Ezért kell figyelned az ásványvíz összetevőit, ha refluxod van

Ti hogyan döntitek el, hogy milyen vizet isztok? Ha ásványvízpártiak vagytok, elolvassátok a címkét is? Érdemes.

Mi alapján veszel ásványvizet a boltban? Ár, külső megjelenés, csinos címke, formás üveg vagy a benne rejlő ásványi anyagok összetétele alapján? Jó hír, hogy a magyar felnőttek kezdenek egyre tudatosabb vízfogyasztókká válni, a könnyebb döntéshez pedig támpontokat ad az alábbi, a hazai természetes ásványvizek ásványi anyag összetevőiről szóló útmutató.

Kóstolni sem kell, az ásványvizes címke elárulja, hogy mit rejt a palack

A magyar vásárlók három fő választási szempontja a következő:

  • ár (43%)
  • az, hogy Magyarországon készül-e (40%)
  • illetve az ásványvíz cimkéjének informatív jellege, azaz fel van-e tüntetve rajta, hogy mit tartalmaz, hol és hogyan készült (36%)

– ez derült ki az egyik legismertebb hazai ásványvíz márka, a MIZSE tavaszi kutatásából.

Tudtad?

A vízfogyasztás elengedhetetlen eleme a fogyókúrának is, hiszen a dehidratált állapot mindenre kihat. Ilyenkor lelassul az anyagcserénk, aminek köszönhetően a diétánk is megakad, továbbá a szerveztünk visszatarthatja a vizet, aminek következtében még akár feljebb is kúszhat a mérleg nyelve. Elengedhetetlen tehát, hogy elegendő (ásvány)vizet igyunk, de pontosan mennyi az annyi? Itt kiszámolhatod!

Na de mi az, hogy természetes ásványvíz?

Az a termék sorolható a természetes ásványvíz kategóriájába, amelynek forrása védett, felszín alatti vízadó rétegben található, szennyeződésmentes, ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevői révén egészségügyi szempontból is előnyös tulajdonságokkal rendelkezik

– meséli Antal Emese dietetikus, szociológus.

Pont ezért mindig ott kell palackozni, ahol a felszínre hozzák, és nem változtathatóak meg a víz jellegzetes tulajdonságai, összetevői. Csak szén-dioxid adható hozzá, amit ugyanakkor a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmaz. A vizek közti különbség az ásványianyag-tartalmukból, összetételükből fakad.

Mennyi kell kalciumból, és mennyi magnéziumból?

Ha az egészséges csontozat és fogazat áll a középpontban nálad, akkor a vásárolt vízben literenként 150 milligramm vagy annál több kalcium legyen.

Ha pedig ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés vagy fejfájás jellemez, érdemes a magnéziumot pótolnod: arra kell figyelned, hogy 50 milligramm, vagy azt meghaladó mennyiségben legyen benne a vízben ez az ásványi anyag.

A hidrogén-karbonát nyugtatja a gyomrot

Tudtad, hogy a reflux tünetei enyhíthetők, ha a literenként 600 milligramm hidrogén-karbonát tartalmú ásványvizeket választod? Sőt, az emésztési bántalmaktól szenvedők is enyhíthetik a panaszaikat, ha keserűbb ízű, több mint 200 milligramm szulfáttal készült ásványvizeket fogyasztják.

A vizek közti különbség az ásványianyag-tartalmukból, összetételükből fakad

Csínján a nátriummal

A magyar lakosságra jellemző, hogy az ajánlottnál 2,5-szer több nátriumot viszünk be a szervezetünkbe minden nap. Ez pedig azért káros, mert növeljük vele a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a lehetőségét. Aki jobban odafigyelne erre, azoknak a kifejezetten alacsony, 20 milligramm alatti nátriumot tartalmazó vizek ajánlottak.

Ma már a vashiány esetén is választhatunk vasban gazdag ásványvizet. Csak azt kell figyelni, hogy a címkén fel legyen tüntetve, hogy a termék minimum 1 milligramm vasat tartalmaz.


Még több egészség itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...