Kint hagyod a vajat az asztalon? Nem biztos, hogy jól teszed

Senki nem szereti, amikor a vaj kenhetetlenre keményedik a hűtőben. Sokan ezért vajtartóban az asztalon hagyják a vajat, de biztonságos egy tejterméket szobahőmérsékleten tárolni?

Ahány háztartás, annyi szokás. Vannak, akik a tojástól kezdve a gyümölcsökön át a tejtermékekig szigorúan mindent a hűtőben tartanak, mások bátran hagyják a pulton a banánt és a vajat az asztalon. Nyilvánvaló, hogy a megpuhult vajat sokkal könnyebb kenni, mint a hűtőben megdermedt társát. De tényleg nem romlik meg a vaj az asztalon, szobahőmérsékleten? 

Kint hagyod a vajat az asztalon? Nem biztos, hogy jól teszed

Miért tennénk a pultra?

A vaj a tej vagy tejszín felverésével készült tejtermék. A felverés során a szilárd vajzsír elválik a folyékony írótól, így jön létre a vaj. A vaj színe a fehértől a sötétebb sárgáig terjedhet, a tehén étrendjétől függően.

Tejtermékeket ritkán hagyunk szobahőmérsékleten, mivel a bennük lévő baktériumok elszaporodnak és a tejünk vagy a joghurtunk gyorsan megromlik. 

A vajjal kissé más a helyzet. Magas zsírtartalmának köszönhetően nem romlik meg olyan könnyen, mint más tejtermékek. Sokan épp ezért napokig kint hagyják a vajat az asztalon, ám az USA Mezőgazdasági Minisztériuma szerint, két napnál tovább a vajat sem szabadna hűtetlenül tárolni, mivel az megavasodhat. Ha nem szeretnénk, hogy kárba menjen a drágán megvett vajunk (amit manapság tényleg aranyárban mérnek) a legjobb, ha a vajtartóban csak annyit hagyunk kinn, amennyit 1-2 nap alatt elfogyasztunk, a többit pedig hűtőben tároljuk. 

Ha nem szeretnénk hűtőben tárolni a vajat, de az egyszerű vajtartóban sem bízunk meg, beszerezhetünk egy vajharangot. Ez az eszköz még a hűtőszekrény előtti időkből származik, a 19. század óta használják vajtárolásra. A vajharang két részből áll: egy harang alakú kerámiából, amibe a vaj kerül és egy tálból, amit vízzel kell megtölteni. A vajjal töltött harangot a vízbe kell helyezni, ami gyakorlatilag vákuumot képez rajta, ezzel biztosítva, hogy ne romoljon meg, de mégis puha maradjon a vajunk.

Forrásunk volt.


Még több cikk a helyes tárolásról:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...