Ezért jártak régen temetőbe piknikezni az amerikai családok

Gondoltad volna, hogy a 19. század végén, 20. század első etapjában kedvelt piknikhelyszínek voltak a temetők? A szokás már a múlté, de vajon miért számítottak vonzónak a sírkertek egy megkoreografált ebédhez?

Képzeljük csak el: 1880 körül járunk, Amerika egyik északibb államában. Nagy a család, viszont sajnos már sokak nyugszanak a városi temetőben. Családi-baráti ebédet szerveznénk, de jobb volna a sok köhögős, friss levegőre vágyó rokon miatt inkább szabadtéren, ráadásul nincs is annyi hely az otthonunkban, hogy mindenki elférjen. A legközelebbi és legszebb parkot kéne megtalálni. Igen ám, de közparkok még nem nagyon működnek, piknikre nincs nagyon lehetőség. De mégis lenne egy: a közeli ősfás temető. Piknikre? Miért ne!

Nincs park, jó lesz a temető is

Ez kicsit persze leegyszerűsített, de a nyolcszázas évek végén, a korai kilencszázas években, Amerikában bizony bevett szokás volt a temetők másféle látogatása. Mivel ekkoriban tényleg nem működtek még célzott rekreációs, szociális helyiségek, nem volt mindennapos a szabadidő intézményesített eltöltése, a lakosságnak kreatívan kellett megoldani az efféle összejöveteleket. És egyáltalán nem azért érkeztek fonott kosarakkal a helyszínekre, mert valamiféle sötét erő által vezérelve szerettek volna a sírokon kvaterkázni. Egyszerűen másképp használták még a sírkerteket, teljesen kézenfekvő szabadtéri találkozóhelyként működtek.

Hiszen a temetők fás kertjei hasonlítottak leginkább ahhoz, amit ma parknak hívunk.

Egy étkezés az elhunyt rokonokkal

Amerika-szerte gyűltek össze családok, ismerősök, barátok a sírkertekben, hogy képletesen is, de az elhunyt rokonokkal lehessenek. Sajnos ebbe a halmazba nem csak a koruk és az azzal járó súlyos betegségek miatt távozó családtagokra kell gondolnunk, hiszen ekkoriban a sárgaláz, a kolera is pusztított és a gyermekágyi láz is gyakori haláloknak számított. Gyermekeket és fiatal anyákat is sűrűn elvittek ezek a kórok.

A temetők persze a nagyobb városokban is népszerűek voltak, de a vidéken lévő, sokkal nagyobb halottas kertek az új „módi” szerint még meghittebbnek bizonyultak. Leginkább azért, mert a szokásos haláli szimbólumvilágot felváltotta valami sokkal romantikusabb: csontok, lidércek és halálfejek ábrázolása helyett virágok, indák, finomabb minták jelentek meg a temetőkben. Jóval barátságosabb közeg egy piknikhez (is).

Ezek az abszolút legális események elszaporodtak, olyannyira, hogy sajnos sokan kezdtek el szemetelni, piszkot hagyni maguk után a temetőkben, ami felhívta a rendfenntartók figyelmét is: volt, ahonnan később kitiltották a piknikezőket, külön szabályzatban figyelmeztették a temetőjárókat, hogy nincs falatozás a sírok között.

A szokás két jelenség miatt kopott ki az amerikai lakosság életéből: egyrészt megjelentek a közparkok, intézmények, ahol gyülekezni, piknikezni lehetett, másrészt az orvostudomány fejlődése gátat szabott a korai, tömeges halálozásoknak is.

Amerika-szerte gyűltek össze családok / Fotó: Monroe County Local History Room Facebook-oldal

Ennek ellenére mai napig vannak olyan amerikai temetők, ahol felhívják rá a látogatók figyelmét, hogy a piknikezés tiltott tevékenység a parkon belül.

Különös hagyományok ápolásában nincs hiány a tengerentúlon, és ez a temetőkben tartott piknikekre is kiterjed. Kisebb és nagyobb temetők szerveznek mai napig évi egy vagy több alkalommal sokrésztvevős piknikeket, történetmesélős, meghitt közösségi eszegetést, a régi idők, elhunyt hozzátartozók emlékére. Sokszor jótékonysági gyűjtésekkel is egybekötik ezeket az alkalmakat: a városi temetők rendben tartására fordítják a befolyt összeget.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Private Life Shot Facebook-oldal
Szerző: Pákozdi Nóra


További érdekességek és furcsa szokások itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...