Most kapható a zsenge új fokhagyma – Ebben más, mint az öreg

Tavasszal megújul a természet, ami számunkra azt is jelenti, hogy egy sor zsenge és friss alapanyaggal főzhetünk. Például az új fokhagymával, ami több tulajdonságában is eltér az öregtől. Nézzük, melyek ezek!

A fokhagyma egy egész évben vásárolható termény, bár az igazat megvallva, a tél befejeztével és a koratavaszi hónapokban már igencsak a végét járja. A hosszas, pincék mélyén történő tárolás nem tesz sok jót vele, ilyenkor nehezebb szebb fejeket találni a boltban, a piacon. Talán épp ezért is jelent dupla akkora felfrissülést a zsenge új fokhagyma megjelenése – a zöldség ifjonc fajtáján szinte még érezhetjük, hogy nemrég bújt ki a földből. Használjuk hát bátran, persze ne elhamarkodottan: ugyanis több szempontból is más, mint az év többi szakában használt gerezdek.

Most kapható a zsenge új fokhagyma – Ebben más, mint az öreg

Nehezebb pucolni a gerezdeket

A különbség már akkor szembe jön velünk, amikor először kezünkbe vesszük a fejet. Az új fokhagyma külseje ugyanis még nem olyan száraz, lemezes, hanem ressen, barázdásan feszül a gerezdek köré.

Maguk a gerezdek is csak később, a száradás során alakítják majd ki jól ismert héjukat, ebben a stádiumban még sokkal nehezebb őket elválasztani burkuktól.

Ez persze ne tántorítson el bennünket: a gerezdek héját nehéz lesz majd megkülönböztetni, és néha úgy érezhetjük, hogy már magát a fokhagymát hámozzuk le rétegekben. A gerezdek külső burkai ilyenkor hasonlatosak egy hagymáéhoz – ezért csak azokat távolítsuk el, amelyek esetleg sérültek, ráncosak.

Fokhagymás-vajas zsemle

A legtöbb ember imádja a garlic bread nevezetű ételt, ez pedig annak egy továbbfejlesztett verziója. Még egy kis sajtkrémet is elrejtettünk benne.

Csípősebb íze van a fokhagymának

Mivel még egy teljesen friss, zsenge hajtásról beszélünk az új fokhagyma esetében, számítsunk arra, hogy a belőle kinyerhető aroma sokkal pikánsabb, szinte csípős lehet. Ez persze nem erős tüzesség, mint egy chilinél, sokkal inkább az igazán zsenge újhagyma orrfacsaró erejére emlékeztet. Ezt szem előtt tartva aprítsuk ételeinkbe.

Mégsem annyira „fokhagymás” az aromája

Az előző ponttal abszurd módon szembemegy ez az állítás: ugyanis annak ellenére, hogy maga az új zöldség csípősebb, kevesebb fokhagymás aromát produkál. Ez ugyanis később, a nedvességtartalom fokozatos csökkenésével alakul ki, ahogy a gerezdek belsejében koncentrálódik a pikáns aroma.

Ha úgy érezzük, nem érünk el kellő erősségű fokhagymás ízt, dobjunk még 1-2 gerezdet a serpenyőbe!

Magasabb a nedvességtartalma

Zsenge zöldség, tavaszi erő, sok nedvesség – ezzel akkor kell leginkább számolnunk, amikor hőkezeljük a fokhagymát. Ugyanis kicsivel több idő kell majd a teljes megpárolásához (több víznek kell távoznia) és karamellizálása, lepirítása is nehezebb lesz.

Új fokhagymát nem érdemes ilyen – a karamellizált ízre építő – receptekben használni, ne süssük például egészben…vagyis süthetjük, csak ne számítsunk arra a lehengerlően édeskés sültfokhagyma-ízre, amit a régi képes produkálni.

Fokhagymás "alfredo"

Az alfredo az egyik kedvenc tésztaszószunk, ez pedig akkor sincs másképpen, ha vegán verzióban készítjük el. A krémességet a puhára áztatott kesudió, míg a karakteres "sajtos" ízt a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ínyenc konyhai izgalmak várnak:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...