A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen egészségünk szempontjából, a legjobb választás pedig kétségtelenül a víz. Arról azonban kevés szó esik, hogy milyen legyen a víz: hideg vagy inkább szobahőmérsékletű?
Tisztázzuk a fogalmakat
Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, hány fokos a hideg és hány fokos a szobahőmérsékletű víz. Míg az előbbi 0 és 3 Celsius-fok között mozog, addig az utóbbi nagyjából 20–24 Celsius-fok körül.
Az ájurvéda egy több ezer éves múltra visszatekintő, hagyományos indiai gyógyászat, mely azt állítja, hogy a meleg víz tesz igazán jót a szervezetnek.
Ez az irányzat egyébként úgy tartja, hogy a hideg italok lassítják az emésztést, ezért a szakértők azt javasolják, hogy ha nem is meleget, de legalább szobahőmérsékletű folyadékokat igyunk.
A nyugati orvoslás nem különösebben foglalkozik a témával. De egy, a Journal of Neurogastroenterology and Motility orvosi folyóiratban megjelent 2001-es tanulmány szerint a hideg víz fogyasztása csak erősíti a fejfájást. Ugyanakkor van olyan kutatás, mely szerint a hideg víz a sportolóknál javíthatja a teljesítményt.
A lényeg, hogy fogyasszunk vizet, lényegében teljesen mindegy, milyen hőmérsékletűt. A megfelelő hidratálás létfontosságú, különösen nyáron.
Még több a vízfogyasztásról: