Melyik jobb: a hideg vagy szobahőmérsékletű víz?

A víz a legegészségesebb folyadék, amit a testedbe juttathatsz, ez nem is kérdés. Az viszont már igen: milyen hőmérsékletű legyen?

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen egészségünk szempontjából, a legjobb választás pedig kétségtelenül a víz. Arról azonban kevés szó esik, hogy milyen legyen a víz: hideg vagy inkább szobahőmérsékletű?

Melyik jobb: a hideg vagy szobahőmérsékletű víz?

Tisztázzuk a fogalmakat

Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, hány fokos a hideg és hány fokos a szobahőmérsékletű víz. Míg az előbbi 0 és 3 Celsius-fok között mozog, addig az utóbbi nagyjából 20–24 Celsius-fok körül.

Az ájurvéda egy több ezer éves múltra visszatekintő, hagyományos indiai gyógyászat, mely azt állítja, hogy a meleg víz tesz igazán jót a szervezetnek.

Ez az irányzat egyébként úgy tartja, hogy a hideg italok lassítják az emésztést, ezért a szakértők azt javasolják, hogy ha nem is meleget, de legalább szobahőmérsékletű folyadékokat igyunk.

A nyugati orvoslás nem különösebben foglalkozik a témával. De egy, a Journal of Neurogastroenterology and Motility orvosi folyóiratban megjelent 2001-es tanulmány szerint a hideg víz fogyasztása csak erősíti a fejfájást. Ugyanakkor van olyan kutatás, mely szerint a hideg víz a sportolóknál javíthatja a teljesítményt.

A lényeg, hogy fogyasszunk vizet, lényegében teljesen mindegy, milyen hőmérsékletűt. A megfelelő hidratálás létfontosságú, különösen nyáron.

Forrásunk volt.


Még több a vízfogyasztásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...