A túlzott sófogyasztás egy komoly probléma, ami a társadalom nagyon nagy százalékát érinti. Amikor az orvosunk a bevitt sómennyiség csökkentésére kér fel minket, hirtelen nehéz helyzet előtt állunk: akkor ezentúl minden ételünk íztelen lesz? A lenti hozzávalók ugyan nem teljesen sómentesek, de használatukkal csökkenthetjük az egyes ételek hozzáadott sómennyiségét, és ezzel együtt a saját sófogyasztásunkat is.
Ecet és más savanyú dolgok
Nem a só az egyetlen erőteljes ízesítő a konyhaszekrényben: ugyan más mechanizmus alapján, de az ecet (és összességében a savanyú dolgok) képesek felfokozni az ételeink ízeit.
Mivel a savanyú ízek hatására jobban beindul a nyálelválasztás a szánkban, képesek vagyunk több ízt érezni, felfokozódnak az aromák.
Adjunk az ételhez kevesebb sót, és ízlés szerint néhány csepp citromlevet vagy ecetet. Szerencsére az ecet fantasztikusan sokszínű alapanyag: kerülhet hideg és meleg ételekbe egyaránt, sőt, akár desszertekbe is.
Tengeri só
Az egyszerű asztali sónál egy fokkal jobb választás a tengeri változat. Ebben ugyanis több ízletes ásványi anyag van, ami azt jelenti, hogy akkor is elég sós lesz az étel, ha kevesebbet használunk belőle.
Ez például egy jó kezdőlépése lehet a saját sófogyasztásunk csökkentésének. Nyilván, az opció nem mindenki számára lehetséges, mivel a bevitt só mennyisége csak kis mértékben változik.
Szójaszósz
Az ázsiai szószok koronázatlan királya híres arról, hogy nagyon erőteljesen sós íze van. Ez lehetővé teszi, hogy használjuk ízesítésre, azonban, ha nem figyelünk oda, szinte ugyanott köthetünk ki mennyiségben, mint előtte.
Használjunk csökkentet nátriumtartalmú szójaszószt, és azt is inkább moderált mennyiségben alkalmazzuk a konyhában. A plusz ízek miatt kevésbé fog feltűnni a só hiánya.
Tengeri „herkentyűk”
Minden, ami a tengerből jön, természetes módon sós ízt hoz magával a vízből. Persze nem kell rögtön elszörnyedve csápokra és egyéb nyálkás, visszataszító dolgokra gondolni. Például a tonhal vagy a szardella is olyan tengeri állatok, amelyek feldolgozva is megtartanak valamennyit ebből a természetes sós ízből.
Használjuk őket például levesekben, tésztaszószokban vagy mediterrán egytálételekben.
Gomba
A gomba szintén egy komplex ízeket felvonultató alapanyag, ami ugyan nem kifejezetten sós, mégis elérhetjük vele ezt a hatást. Az ötödik íz, azaz az umami nagyon szorosan fűződik a gombákhoz, minden étel, amibe belefőzzük őket, átveszi ezt az erőteljes aromát.
Az umami pedig arra képes, hogy összefogja és kihangsúlyozza a többi négy alapot, így a sós ízt is. Ráadásul a gombát szinte minden ételtípusban használhatjuk, viszonylag egyszerű vele kísérletezni is.
Fűszerezés
Nagy általánosságban elmondható, hogy ha több fűszert használunk egy ételben, kevesebb sóra lesz szükségünk. Ugyan igaz, hogy a só emeli ki és erősíti fel a többi ízesítő aromáját, azonban, ha több ilyen ízesítő van az ételben, sóból nem kell majd olyan sok.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai megoldásról olvashatsz itt: