a szálakat. Ételintoleranciát kiáltunk, hogy a rokonok ne tukmálják a kenyeret, sütit, tésztát, de az is megesik, hogy haspuffadással élünk régóta, de nem akarjuk elhinni, hogy hátra kellene hagyni az állati eredetű tejet a napi három tejeskávénkból.

A netes kanapédiagnózisok korában tényleg nehéz eligazodni az igazság, a féligazság és a teljesen hamis információk között. Pláne úgy, hogy minden panaszra létezik éppen akciós árú, szép csomagolású csodaszer ami mindenkin segít, de valójában sokszor placebo és pszichés megnyugvást adó semmiség.

A közelmúltban lettünk figyelmesek több Facebook-csoportban, fórumon, életmóddal foglalkozó magazinban, hogy a leállíthatatlanul sulykolt vízivást is megtorpedózták már. Nem a víz fontosságát lekicsinylően, hanem azt állítva, azzal foglalkozva, hogy eszünkbe se jusson evés közben vizet vagy bármilyen folyadékot inni, mert kontraproduktív lehet. Ilyen és ezekhez hasonló kommenteket és sokszor kétes szakvéleményeket is olvasni a táplálkozással, egészséges életmóddal foglalkozó csoportokban/közösségi oldalakon:

Sokszor kétes szakvéleményeket lehet olvasni a táplálkozással kapcsolatban az interneten
  • „Sokkal jobb az emésztésem, az anyagcserém is amióta elhagytam az étkezés közbeni ivást.”
  • „Én úgy látom, hogy, ha eleget iszom és ezt evés előtt, közben és utána is folytatom, hamarabb leszek tele, nem eszem annyit. Akkor pedig nem hízom.”
  • „Azt hallottam, hogy a víz kaja közben felhígítja a gyomorsavat, az pedig megnehezíti az emésztést. Amúgy is epés vagyok, nem hiszem, hogy szükség lenne a több gyomorsavra!”

Felmerül tehát pozitív hozadékként a telítettségérzet, a félelem a rosszabb emésztéstől, a sok vagy éppen túl kevés vagy nem jó minőségű gyomorsavtól is. A kommentelők olykor bevonják az ájurvédikus táplálkozás tanait, mely szerint étkezés közben csak kevés és langyos/meleg folyadékot fogyasszunk.

„Refluxos tünetek esetén érdemes minimálisra csökkenteni az étkezés közben elfogyasztott víz mennyiségét"

Mi a véleménye a szakértőnek?

Mi Strompf Andrea természetgyógyászt, funkcionális táplálkozási tanácsadót és hormontanácsadót, az egyelhelyesen.com alapítóját kérdeztük meg a témában, hogy vajon mi az igazság? Minek érdemes hinni? Andrea megnyugtató és praktikus tanácsot adott:

„A tudomány jelenlegi állása szerint az étkezés közben elfogyasztott 1-1,5 dl víz nem hígítja fel a gyomorsavat. A szervezet egy finomra hangolt gépezet, ami tele van szabályozó funkcióval. Ráadásul a víz hamarabb ürül ki a gyomorból, mint a megrágott étel, nem fog kis „tavakat” képezni, ezáltal nem fogja az emésztés sebességét sem befolyásolni. Konzultációimon tapasztalom, hogy sajnos az emberek nagyon kevés folyadékot fogyasztanak, nem lenne célszerű, hogy ez a mennyiség lecsökkenjen az étkezés előtt, közben elfogyasztott víz démonizálása miatt. Idősebb korban kifejezetten ajánlott pár korty vizet fogyasztani étkezés közben, hogy a falat könnyebben „csússzon”, viszont refluxos tünetek esetén érdemes minimálisra csökkenteni az étkezés közben elfogyasztott víz mennyiségét.”

Mi pedig csupán annyit tennénk hozzá: mindig szakavatott véleményekre figyeljünk és adjunk, mert a kommentáradatban nagyon könnyű elveszni és félretájékozódni.


Még több egészségcikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...