8 étel a konyhádban, ami nem kicsit lehet veszélyes

8 étel, ami nagyobb mennyiségben akár a halálunkat is okozhatja, miközben nem is gondolnánk róla. De kisebb adagokban is érdekes hatást érhetünk el némelyikkel...

A konyhánk nem veszélytelen hely, ez egyértelmű. Tűz, lángok, gáz, forró edények, égési sérülések, éles kések, eltörő üvegek. Na de azt kevésbé gondolnánk, hogy maguk az ételek is bánthatnak minket. Nézzünk 8 meglepő ehető veszélyforrást:

1.) Meggymag, szilvamag, barackmag, keserűmandula, almamag

A veszélyes ételek között először is a csonthéjas gyümölcsök magjáról lesz szó: ne rágcsáljuk el, mert nagyobb mennyiségben a benne található hidrogén-cianid igen veszélyes, sőt, halálos is lehet. Személyesen ismerünk olyat, aki elveszti az eszét a szilvapálinkától is, pont emiatt.

Rebarbarakrémleves

Tavasszal sajnos nem tudtam elkészíteni ezt a levest, mert lekvárt készítettem a rebarbarából, most viszont kaptam egy nagy szatyorral, ezért nem volt kérdéses, hogy leves is készül ...

Paprikás krumpli

Tartalmas egytálétel, gyors estebéd gyanánt készült, egy munkásabb szombaton. Persze szabadtéren, bográcsban készítve még finomabb.

2.) Rebarbaralevél

A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, ami nagy mennyiségben vesekövet, de már kis mennyiségben is rosszullétet okozhat!

3.) Szerecsendió

Ezt már több helyen is olvastuk: a szerecsendió bizony hallucinogén. Kis mennyiségben hangulatfokozó, két evőkanál már hallucinogén, nagyobb mennyiség pedig halálos is lehet.

4.) Krumplicsíra

Bizony, az öreg és kicsírázott illetve a sötétzöld-foltos, éretlen krumpli is mérgező lehet – glycoalkaloidok keletkeznek bennük, amelyek hatása kb. fél nappal elfogyasztásuk után jön elő, ami lehet szédülés, fejfájás, hányás, akár hallucináció. Ezeket a részeket mindenképp vágjuk ki!

5.) Paradicsomlevél

Nem, nem sűrűn fogyasztjuk, de állítólag a paradicsom levele és szára is olyan alkáli vegyületeket tartalmaz, amik kikészíti a gyomrot – halálos csak nagyon nagy adagban lehet.

6.) Nyers méz

A méz is lehet veszélyes - de hálisten' hazánkra ez nem vonatkozik. Amerikában viszont például ha pasztörizálatlan (ott ezt az eljárást alkalmazzák) mézet eszünk, benne maradnak azok a káros toxinvegyületek (grayanatoxin), melyek szédülést, izzadást, hányingert, hányást okozhatnak. A nálunk termelt mézekben nincsen ilyen toxin, mivel itt nem élnek rododendronok, amelyen nektárjában megtalálható ez az anyag.

7.) Tonhal

A tonhalban levő higany igen veszélyes, hiszen vagy a veséket, vagy közvetlen az agyat károsítja – ezért terhes nőknek és kisgyermekeknek nem is ajánlott a tonhal fogyasztása. Igaz, hogy egy ültő helyünkben nem tudunk annyit megenni, hogy kockázatos legyen, de a heti fogyasztást érdemes mérni. Tény, hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet.

8.) Nyers kesudió

Az a kesudió, amit a boltban vásárolunk, valójában nem nyers, hanem gőzölt, hiszen a nyersben urushiol található (ami egyébként a szömörcében is van), ez pedig igen mérgező. Akik allergiások a szömörcére, azoknak a nyers kesudió akár halálos is lehet!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrás.


Még több érdekesség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...