Így kerüld el a monoton étkezést vegánként

Teljesen természetes, hogy egy bármitől mentes étrend kissé egyhangúnak kezd hatni bizonyos idő elteltével. A vegánság esetében sincs ez másként, szerencsére a dolognak nem kell örökre ugyanúgy maradnia: a monotonitásból egész egyszerűen kitörhetünk.

Ha a vegánság keretein belül étkezve kivesszük az egyenletből az összes állati eredetű élelmiszert, érezhetjük úgy, hogy szinte semmi nem marad a tányérunkon. Persze egyáltalán nem ez a helyzet, csupán egyértelmű többségbe kerülnek a zöldségek, és ez elsőre valamelyest egyhangúnak tűnhet. Pedig abszolút lehet vegánként sokszínűen étkezni, ehhez azonban meg kell találnunk az utunkat a különböző hozzávalók, elkészítési módok és nemzetközi konyhák között. Ehhez jöjjön most néhány tanács.

Így kerüld el a monoton étkezést vegánként

Hallgassunk a gyomrunkra

Amikor már negyedik napja ugyanazt esszük, csak más formában, egészen természetes, hogy elegünk lesz az adott alapanyagból vagy ételből. Ilyen esetben ne essünk kétségbe, úgyis tudni fogjuk, hogy mi az, amire vágyunk.

Ha nagyon sok hüvelyest fogyasztottunk, lehet, hogy érdemes valami könnyedebb ételre váltani. Ugyanígy a tészta túlzásba vitele után is jól eshet némi változás.

Azt mondják, a szervezetünk mindig érzi, hogy épp mire van szüksége. Hallgassunk hát rá, így nemcsak az egészségünknek teszünk jót, hanem az étkezésünk is sokszínű marad majd.

Gombapaprikás tejmentesen

A gombapaprikás az egyik legkedvesebb pörköltfélénk, hiszen pikk-pakk megfő, laktató és könnyen elkészíthető diétásan vagy épp mentesen is. Ezúttal egy tejmentes, vegán verziót ...

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

Legyünk szezonálisak

Szintén megtörhetjük a monotonitást azzal, ha odafigyelünk az évszakok változásaira. Kövessük egy naptárban vagy egy listán, hogy éppen mely zöldségek és gyümölcsök vannak szezonban: így a lehető legfrissebb, legzamatosabb és legegészségesebb alapanyagokkal alkothatunk majd.

Szerencsére a legtöbb évszakban akad annyi különböző zöldség és gyümölcs, hogy ne unjunk bele egyhamar a tavaszi vagy őszi sztárokba. Egyedül talán télen lehet nehezebb a dolgunk: ilyenkor támaszkodjunk a konzervekre, fagyasztott zöldségekre segítségért.

Ismerjünk meg új konyhákat

Hamar rá fogunk jönni, hogy viszonylag kevés olyan recept van a magyar gasztronómiában, ami élvezetesen és hosszú távon lehetővé teszi a vegán étkezést. Sokkal több lehetőséget találunk majd, ha szétnézünk más országok háza táján is.

Az ázsiai vagy dél-amerikai országok például nagyobb arányban tartogatnak számunkra önmagukban vegán ételeket: ezek közül pedig meglepően sok olyan van, amit a saját konyhánkban is nehézség nélkül össze tudunk majd dobni.

A fenti tanácsok egyébként a vegetáriánus, flexitáriánus, sőt, még a hagyományos étrendek esetében is bevethetőek.

Szuperegyszerű mentes rizskoch

Gyors reggeli falatnak, főételnek, desszertnek, szinte mindennek megfelel egy szuper rizsfelfújt. Ez a recept minden jó tulajdonsága mellett ráadásként, tojás- és tejmentes, hogy a nap ...

Vegán spenótos lasagne

A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tanácsok a vegán táplálkozáshoz:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...