Így lesz a Veganuárod jóval spórolósabb, mint egy húsos hónap

Sokan azért riadnak vissza a vegánságtól (a hús szeretetét leszámítva), mert túl drágának tartják ezt az étrendet. És míg ebben tényleg van némi igazság, egyáltalán nem lehetetlen spórolósan vegánnak lenni.

Az elszálló élelmiszerárak mellett nem biztos, hogy idén túl sok új taggal bővül a Veganuár egy hónapos kihívása. Hiszen a jelenlegi helyzetben őrültség lenne tovább korlátozni az amúgy is szűkös táplálkozási lehetőségeinket, nem? Teljesen érthető a hezitálás: a vegán étrend gyakran megkapja a drágaság, költekezés és megfizethetetlenség bélyegét. De tényleg ilyen lenne valójában az állati eredetű termékektől mentes táplálkozás? Én merem remélni, hogy nem, és pár szempontot kiemelve szeretném is szemléltetni, hogyan lehet épp ellenkezőleg spórolós hónap a Veganuárból.

Így lesz a Veganuárod jóval spórolósabb, mint egy húsos hónap

Nem veszünk „állati” drága termékeket

Természetesen a legnagyobb tényező a Veganuár olcsóságában a hús és a tejtermékek kiesése. A jelenlegi gazdasági helyzetben ezek az élelmiszerek igen jelentős dráguláson mentek keresztül, és ki tudja, hol lesz még ennek a vége?

Hamar észre fogjuk venni, hogy sokkal kevesebb pénzt hagyunk ott a boltban, ha kivesszük a kosárból az állati eredetű termékeket.

De akkor mégis mit fogunk enni egész hónapban? Merülhet fel (teljesen jogosan) a kérdés. Hiszen tényleg pótolni kell a húsok és tejtermékek hiányát: mind a jóllakásunk, mind a tápanyagok szempontjából.

Olcsó növényi fehérjével lakunk jól

Amikor vegán étrendre váltunk, az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, a fehérjebevitel lesz. Szerencsére a növényi világban megannyi forrást találhatunk, ráadásul meglepően olcsón.

Fogyasszunk sok hüvelyest, mindenféle formában: ezekkel költséghatékony módon, kellő mennyiségű fehérjét vihetünk be a szervezetünkbe.

Jobban odafigyelünk a nassolásra

A Veganuár elején érezhetjük úgy, hogy szinte minden kedvenc édességünk és nassolnivalónk tiltólistára kerül. Érdemes azonban elgondolkoznunk azon, hogy ez jó vagy rossz dolog-e?

A pénztárcánk mindenképpen pozitívan fogja értékelni a helyzetet: ha nem költünk olyan sokat édességekre, csökkenthetjük a kiadásainkat a boltokban. Csak arra kell odafigyelnünk, hogy ne essünk át a ló túloldalára és ne vásároljuk agyon magunkat mindenféle vegán alternatívával.

Ha mégis nagyon rákívánnánk valami édesre, készítsünk otthon egy egyszerű vegán süteményt, vagy együnk gyümölcsöt.

Nem dőlünk be a trendeknek

Az, hogy a vegán étrendet drága dologként könyveljük el, elsősorban a közösségi médiának „köszönhető”. Az influenszerek és trendek által befolyásolt étkezés arra ösztönözhet minket, hogy feleslegesen költsünk népszerű alapanyagokra.

Egyáltalán nem kell folyamatosan avokádót, quinoát vagy kesusajtot ennünk, más, sokkal egyszerűbb lehetőségeink is vannak.

Persze akadnak jó ötletek is az interneten: nézzünk szét alaposan, és válasszuk azokat az ételeket, amelyek szezonális, bárhol beszerezhető és a költségkeretünkbe beilleszthető hozzávalókból tudunk elkészíteni. Meg fogunk lepődni: magyaros fogások is akadhatnak közöttük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még többet olvashatsz a vegán étrendről itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek