Így lesz a Veganuárod jóval spórolósabb, mint egy húsos hónap

Sokan azért riadnak vissza a vegánságtól (a hús szeretetét leszámítva), mert túl drágának tartják ezt az étrendet. És míg ebben tényleg van némi igazság, egyáltalán nem lehetetlen spórolósan vegánnak lenni.

Az elszálló élelmiszerárak mellett nem biztos, hogy idén túl sok új taggal bővül a Veganuár egy hónapos kihívása. Hiszen a jelenlegi helyzetben őrültség lenne tovább korlátozni az amúgy is szűkös táplálkozási lehetőségeinket, nem? Teljesen érthető a hezitálás: a vegán étrend gyakran megkapja a drágaság, költekezés és megfizethetetlenség bélyegét. De tényleg ilyen lenne valójában az állati eredetű termékektől mentes táplálkozás? Én merem remélni, hogy nem, és pár szempontot kiemelve szeretném is szemléltetni, hogyan lehet épp ellenkezőleg spórolós hónap a Veganuárból.

Így lesz a Veganuárod jóval spórolósabb, mint egy húsos hónap

Nem veszünk „állati” drága termékeket

Természetesen a legnagyobb tényező a Veganuár olcsóságában a hús és a tejtermékek kiesése. A jelenlegi gazdasági helyzetben ezek az élelmiszerek igen jelentős dráguláson mentek keresztül, és ki tudja, hol lesz még ennek a vége?

Hamar észre fogjuk venni, hogy sokkal kevesebb pénzt hagyunk ott a boltban, ha kivesszük a kosárból az állati eredetű termékeket.

De akkor mégis mit fogunk enni egész hónapban? Merülhet fel (teljesen jogosan) a kérdés. Hiszen tényleg pótolni kell a húsok és tejtermékek hiányát: mind a jóllakásunk, mind a tápanyagok szempontjából.

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

Mentás borsós rizottó

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...

Olcsó növényi fehérjével lakunk jól

Amikor vegán étrendre váltunk, az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, a fehérjebevitel lesz. Szerencsére a növényi világban megannyi forrást találhatunk, ráadásul meglepően olcsón.

Fogyasszunk sok hüvelyest, mindenféle formában: ezekkel költséghatékony módon, kellő mennyiségű fehérjét vihetünk be a szervezetünkbe.

Jobban odafigyelünk a nassolásra

A Veganuár elején érezhetjük úgy, hogy szinte minden kedvenc édességünk és nassolnivalónk tiltólistára kerül. Érdemes azonban elgondolkoznunk azon, hogy ez jó vagy rossz dolog-e?

A pénztárcánk mindenképpen pozitívan fogja értékelni a helyzetet: ha nem költünk olyan sokat édességekre, csökkenthetjük a kiadásainkat a boltokban. Csak arra kell odafigyelnünk, hogy ne essünk át a ló túloldalára és ne vásároljuk agyon magunkat mindenféle vegán alternatívával.

Ha mégis nagyon rákívánnánk valami édesre, készítsünk otthon egy egyszerű vegán süteményt, vagy együnk gyümölcsöt.

Nem dőlünk be a trendeknek

Az, hogy a vegán étrendet drága dologként könyveljük el, elsősorban a közösségi médiának „köszönhető”. Az influenszerek és trendek által befolyásolt étkezés arra ösztönözhet minket, hogy feleslegesen költsünk népszerű alapanyagokra.

Egyáltalán nem kell folyamatosan avokádót, quinoát vagy kesusajtot ennünk, más, sokkal egyszerűbb lehetőségeink is vannak.

Persze akadnak jó ötletek is az interneten: nézzünk szét alaposan, és válasszuk azokat az ételeket, amelyek szezonális, bárhol beszerezhető és a költségkeretünkbe beilleszthető hozzávalókból tudunk elkészíteni. Meg fogunk lepődni: magyaros fogások is akadhatnak közöttük.

Szuperegyszerű mentes rizskoch

Gyors reggeli falatnak, főételnek, desszertnek, szinte mindennek megfelel egy szuper rizsfelfújt. Ez a recept minden jó tulajdonsága mellett ráadásként, tojás- és tejmentes, hogy a nap ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még többet olvashatsz a vegán étrendről itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...