Vissza az alapokhoz: a pár összetevős vinaigrette, amivel minden salátát feldobhatsz

Egy olyan vinaigrette receptjét hoztuk el, amit könnyű elkészíteni, mégis biztosan le fogod vele nyűgözni a vendégeidet! A kudarc teljesen kizárt.

Salátát enni egészséges, de magában rágcsálni a nyers zöldségeket nem feltétlenül olyan élvezetes. Azonban egészen más az élmény, ha egy finom salátadresszing is van hozzá, amit ráadásul te magad készítettél, és nincs benne semmi felesleges adalékanyag vagy cukor.

Nem kell megijedni, egyáltalán nem bonyolult egy ilyen salátadresszinget elkészíteni. Most egy alap és pofonegyszerű vinaigrette-receptet hoztunk, amiben az a legjobb, hogy az arányokat és a hozzávalókat a saját ízlésed és a salátád alapanyagai szerint alakíthatod.

Vissza az alapokhoz: a pár összetevős vinaigrette, amivel minden salátát feldobhatsz

A bébispenót tökéletes lehet egy klasszikus francia vagy balzsamecetes vinaigrette-tel, de az olyan keserű zöldek, mint például a vörös cikória vagy a vízitorma, inkább valami édes, kevésbé savas és egy kicsit több zsírt vagy sót tartalmazó öntetet kívánnak.

Mire lesz szükséged?

  • Tál
  • Keverő
  • Mérőkanalak
  • Jó minőségű olaj
  • Tetszőleges ecet
  • Fél fej hagyma, választásod szerint
  • Dijoni mustár
  • Valamilyen édesítő, ami felolvad
  • Só, fekete bors
  • Opcionális: fűszernövények

Olívaolaj

Az alapanyagok minősége mindig sokat nyom a latban, de különösen igaz ez, ha kevés alapanyagról van szó. Válassz ezért jó jó minőségű olívaolajat.

Emulgeálószer

A Dijoni mustár tökéletes a sav és a zsír megkötésére, hogy jó állagú, krémes vinaigrette-et kapj. Ha már jártasabb vagy a vinaigrette-készítésben, akár lecserélheted ezt tahinire, görög joghurtra, tojássárgájára vagy pépesített avokádóra.

Savasság

Az a pici savasság elengedhetetlen a kiegyensúlyozott öntethez. Használj egy kis vörösborecetet, de akár egy fél citrom leve is mehet bele!

Egy leheletnyi édes

A méz klasszikus választás, de más opciókkal is kísérletezhetsz, így például agavé- vagy juharsziruppal.

Hogy jön ide a hagyma?

Frissen reszelt fokhagyma, apróra vágott mogyoróhagyma, vékonyra szelet póréhagyma – mind tökéletesen illik a vinaigrette-be. Itt a tavasz, szerezz be a piacon frissen hagymákat és kísérletezz az ízekkel!

Nem minden vinaigrette-be kell, de ezen a ponton jöhetnek friss fűszernövények, így például kapor, metélőhagyma, petrezselyem vagy akár tárkony, esetleg oregánó.

Hogyan készítsd el

Tipikusan a zsír és ecet aránya 3 az 1-hez, tehát három evőkanál olaj megy egy evőkanál ecethez. Persze, ha többet szeretnél csinálni, az arányok megtartásával, növelheted a mennyiséget.

Ha mustárt használsz emulgálószerként, akkor egy evőkanállal tegyél belőle a keverékhez és ugyanennyit az édes alapanyagodból. Folytasd a kevergetést.

Lassan öntsd hozzá az olajat hosszú, vékony folyamban, hogy teljesen el tudjon keveredni a többi alapanyaggal. Ha használsz friss fűszernövényeket, akkor azt a legvégén add hozzá. Kóstolj, és igazítsd a fűszerezést ennek megfelelően.

Tipp: Ha van egy üres Dijoni mustáros üveged, amiben azért még a falakon van egy kis mustár, akkor használd ezt tálként a vinaigrette elkészítéséhez. Csak csavard rá a kupakot, majd jó alaposan rázd össze!

Friss rukkolasaláta kecskesajttal

Egy könnyed, de tápláló saláta mindig jó választás, ha gyorsan szeretnénk összedobni valami finomat. Mi most egy friss, kecskesajttal turbózott rukkolasalátát hoztunk, amit a csodás ...

Kertész saláta

Finom, laktató saláta ebédre vagy vacsorára. Én cabanossi kolbásszal készítettem ezt a salátát, de elkészíthetjük, másféle száraz kolbásszal is.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A konyhai alapokban is segítséget nyújtunk:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...