Virághagymából főtt ételekkel élték túl a hollandok az „éhes telet”

Tudtad, hogy a fenséges tulipán hagymáit el is lehet fogyasztani? Persze, nem a legelterjedtebb táplálék, de egy szomorú és nehéz érában rájöttek, hogy lényegében egész tápláló.

1944-45-ben járunk, a II. világháború minden fronton tépázza Európát. Hollandiát pedig egy csodálatos növény hagymája menti meg az éhínségtől. A náci kegyetlenség egyik szörnyű intézkedése volt, hogy elvágták az ellátási láncot a mezőgazdasági területektől, így a holland emberek nem jutottak élelmiszerhez. Azonban a szükség mindent felülírt, és így jutottunk el a hagymákig. Méghozzá a tulipánhagymákig.

Virághagymából főtt ételekkel élték túl a hollandok az „éhes telet”

Az „éhes tél”

Ez a szörnyű '44-'45-ös tél a megszokottnál is zordabb időjárást hozott: rettenetes hideg és nagy hó volt Hollandiában. A fűtés nemléte is kínozta a lakosságot, de az élelmiszerhiány még ezen is túltett. Nem véletlen, hogy ezt a telet „éhes télnek” nevezik.

A világhírű holland származású színésznő, Audrey Hepburn egész életében hordozta az éhínség miatt kialakult hiánybetegségeit és emésztési rendellenességét, hiszen a háború kezdeténél ő még csak 11 éves volt.

Az előző ősz sem a virágültetés és a földek ápolásának bűvöletében telt, az emberhiány és a háború nem tette lehetővé, hogy az élet a megszokott kerékvágásban haladjon. Több millió virághagyma maradt parlagon, ültetés nélkül, melyek közül például a nárcisz és a jácint emberi fogyasztásra nem alkalmas, sőt, egyenesen mérgező. Viszont az ország csodálatos tulipánjainak nyers, kicsit száraz hagymái is fogyaszthatóak, ezért az emberek éltek is a lehetőséggel, hogy mentsék, ami menthető, és ételhez jussanak.

A túlélés receptjei

A holland Élelmiszerellátási Hivatal egy egész kalauzt adott ki, amiben tanácsokkal, tippekkel szolgáltak a tulipánhagymák elkészítéséről. Ebben leírták, hogy meg kell szabadítani a száraz bőrétől és a hagyma sárgás szíve sem ehető, tekintve, hogy nagyon keserű. Tulipánhagymából készülő leves, püré receptjét osztották meg és még egyféle kenyérsütési technikát is: a lereszelt hagymákat liszttel, sóval és vízzel kellett összekeverni. Igaz, leírások alapján ez egy rendkívül kellemetlen állagú, fűrészpor-szerű kenyér volt, de az íz nem számított, hiszen a túlélés volt a cél. A hagyma magas keményítőtartalma pedig tette a dolgát és pillanatnyilag, de elűzte az éhséget. Ráadásul több benne a kalória, mint például a krumpliban, ami nagyon fontos volt a túléléshez.

Mivel sokak az éhség ellenére is kételkedtek benne, hogy a tulipánhagymák ehetőek lennének, egész propaganda ment, hogy meggyőzzék a népet a virághagymákról.

A tulipánhagymák mentették meg az országot

Kifejezett „nagykövetei” is voltak a kampánynak, hogy meggyőzzék a polgárokat: a tulipánok fogják megmenteni őket.

Sajnos nem hivatalos adatok alapján több mint 20 ezren lettek az éhínség áldozatai. Mégis, az egész holland nép végtelen hálával tartozik a csodálatos tulipánoknak, hiszen mai kereskedelmük és eleve csodás látványuk mellett egy kegyetlen érát segítettek át a poklok poklán.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra


További gasztronómiai érdekességeket olvashatsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...