Ezért ne hagyd ki a vaj habosítását, ha omlós süteményeket akarsz sütni

Van egy lépés a süteményreceptekben, amivel gyakran találkozhatunk, és nagy hatással van a kész édesség alakjára, állagára és ízére. Ez a vaj habosítása, ami több szempontból is fontos. Nem mindegy tehát, hogyan csináljuk.

A cukrászat nagy része olyan kémia, amit szerencsére nem kell értenünk. Vannak maguktól értetődő folyamatok, amik a szemünk láttára történnek: ilyen a vaj habosítása is. Nem véletlen, hogy szinte kötelező jelleggel kell ezt a feladatot elvégeznünk, a sütemény tésztája ettől lesz omlós és puha. Különböző módszerekkel más eredményt érhetünk el, nézzük, melyik süteményben hogyan történik a vaj habosítása.

Ne hagyd ki a vaj habosítását, ha omlós süteményeket akarsz sütni

Miért fontos a habosítás?

Egy sütemény száraz és nedves hozzávalóit azért kell a legtöbb esetben külön összekeverni, hogy meggátoljuk a glutén túlzott kialakulását. Tehát meg kell tartanunk a morzsás állagot, különben rágós és kellemetlen lesz a sütemény.

A glutén nedvesség hatására erősödik meg, illetve ha túl hosszú ideig dolgozzuk a tésztát. Amikor külön keverjük össze a nedves és száraz dolgokat, ez a veszély nem fenyeget minket.

Azonban a nedves hozzávalók több keverést igényelnek, mint a szárazak. Itt jön a képbe a vaj habosítása: ezzel indul a tészta összeállítása. Levegőt keverünk a vajba, amit a cukor szerkezete tart össze. Ezután jönnek a tojások, amelyek még több levegőt képesek felvenni.

Maga a technika sok receptben azonos, mégis elválasztjuk egymástól a torta- és a kekszjellegű édességeket. Ezeknek más a szerkezete, amit a vajjal tudunk kialakítani.

Torták, muffinok és piskóták

Ezekben a süteményekben több nedvesség van, a tészta állaga majdnem folyékony, a cél pedig a legmagasabb szintű omlósság elérése. Ahogy a vajat keverjük a cukorral, épp ez történik, biztosítjuk, hogy puha lesz a piskótánk.

Az alapos habosítás után jönnek egyesével a tojások. Ha egyszerre adjuk őket a vajhoz, az előkészített zsiradék nem tudja felvenni a tojásokban lévő vizet, ekkor lesz a keverék darabos.

Tulajdonképpen a száraz hozzávalókat már csak beleforgatnunk kell a masszába, hogy minél gyengébb maradjon benne a glutén. Az extra folyadék (pl. tej) is itt kerül a keverőtálba.

Csokitorta Baileys-es krémmel

Egy melós torta, cserébe gyönyörű, és óriási adag a végeredmény, nagyon sok emberre. Ha csak egy normális méretű, 6-8 emberes tortára van szükség, akkor nyugodtan harmadold a ...

Kókuszos banánmuffin

Banánkenyér lett volt, de aztán rájöttem, hogy a múltkori forgatáshoz bevittem a formámat a stúdióba, úgyhogy muffin lett. Nem is baj, szerintem évek óta nem sütöttem muffint, ...

Kekszek, vajas sütemények

Lényegesen kevesebb folyadékkal készülnek a kekszek, a szárazabb tésztát elsősorban a vaj és a tojás tartják össze. De itt is fontos az előzetes kikeverés.

Ugyan kevesebb levegő szorul a kekszek tésztájába, a habosítás itt is fontos lépés. A jól kidolgozott zsír megakadályozza a gluténszálak megerősödését, vagyis az aprósütemény szinte elolvad majd a szánkban.

A krémesítés után még gyorsabban kell dolgoznunk, mint a tortáknál, pár mozdulattal össze kell állítanunk a tésztát, nehogy túldolgozzuk. Ha túl lágy lenne, tegyük a hűtőbe sütés előtt.

Láthatjuk, hogy sok minden múlik a vaj habosításán, ne hagyjuk ki ezt a lépést!

Citromos pöfeteg keksz

A legtöbb esetben nem lennék túlságosan boldogok, ha a sütink megrepedezne, de ennél a keksznél szinte drukkolunk sülés közben, hogy minél töredezettebb, ráncosabb legyen. A pöfeteg ...

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

Kávés keksz

Nagyon csokis, nagyon kávés, kívül ropogós, belül puha. Kávés keksz barnított vajjal, ez az új kedvencünk! 

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvasd el ezeket is, ha szereted a süteményeket:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...