Melyik jobb: a hideg vagy szobahőmérsékletű víz?

A víz a legegészségesebb folyadék, amit a testedbe juttathatsz, ez nem is kérdés. Az viszont már igen: milyen hőmérsékletű legyen?

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen egészségünk szempontjából, a legjobb választás pedig kétségtelenül a víz. Arról azonban kevés szó esik, hogy milyen legyen a víz: hideg vagy inkább szobahőmérsékletű?

Melyik jobb: a hideg vagy szobahőmérsékletű víz?

Tisztázzuk a fogalmakat

Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, hány fokos a hideg és hány fokos a szobahőmérsékletű víz. Míg az előbbi 0 és 3 Celsius-fok között mozog, addig az utóbbi nagyjából 20–24 Celsius-fok körül.

Az ájurvéda egy több ezer éves múltra visszatekintő, hagyományos indiai gyógyászat, mely azt állítja, hogy a meleg víz tesz igazán jót a szervezetnek.

Ez az irányzat egyébként úgy tartja, hogy a hideg italok lassítják az emésztést, ezért a szakértők azt javasolják, hogy ha nem is meleget, de legalább szobahőmérsékletű folyadékokat igyunk.

A nyugati orvoslás nem különösebben foglalkozik a témával. De egy, a Journal of Neurogastroenterology and Motility orvosi folyóiratban megjelent 2001-es tanulmány szerint a hideg víz fogyasztása csak erősíti a fejfájást. Ugyanakkor van olyan kutatás, mely szerint a hideg víz a sportolóknál javíthatja a teljesítményt.

A lényeg, hogy fogyasszunk vizet, lényegében teljesen mindegy, milyen hőmérsékletűt. A megfelelő hidratálás létfontosságú, különösen nyáron.

Forrásunk volt.


Még több a vízfogyasztásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...