<strong>Sós snackek</strong><br><br>Ide tartoznak például a sós csomagolt rágcsálnivalók és a chipsek. Ezek gyakran tele vannak egészségtelen zsírokkal, sóval és finomított szénhidrátokkal, amelyek hozzájárulhatnak az inzulinrezisztenciához, a gyulladáshoz és végső soron a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatához. A hozzáadott só emellett növelheti a vérnyomást és negatívan befolyásolhatja a szív- és érrendszeri egészséget.
<strong>Ultrafeldolgozott húsok</strong><br><br>Az olyan húsok, mint a szalonna, a kolbász és a felvágottak magas nátriumtartalomuk mellett tartósítószereket, például nitrátokat, valamint egészségtelen zsírokat tartalmaznak. Ezek mindegyike összefüggésbe hozható a szervezetben jelentkező fokozott gyulladással és az inzulinrezisztenciával, ami két jelentős tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. A feldolgozott húsok általában kalóriadúsak is, anélkül, hogy sok tápértéket biztosítanának, amit szintén érdemes észben tartani.
<strong>Készételek</strong><br><br>Ezek az ételek kényelmesek, de nem biztos, hogy az egészséget szolgálják. Sok készétel tartalmaz olyan összetevőket, amelyek magas telítettzsírsav-, hozzáadottcukor- és nátriumtartalmúak. A magasabb telítettzsírsav- és nátriumtartalom azonban összefügg a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések magasabb kockázatával. Ezek az ételek sokszor rostban, fehérjében és alapvető tápanyagokban is szegények. A rosthiány és a magas kalóriatartalom elősegítheti a túlevést és megzavarhatja a glükózanyagcserét, ami idővel növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
<strong>Cukros üdítők</strong><br><br>A tanulmány megállapította, hogy a hozzáadott cukorral, valamint a mesterséges cukorral édesített italok növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Miért? Előbbiek épp azért, mert sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, amit összefüggésbe hoztak a szervezetben a fokozott gyulladással. Ez pedig olyan betegségekhez vezethet többek között, mint a cukorbetegség, szívbetegség és rák. Ha azt gondolnád, hogy a mesterséges édesítőszerekkel ki lehet váltani a cukrot, és minden meg van oldva, akkor ki kell, hogy ábrándítsunk. Ugyan cukor nincs bennük, de a legfrissebb kutatások szerint megzavarhatják a bél mikrobiomját, ezáltal növelhetik a cukros ételek utáni sóvárgást, ami közvetve hozzájárulhat a rossz glükózszabályozáshoz.