Egy vegetáriánus konyha alapanyagai képesek bármilyen húsmentes étel ízét a maximumra fokozni, legyen az leves, ragu vagy köret. Néhány hétköznapi, minden boltban fellelhető hozzávalóval rengeteget tehetünk azért, hogy finomabb legyen a főztünk. Tudunk velük ízeket kiemelni, textúrát gazdagítani vagy őrült színt adni: erre mind képesek a vegetáriánus konyha alapanyagai. Nézzük, melyek a kötelező elemek!
Ízbombák
Persze nincs kevesebb íz az ételekben csak azért, mert kihagyjuk belőlük a húst. Zöldségekkel és más növényi alapanyagokkal is főzhetünk ugyanolyan ízletes fogásokat. Nem árt persze, ha ebben segítségünkre van néhány dolog.
Ecet
Legyen mindig a polcon valamilyen ecet. Amikor savanyú ízt érzünk, jobban beindul a nyálelválasztásunk, és intenzívebben érzünk mindent. Ezért akár egy kanál ecettel is rengeteget dobhatunk egy ételen.
Előnye, hogy sokáig eláll, nehezen romlik meg és szinte bármiben tudjuk használni. Ne ragadjunk le a sima ételecetnél, nem olyan nagy kiadás egy jobb alma- vagy balzsamecet, hiszen egy üveg sokáig kitart.
Ez a kis konzerv olyan sok lehetőséget rejt magában, mellette pedig egy filléres beruházás. Érdemes belőle mindig bedobni egyet a kosárba, ha vásárolunk, a főztünk meg fogja hálálni nekünk.
Levesekbe és szószokba keverve, ragukban, a megpárolt hagymával lepirítva elképesztően mély, egyszerre édes és sós vonalakat hoz. Salátaöntetbe, szendvicskrémbe is tehetjük.
Gyömbér
Egy közepes darab gyömbérrel akár hetekig is kellemesen aromás, csípős ízt nyerünk. Mivel sok vegetáriánus recept az ázsiai konyhából merít ötleteket, gyakran használt alapanyag lesz ez, ha így főzünk.
Csodálatos színezők
Egész évben tudunk sokszínű zöldségekkel dolgozni, a vegetáriánus ételek mindig legalább két különböző színt hoznak a tányérra. De néha mégsem árt egy kis extra löket, hogy még látványosabb legyen az elkészített fogás. A kinézet ugyanannyira fontos, mint az íz.
A sárga csodafűszerből egy kiskanál is elég ahhoz, hogy akár egy egész fazék levest, főzeléket vagy ragut beszínezzen. Gyakran nem is kell belőle túl sok, mert intenzív íze hajlamos elnyomni a többi szereplőt.
Hideg ételekben is tudjuk használni, nincs kifejezetten a főzésre korlátozva.
Változatos textúrák
Sokkal élvezetesebb egy tál étel, ha nem homogén, hanem vannak benne meglepő és változatos hozzávalók. Párosítsunk krémes és ropogós dolgokat, így válasszunk köretet, feltétet is.
Csicseriborsó
Egy olyan csodakonzerv, amiből ropogós és krémes textúrát is tudunk varázsolni, minden vegetáriánus szakács álma. A csicseriborsó pont erre képes: leves, ragu, zöldségkrém, saláta készülhet belőle.
Ha sütőben sütjük, kiváló levesbetét, a krémes hummusz pedig szendvicsben, tekercsben tápláló és különleges hozzávaló.
Olajos magvak
Sokkal többet tudnak a magvak, ha főzni kezdünk velük. Ne csak uzsonnára fogyasszuk, szórjuk bátran az ebédre összedobott salátára vagy a vacsora zöldségraguját gazdagítsuk mandulával, mogyoróval, dióval.
Egészben, apróra vágva, de akár krémként is elővehetjük, mindegyikkel más hatást érünk majd el.
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A mentes főzés is lehet sokszínű és ízletes: