Kalcium, a nélkülözhetetlen: ezek az alapanyagok dúskálnak benne

Szervezetünk működéséhez a kalcium elengedhetetlen mikrotápanyag, amely nemcsak a normál csontozat fenntartásához nélkülözhetetlen, hanem számos egyéb szerepet is betölt.

A kalcium csontjaink fontos alkotórésze, szerepet tölt be izmaink működésében, az idegrendszeri ingerület-átvitelben, a véralvadásban és a sejtek működésében is. A gyermek- és fiatal felnőttkorban nem kielégítő kalciumbevitel és a mozgásszegény életmód hozzájárulhat a felnőtt- és időskorban egyre gyakrabban megjelenő csontritkuláshoz. Az alacsony kalciumszint azonban nemcsak a csontjaink egészségét veszélyezteti, hanem idegrendszeri tüneteket pl. memóriazavart, depressziót is okozhat. Szerencsére más ásványi anyagokhoz hasonlóan a megfelelő kalciumbevitel is biztosítható természetes módon.

Napi kalciumszükségletünk

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös ajánlása szerint az egyes korcsoportok kalciumszükséglete:

  • 1-3 éves kisgyermekek: 450 mg
  • 4-10 éves gyermekek: 800 mg
  • 11-17 éves gyermekek: 1150 mg
  • 18-24 éves fiatal felnőttek: 1000 mg
  • 25 évnél idősebb felnőttek: 950 mg.

Hogy juthatunk hozzá?

Napi kalciumbevitelünket alapvetően az étkezéseink során biztosítjuk. Felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitamin-bevitel, a tejtermékekben található laktóz és a rendszeres fizikai aktivitás, míg a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem megfelelő D-vitamin-bevitel, illetve a mozgásszegény életmód és a dohányzás hátráltatja.

Fontosabb kalciumforrásaink

Azt mindannyian tudjuk, hogy kalciumbevitelünket biztosíthatjuk tejtermékekből: tejből, joghurtból, kefirből, tejfölből, túróból, sajtokból. Ha azonban akár tejfehérje-allergia, akár laktóz-intolerancia, vagy vegán étrend esetén nem fogyasztunk tejtermékeket, akkor - ha nem figyelünk külön oda erre - könnyen kalciumhiányos lehet az étrendünk.

Ezért, ha nem fogyasztunk tejtermékeket, akkor ügyeljünk arra, hogy az alábbi élelmiszerek rendszeresen szerepeljenek az étrendünkben: diófélék, mandula, mák, szezámmag, zabpehely, zöld leveles zöldségek (pl. spenót, mángold), növényi tejpótló italok, -készítmények kalciummal dúsított változatai, magas kalciumtartalmú ásványvizek. Ha nem fogyasztunk tejterméket, de nem vagyunk vegetáriánusok/vegánok, akkor a csontos halkonzervek is beilleszthetőek az étrendbe kalciumbevitel céljából. Ezek mellett kereshetjük a kalciummal dúsított élelmiszereket is - pl. a fentebb említett növényi tejpótló italok, egyes gyümölcslevek stb.) - keressük a „+kalcium" vagy „kalciummal dúsított" feliratokat a külső csomagoláson.

Egyes élelmiszerek kalciumtartalma (/100 g, /100 ml)

  • Tej: 114 mg
  • Kefir, natúr joghurt: 120 mg
  • Tejföl: 130 mg
  • Tehéntúró (félzsíros): 80 mg
  • Pannónia sajt: 800 mg
  • Trappista sajt: 600 mg
  • Mák: 1438 mg
  • Szezámmag: 973 mg
  • Dió: 98 mg
  • Mandula: 236 mg
  • Zabpehely: 52 mg
  • Spenót: 99 mg
  • Mángold: 51 mg
  • Ásványvíz: 14-34 mg
  • Növényi tejpótló italok: 120 mg
  • Szardínia: 382 mg

Változatos, kiegyensúlyozott étrend követése és rendszeres testmozgás révén általában biztosítható a megfelelő kalciumszint, de amennyiben ez bármely okból nem eredményes, úgy orvosi javaslat alapján akár különböző étrendkiegészítő készítményekkel is támogathatjuk kalciumbevitelünket.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...