6 intő jel, hogy egy étterem átveri a vegánokat

Mikor nem bízhatunk a kis zöld vegán jelzésben az étlapon, illetve abban, hogy egy étterem abszolút elkötelezett a mentesen étkező vendégei iránt (is)? Segítünk eldönteni!

Minden vegán rémálma, ha idegen helyen eszik, hogy állati eredetű dolgok is kerülnek a tányérjára. Ők sem ehetnek azonban mindig otthoni ételt, az élet hoz olyan helyzeteket, hogy fel kell mérni, bízhatunk-e az adott pékségben, büfében, kifőzdében vagy étteremben. Íme, az intő jelek, hogy egy hely csak nyerészkedésből tart növényi alapú fogásokat az étlapon, és nem valódi elkötelezettségből a vegánok iránt. 

Íme, az intő jelek, hogy egy hely csak nyerészkedésből tart növényi alapú fogásokat az étlapon

Először is szögezzük le, hogy a vendég nem a Nébih ellenőre, és hordozható minilabor sincsen nálunk, hogy kielemezzük a kapott ételt. Muszáj a józan észre hagyatkozni, hogy kizárólag növényi alapú ételeket szeretnénk fogyasztani. A teljes biztonságot az jelenti, ha egy étterem 100%-ban vegán. Az ilyen vendéglátóhelyeket jellemzően vegánok működtetik, és nem kerül a konyhába állati eredetű hozzávaló (hacsak nem a fegyelmezetlen dolgozóknak köszönhetően, de ezek felderítésére már tényleg konyhai nyomozásokat kellene végeznünk). Mire figyelhetünk fel azonban egy vendéglátóhelyen, ami gyanakvásra adhat okot? 

1. Ne feledjük, hogy egy húsevő séf szemében a vegán vendég faksznis! 

Ez egy tény, amit el kell fogadni – még ha nem is értünk egyet vele. Míg egy vegánnak elvi és megkerülhetetlen kérdés, hogy van-e méz vagy (marhacsontból előállított) zselatin egy desszertben, a legtöbb vegyes táplálkozású ember számára ez afféle akadékoskodásnak tűnhet.

Ha azt látjuk, hogy egy étteremben flegma a kiszolgálás, és nem érezzük a „mindent a vendégért" típusú vendéglátás hangulatát, sajnos megeshet, hogy a vegánok alapvető szempontjait nem tartják be a konyhán, és olyan olajban sütik az ételt, amiben hús is készült, vagy éppen vaj, méz, egyéb állati eredetű alapanyag kerül az ételbe. 

2. Ha ordít az étlap 

Sok étlapot átfutva azonnal leeshet a tantusz, hogy vegán étel kizárólag azért van az étlapon, mert nem szeretne vendéget veszíteni egy hely, ugyanakkor energiát sem akarnak fordítani jó vegán ételek kifejlesztésére. Ha a húsételek között ott árválkodik egy paradicsomos tészta, nem biztos, hogy érdemes több ezer forintot kiadni rá, mert ez nem valódi vegán fogás, csak fapados megoldás. 

Gyors vegán sajtszósz

Mac & cheese-hez sajt nélküli vegán szósz, gyorsan elkészül, egyszerű és nem olyan drága, mintha kesudióval készítenénk.

3. A hentesüzlet kifőzdéjében és texasi BBQ étteremben ne várjunk csodát 

Ha egy igazi húsos helyen járunk, ahol az arculat és filozófia is a húsok jegyében fogant, viszi az orrot a húsillat, és még a falat is szaftos húsok képei díszítik, joggal gyanakodhatunk rá, hogy a konyhán nem sok gondot fognak fordítani a 100% vegán ételek elkészítésére, hiába szerepel vegán opció az étlapon. Vannak persze ritka kivételek, de maradjunk a realitás talaján. 

4. Nettó tudatlanság 

Bizony, még a profi éttermi dolgozóknak is lehetne hiányos ismereteik. Számos nagykonyhai félkész termék tartalmaz laktózt, tej- és tojásszármazékokat, a már említett marhacsontot. Továbbá hiába írunk már 2023-at, még mindig vannak zavarok a fejekben a vegán és vegetáriánus étkezés kapcsán. Ha történik is baleset, nem feltétlenül akarnak átverni minket egy étteremben, egyszerűen csak nem tudják, hogy egy étel készítése során áthágták a vegánok számára alapvetően fontos szabályokat. 

5. Nagyüzemi munka 

Minél kevésbé személyes egy étteremben a vendéglátás, és sok adaggal, futószalagszerűen dolgoznak egy étteremben, annál kisebb rá az esély, hogy egy húsos helyen külön gondot fordítanak a vegánok minden szempontjának betartására. Hacsak nincsen ez irányban elkötelezett séf vagy tulajdonos a konyha élén, könnyen előfordulhat, hogy a húsevő éttermi dolgozók számára jelentéktelennek tűnő konyhai részfeladatok során hússal vagy egyéb állati eredetű termékekkel találkozik a vegánként szervírozott étel: nem külön a vegán vendégek számára fenntartott eszközzel nyúlnak hozzá, forgatják bele, sütik ki és a többi. 

6. Higgyünk az orrunknak és a szemünknek! 

Ha már az asztalunkon az étel, és teljesen egyértelműen állati zsír vagy hús illata – a vegánok számára szaga – van, szomorú, de érdemes hallgatnunk az érzékeinkre. Inkább vállaljunk be egy kis nyomozást, kérdéseket a pincér és a konyha felé, mintsem rántott húsos olajban kisült rántott növényi sajtot együnk vegánként. Hajrá! 

Szerző: Haranghy Orsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több vegán tartalom itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...