Vitaminok, melyek 50 felett szinte kötelezőek

Egy bizonyos kor fölött érdemes még fokozottabban figyelnünk arra, milyen vitaminokat viszünk be a szervezetünkbe. 50 felett őket kell szednünk a szakértők szerint.

Alapvetően a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezni lehet szervezetünk szükségleteit, ám ettől még nem árt tudni, hogy melyik mikrotápanyagból mennyit kell bevinnünk, és hogy ezt hogyan tudjuk a leghatékonyabban megtenni. Nézzük tehát, az amerikai Országos Öregedésügyi Intézet (NIA) összefoglalója szerint mely vitaminok a legfontosabbak 50 felett.

Vitaminok, melyek 50 felett szinte kötelezőek

A-vitamin

Az A-vitamin a látás mellett a bőr és egyéb szövetek épségéért is felel, illetve a csontok egészségét is támogatja. Tojással, tejjel, sárgarépával és mangóval könnyedén pótolhatjuk a szervezetben ezt a vitamint.

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Mangós tápiókapuding

Ez a csodás házi tápiókapuding annyira egyszerű, hogy bárki pikk-pakk elkészítheti otthon! Gyors és könnyed, télen-nyáron, hidegen-melegen egyaránt fogyasztható. Ez a recept teljesen ...

B1-vitamin

Ez a vitamin szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, az idegrendszer energiaellátásában és az egészséges szívműködés fenntartásában. A sertéshúsban, halban és a teljes kiőrlésű gabonákban fellelhető a B1, valamint a vitaminokkal dúsított pékárukban.

B6-vitamin

A B6 a bőrünk szépségét, illetve az idegrendszerünket támogatja. Halakból, marhamájból, burgonyából és más keményítőtartalmú ételekből vihetjük be a szervezetünkbe, de citrusfélék kivételével a gyümölcsökben is megtalálható.

B-12 vitamin

A fent említett vitamin a a vörösvértestek képzésében, valamint a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserében is kulcsszerepet játszik. Szintén húsokból, halakból, továbbá tejből szerezhetjük be.

D-vitamin

A vitamin, amit minden korban érdemes nagy mennyiségben fogyasztani. Megtalálható a zsíros halakban, a halmájolajakban, valamint a vitaminnal dúsított tejtermékekben és pékárukban.

E-vitamin

Az E-vitamin antioxidáns hatása és az öregedési folyamatok gátlása miatt elengedhetetlen a szervezetünk számára. A földimogyoróban és a mandulában is megtalálható, de a növényi olajokban és a zöld színű zöldségekben is.

Mogyoróvajas quinoagolyók

A Nosalty és a Bock közös receptversenyére készítettem ezt az édességet. A családomban nagy sikert aratott. Nagyon kapós, ezért dupla adaggal készülök legközelebb. Ha tartjuk a 15 ...

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

K-vitamin

A véralvadáshoz elengedhetetlen a K-vitamin, és szerencsére számos élelmiszerben megtalálható. A legjobb, ha zöld leveles zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát fogyasztunk. Szerencsére egyes gyümölcsökben is megtalálható, mint például az áfonyában és a fügében.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...