Erre kell figyelned az étkezésben, ha vegán vagy, és sportolsz

Egy új kutatásból kiderült, hogy a vegán életmódot folytatóknál sokkal nagyobb a csonttörések, különösen a csípőtörések kockázata. Szerencsére azonban ez orvosolható.

Ha gyakran sportolsz, akkor nagyon fontos, hogy odafigyelj, milyen tápanyagokat viszel be a szervezetedbe. Különösen akkor, ha vegán életmódot folytatsz, és sportolsz. A BMC Medicine nemrég közzétett tanulmányában ugyanis a szakértők megállapították, hogy a vegán, vegetáriánus, sőt még a peszkateriánus étrendet követő embereknél is nagyobb a csonttörések, különösen a csípőtörések kockázata.

Erre kell nagyon figyelned, ha vegán vagy, és sportolsz

Persze nem feltétlenül a hús mellőzése okozza a problémát, hiszen a csontritkulást és a csonttöréseket a kalcium- és fehérjehiány okozza. A legnagyobb kockázatot azonban az alacsony BMI jelenti. Tehát a vékonyabb testalkatú sportolóknál fordulnak elő a leggyakrabban csontsérülések.

A vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a kizárólag vegán étrendet követő sportolók között gyakoribbak a csontsérülések, de az összefüggés arra is rámutat, hogy a legtöbb vizsgált egyén BMI-értéke az alacsony küszöbhatáron volt. A kutatásban részt vevő önkéntesekről kiderült, hogy sokkal kevesebb kalciumot és fehérjét fogyasztanak, mint a mindenevők.

A sérülések kockázata és az alacsony BMI között azonban egyértelmű összefüggéseket állapítottak meg a szakértők. Viszont az már nem következtethető egyértelműen, hogy a növényi alapú étrend és az állati fehérjék kerülése okozza a kalciumhiányt.

Mindig törekedj arra, hogy a BMI-d a megfelelő tartományban legyen, továbbá igyekezz olyan alapanyagokat fogyasztani, amelyeknek magas a kalciumtartalma. Ezzel megelőzheted az esetleges sérüléseket. 

Forrásunk volt.


Még több sport:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...