Ismerd meg a fertőző szakácsnőt, aki rettegésben tartotta az elitet

Hallottál már Tífuszos Mary, vagyis Mary Mallon felkavaró történetéről? Ő volt az az ír származású szakácsnő, aki tünetmentesen hordozta a hastífusz betegséget és ahol csak megjelent, ágynak dőltek és meg is haltak, akik ettek főztjéből.

A századelő New Yorkjában járunk, a metropoliszban, ami már akkor is a gazdag családok kedvelt főhadiszállása volt. Manhattan városrésze tele volt előkelőségekkel, ezeket a családokat házvezetőnők, szakácsok és szakácsnők szolgálták ki. Mary Mallon Írországból érkezett a Nagy Almába és szenvedélyesen szeretett főzni, amit jobban megfizettek, mint egy mezei házvezetőnői foglalkozást. A szakácsnők gyöngye volt… egy kis kellemetlen plusszal, ugyanis egyes források szerint már eleve hastífusszal született. Kezet mosni nem szeretett (Semmelweis Ignác ekkor már felhívta az orvostársadalom figyelmét a kézmosás fontosságára!), haláláig tagadta, hogy ő lenne a kór terjesztője. Mégis igazoltan három haláleset írható a kontójára, de közvetve akár 50 ember haláláért is felelős lehetett.

Ismerd meg a fertőző szakácsnőt, aki rettegésben tartotta az elitet / Fotó: Fotosearch/Stringer/Getty Images

Mestersége: a halál

Nagyjából mindig ugyanaz volt a koreográfia: Mallon elszegődött egy családhoz főzni és záros határidőn belül láz és hasmenés terítette le a háztartások valamennyi tagját. A szerencsésebbek megúszták a kellemetlen rosszullétekkel, akik kevésbé voltak erősek, sajnos el is vitte őket a tífusz.

A szakácsnő általában a megbetegedéseket követően lépett le a családoktól, kvázi nyom nélkül, nem az orrukra kötve, hogy merre is megy tovább.

Egy alkalommal, amikor egy gazdag ügyvéd családjánál dolgozott, csak az alkalmazottakat fertőzte körbe, mivel a családtól elzártan dolgozott. Később, ahogy már nyomozások közben felrajzolták a munkahelyei térképét, egyértelművé vált, hogy ahogy egy olyan területen, városrészen dolgozott, ahol régen azonosítottak fertőzést, a tünetmentes hordozó szakácsnő mégis tett róla, hogy terjedjen a tífusz.

A nagy leleplezés és száműzetés

Szerencsétlenségére az egyik tehetős família felbérelt egy járványkutatót, aki éppen egy haláleset kapcsán tudta beazonosítani a fertőző szakácsnőt. Egyszerűen különös volt, ahogyan az alapvetően szegény környékek és elégtelen higiénés közegek betegsége a felsőbb osztályoknál jelentkezett, de George Soper feltárta az igazságot – ami nagyon nem tetszett Malonnak.

Tűzzel-vassal (valójában húsvillával és agresszióval) tiltakozott a vádak ellen, nem működött együtt, de a hatóságok aztán mégis térdre kényszerítették. Több napos mintavételek, kivizsgálások kezdődtek kórházi körülmények között, míg végül többéves karanténra ítélték és az East Riveren található North Brother Island-re száműzték. A karantén alatt idegösszeroppanásokat élt meg, miközben egy barátja segítségével többször is bevizsgáltatta a mintáit, melyek negatívnak bizonyultak.

Tífuszos Mary története bejárta New Yorkot, a gúnynév ráragadt a száműzött szakácsnőre. Pedig ő „csak” a megélhetéséért küzdött Manhattenben: és hol őszibarackkal és tejszínhabbal fertőzött, hol kézmosás nélkül kezelt sültek hozták el a lázzal járó súlyos kórt.

Nem bírta főzés (és fertőzés) nélkül

Évek múltán aztán azzal a feltétellel elengedték a karanténból, hogy megváltoztatja a foglalkozását, nem főz soha másokra. Igen ám, de sokkal kifizetődőbb volt a konyhai munka, mint a mosás például, ezért az ígéret ellenére visszatért a tűzhely mellé, természetesen álneveken, rejtőzködve, hogy ne előzze meg a híre.

Tífuszos Mary kórházi ágyban fekszik / Bettmann/Getty Images

A tífusz azonban tovább tombolt a szervezetében és át is adta ezután is, akárhol megfordult. Így volt ez egy kórházban is, ahol 25 ember lett tífuszos, ebből pedig ketten életüket veszítették.

Az előzőleg is az üggyel foglalkozó Soper azonban az álnév ellenére beazonosította Mallont, aki egy sikeres szökés után végül újra a karanténszigeten találta magát, ahol 23 évig élt, egy külön házban és később patológiai laborasszisztensi munkát vállalt. New York tehetős lakosainak így már nem kellett félnie a fertőző szakácsnőtől, aki végül tüdőgyulladás következtében halt meg, 1938-ban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Fotosearch/Stringer/Getty Images


További érdekességek a gasztronómia világából:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...