Így lesz hosszabb életű a fokhagyma a konyhádban

Fokhagyma minden valamirevaló magyar konyhában található, persze nem mindegy, hogy milyen állapotban lapul ott. A gerezdeket híresen nehéz frissen tartani, kivéve, ha megfogadjuk a Napi Tipp tanácsait.

Fokhagymából érdemes egyszerre csak 1-1 fejet venni, persze van, hogy csak nagyobb kiszerelés van a boltban, vagy egy akció miatt többet pakolunk a kosárba. Ezzel nincs is baj, egészen addig, míg tudjuk, hova és hogyan kell tenni az aromás zöldséget. Ahhoz, hogy a fokhagyma minél tovább bírja frissen és üdén, vessük be az alábbi tárolási trükköket.

Így lesz hosszabb életű a fokhagyma a konyhádban

A fokhagyma az ízéből is veszít

A legtöbb zöldségnél nem fordul elő, azonban a fokhagymánál azért is fontos, hogy odafigyeljünk a tárolási körülményekre, mert a gerezdek idővel jócskán megszelídülnek, veszítenek erőteljes aromájukból.

Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, figyeljünk arra, hogy a fej szétszedése során ne sérüljön a gerezdek külső héja. Ha ez megtörténne, tegyük őket egy kis dobozba, és a csupasz darabokat főzzük meg előbb.

Fokhagymás-vajas zsemle

A legtöbb ember imádja a garlic bread nevezetű ételt, ez pedig annak egy továbbfejlesztett verziója. Még egy kis sajtkrémet is elrejtettünk benne.

Így kerüld el a fokhagyma kicsírázását

A hagymafélék előszeretettel csírázni kezdenek, a konyhánkban/kamránkban is úgy érzik magukat, mintha egy kellemes táptalajban lennének. Miért lehet ez? Elsősorban a hőmérséklet miatt: ha langyos helyre tesszük őket, rövid időn belül apró zöld csírát növesztenek majd.

Amellett tehát, hogy hűvös helyet kell biztosítanunk neki, a fénytől is meg kell óvnunk. Ezért előnyösebb a kamrába, ott is az alsó polcok egyikére helyezni a hagymaféléket.

A penészedésre is figyelni kell a fokhagymánál

Persze nem csak a fenti két dolog emésztheti el idő előtt a zöldséget, hanem az örök ellenség penész is. Gyakori hiba, hogy a tárolás során nem figyelünk a szellőzésre, ami végső soron a bepunnyadáshoz és penészedéshez vezet.

Főleg a sötét helyeken fordulhat ez elő, ha a levegő átjárása nincs biztosítva: sose tegyük a fokhagymát zárt dobozba vagy fedeles tárolóba, mindig kosarakat, rekeszeket használjunk a tároláshoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is lesd meg:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...