A gyakorlat, ami elűzi a fájdalmat, ha ülőmunkát végzünk

Az ülőmunkák nagy előnye, hogy kényelmesek, ám ez a kényelem hosszú távon egyáltalán nincs pozitív hatással az egészségünkre.

A szakértők már hosszú évek óta tudják, hogy a sok ülőmunka kockázati tényezőt jelent számos betegség kapcsán – ilyenek a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák bizonyos formái is. Dr. Keith Diaz, a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának gyakorlati fiziológusa szerint most azonban egy új kutatás egyszerű megoldást tár fel erre az egyre gyakoribbá váló problémára.

A gyakorlat, ami megelőzheti a problémáinkat, ha ülőmunkát végzünk

Azt találtuk, hogy félóránként egy ötperces, könnyű séta ellensúlyozza a sok ülőmunkából eredő károkat.

A tanulmány több bizonyítékot is szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a hosszan tartó ülést akkor is célszerű rendszeresen megszakítani, ha valaki egyébként aktív életet él, és akár minden nap edz. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy nem kell semmiféle durva mozgásformára gondolni, már az egyszerű, lassú séták beiktatása is meglepő, pozitív változást hozhat a mindennapjainkba.

A félóránkénti 5 perces sétaszünet 60%-kal csökkentette a vércukorszint-ugrást. Ez egy ahhoz hasonló szint, mint amikor valaki inzulininjekciót vagy diabetikus gyógyszert használ a vércukorszintjének szabályozására

– mondta el Diaz. A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy ezekre a rövid szünetekre nem szabad úgy gondolni, mint a rendszeres testmozgás helyettesítésére.

Egy másik, a Cambridge-i Egyetem kutatói által nemrégiben végzett tanulmány pedig a séta egészségre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálta meg, és megállapította, hogy napi 11 percnyi gyors séta vagy heti 75 percnyi séta csökkentheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a stroke, a különböző szívbetegségek és a rákos elváltozások egyes típusai. Nem is kérdés tehát, hogy ez az áldozat elenyészően kicsi ahhoz képest, amit nyerhetünk!

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...