Salátát enni egészséges, de magában rágcsálni a nyers zöldségeket nem feltétlenül olyan élvezetes. Azonban egészen más az élmény, ha egy finom salátadresszing is van hozzá, amit ráadásul te magad készítettél, és nincs benne semmi felesleges adalékanyag vagy cukor.
Nem kell megijedni, egyáltalán nem bonyolult egy ilyen salátadresszinget elkészíteni. Most egy alap és pofonegyszerű vinaigrette-receptet hoztunk, amiben az a legjobb, hogy az arányokat és a hozzávalókat a saját ízlésed és a salátád alapanyagai szerint alakíthatod.
A bébispenót tökéletes lehet egy klasszikus francia vagy balzsamecetes vinaigrette-tel, de az olyan keserű zöldek, mint például a vörös cikória vagy a vízitorma, inkább valami édes, kevésbé savas és egy kicsit több zsírt vagy sót tartalmazó öntetet kívánnak.
Mire lesz szükséged?
- Tál
- Keverő
- Mérőkanalak
- Jó minőségű olaj
- Tetszőleges ecet
- Fél fej hagyma, választásod szerint
- Dijoni mustár
- Valamilyen édesítő, ami felolvad
- Só, fekete bors
- Opcionális: fűszernövények
Olívaolaj
Az alapanyagok minősége mindig sokat nyom a latban, de különösen igaz ez, ha kevés alapanyagról van szó. Válassz ezért jó jó minőségű olívaolajat.
Emulgeálószer
A Dijoni mustár tökéletes a sav és a zsír megkötésére, hogy jó állagú, krémes vinaigrette-et kapj. Ha már jártasabb vagy a vinaigrette-készítésben, akár lecserélheted ezt tahinire, görög joghurtra, tojássárgájára vagy pépesített avokádóra.
Savasság
Az a pici savasság elengedhetetlen a kiegyensúlyozott öntethez. Használj egy kis vörösborecetet, de akár egy fél citrom leve is mehet bele!
Egy leheletnyi édes
A méz klasszikus választás, de más opciókkal is kísérletezhetsz, így például agavé- vagy juharsziruppal.
Hogy jön ide a hagyma?
Frissen reszelt fokhagyma, apróra vágott mogyoróhagyma, vékonyra szelet póréhagyma – mind tökéletesen illik a vinaigrette-be. Itt a tavasz, szerezz be a piacon frissen hagymákat és kísérletezz az ízekkel!
Nem minden vinaigrette-be kell, de ezen a ponton jöhetnek friss fűszernövények, így például kapor, metélőhagyma, petrezselyem vagy akár tárkony, esetleg oregánó.
Hogyan készítsd el
Tipikusan a zsír és ecet aránya 3 az 1-hez, tehát három evőkanál olaj megy egy evőkanál ecethez. Persze, ha többet szeretnél csinálni, az arányok megtartásával, növelheted a mennyiséget.
Ha mustárt használsz emulgálószerként, akkor egy evőkanállal tegyél belőle a keverékhez és ugyanennyit az édes alapanyagodból. Folytasd a kevergetést.
Lassan öntsd hozzá az olajat hosszú, vékony folyamban, hogy teljesen el tudjon keveredni a többi alapanyaggal. Ha használsz friss fűszernövényeket, akkor azt a legvégén add hozzá. Kóstolj, és igazítsd a fűszerezést ennek megfelelően.
Tipp: Ha van egy üres Dijoni mustáros üveged, amiben azért még a falakon van egy kis mustár, akkor használd ezt tálként a vinaigrette elkészítéséhez. Csak csavard rá a kupakot, majd jó alaposan rázd össze!
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A konyhai alapokban is segítséget nyújtunk: