Vitaminok, melyek 50 felett szinte kötelezőek

Egy bizonyos kor fölött érdemes még fokozottabban figyelnünk arra, milyen vitaminokat viszünk be a szervezetünkbe. 50 felett őket kell szednünk a szakértők szerint.

Alapvetően a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezni lehet szervezetünk szükségleteit, ám ettől még nem árt tudni, hogy melyik mikrotápanyagból mennyit kell bevinnünk, és hogy ezt hogyan tudjuk a leghatékonyabban megtenni. Nézzük tehát, az amerikai Országos Öregedésügyi Intézet (NIA) összefoglalója szerint mely vitaminok a legfontosabbak 50 felett.

Vitaminok, melyek 50 felett szinte kötelezőek

A-vitamin

Az A-vitamin a látás mellett a bőr és egyéb szövetek épségéért is felel, illetve a csontok egészségét is támogatja. Tojással, tejjel, sárgarépával és mangóval könnyedén pótolhatjuk a szervezetben ezt a vitamint.

B1-vitamin

Ez a vitamin szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, az idegrendszer energiaellátásában és az egészséges szívműködés fenntartásában. A sertéshúsban, halban és a teljes kiőrlésű gabonákban fellelhető a B1, valamint a vitaminokkal dúsított pékárukban.

B6-vitamin

A B6 a bőrünk szépségét, illetve az idegrendszerünket támogatja. Halakból, marhamájból, burgonyából és más keményítőtartalmú ételekből vihetjük be a szervezetünkbe, de citrusfélék kivételével a gyümölcsökben is megtalálható.

B-12 vitamin

A fent említett vitamin a a vörösvértestek képzésében, valamint a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserében is kulcsszerepet játszik. Szintén húsokból, halakból, továbbá tejből szerezhetjük be.

D-vitamin

A vitamin, amit minden korban érdemes nagy mennyiségben fogyasztani. Megtalálható a zsíros halakban, a halmájolajakban, valamint a vitaminnal dúsított tejtermékekben és pékárukban.

E-vitamin

Az E-vitamin antioxidáns hatása és az öregedési folyamatok gátlása miatt elengedhetetlen a szervezetünk számára. A földimogyoróban és a mandulában is megtalálható, de a növényi olajokban és a zöld színű zöldségekben is.

K-vitamin

A véralvadáshoz elengedhetetlen a K-vitamin, és szerencsére számos élelmiszerben megtalálható. A legjobb, ha zöld leveles zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát fogyasztunk. Szerencsére egyes gyümölcsökben is megtalálható, mint például az áfonyában és a fügében.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek