Az újhagymát több okból is kár lenne lehagyni a húsvéti tálakról. Egyrészt kellemes, enyhén hagymás ízével feldobja a többi étel aromáját, másrészt átmenetes zöld-fehér színe behozza a tavaszi hangulatot az ebédlőbe. Elmaradhatatlan zöldség tehát az újhagyma húsvétkor, persze a nyers rágcsálásán túl rengeteg izgalmas dolgot készíthetünk belőle. Nézzük, miket!
Mártogatós, szendvicskrém
Az a jó hír, hogy az egész újhagymát fel tudjuk dolgozni, bármit is főzünk belőle, és erre nagyon jól példa a szendvicskrém. Ugyanis ebbe belekerülhet a sötétzöld felső, halványabb alsó, sőt, még a gyökérrész is.
Igen, az újhagyma (tiszta) gyökere igazi különlegesség, amit egy kevés olajon ropogósra süthetünk.
Ha krémet készítünk, vágjuk egészen apróra a sötétzöld szárat, a világosabb részeket, közepes méretű karikákra, majd az egészet dinszteljük egy kevés olajon. Így kellemes, édeskés ízt adhatunk neki, miközben hagymás aromája is megmarad. Ezt keverjük el a nekünk szimpatikus sajtkrémmel, tejföllel vagy más alappal (körözöttben is kiváló).
Leves
Krémlevest is főzhetünk az újhagymából, mondjuk ehhez legalább 2-3 csokorra szükségünk lesz. Persze ez nem lehet akadály, főleg húsvétkor, amikor ládaszám fogy a zsenge zöldség. Érdemes a levest egy kevés krumplival dúsítani, hogy selymes állaga legyen.
Itt is bevethetjük az előző bekezdésben említett hagymagyökérrel. Ehhez vágjuk le a szálakat a zöldség végéről (csak akkor, ha egészségesnek tűnnek), mossuk át, hogy ne maradjon földes, és egy kevés olajon pirítsuk aranybarnára. Nemcsak textúrában izgalmas, de a hagyma ízét is felfedezhetjük majd benne.
Kínáljuk a levesünket a sonka előtt, hogy ezzel is megágyazzunk a főfogásnak. Szórjuk meg az izgalmas pirított hagymagyökérrel, vagy kalácskrutonnal.
Pirított köret
Amúgy is előszeretettel használjuk köretként a sonka mellett, azonban leginkább nyersen helyezzek a tálra. Amivel persze semmi probléma nincsen, de idén csavarjunk egyet ezen a hagyományos tálaláson, és pároljuk-pirítsuk meg a zöldséget.
Az ázsiai konyhában igen gyakori alapanyag az újhagyma, különböző ételek alapjaként használják, és rendszeresen megpirítják. Ezzel előjön a hagyma édeskésebb arca, ami egy kevés odakapott, mégis kellemes kesernyésséggel is kiegészülhet.
Vágjuk hosszában félbe a szárakat, majd kevés olajon pirítsuk meg őket. Inkább gyorsan, magas-közepes lángon főzzünk, hogy a hirtelen hőtől összeessenek a hagymák. Fűszerezés terén elég a só, bors, egy kevés szezámmaggal pedig különlegessé tehetjük a köretet, ha szeretnénk.
Töltelék
Húsvétkor nagyon sok mindet meg tudunk tölteni: tojást, sonkatekercset, húst. Ezekhez pedig érdemes minél több szezonális ízt felhasználni, többek között az újhagymát. A legtöbb tölteékben amúgy is kell valamilyen hagymaféle, ezért abszolút nem lesz idegen a zsenge zöldség jelenléte.
Tojások töltelékébe egészen apróra vágva tegyük, hogy ne legyen zavaró, de az íze meglegyen. Ugyanez igaz a sonkatekercseknél is. Ha azonban valamilyen töltött sült húst készítünk, nyugodtan hagyjuk jobban érvényesülni az újhagymát.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas húsvéti ötlet, recept és trükk: