Lehet, hogy a dobozolás problémásnak tűnik, hiszen egy héten egyszer, maximum kétszer komoly időt kell rá áldozni, hogy meglegyen az egyheti menü. Valójában azonban nagyon hasznos, hiszen később nem kell ilyennel foglalkozni, ráadásul egészséges ételeket is tudsz magadnak készíteni. A tudomány szerint is bőven van előnye a dobozolásnak.
Javíthatja az étrended minőségét
Az otthon főzött ételek általában egészségesebbek, mint a kifőzdések vagy éttermiek, az étkezés tervezése pedig tudományosan összefügg a változatosabb, jobb minőségű étrenddel, ami azt jelenti, hogy olyan tápanyagokat biztosít, amelyeket egyébként valószínűleg nem kapnál meg a vásárolt ételekből.
Az International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy az étkezésüket megtervező emberek nagyobb valószínűséggel tartják be a táplálkozási irányelveket, és nagyobb az élelmiszer-választékuk. A kutatások azt is kimutatják, hogy az ételkészítésre fordított idő (napi egy óra felett) a zöldségek, saláták és gyümölcsök megnövekedett fogyasztásával függ össze.
Összeköthető a túlsúly elkerülésével és a fogyással is
Az étteremben, kifőzdékben készített ételeknek mindig magasabb a kalóriatartalmuk, mint az otthon elkészített változataiknak, ami megmagyarázza, hogy a dobozolás miért kapcsolódik a fogyáshoz és az elhízás megelőzéséhez. A 2017-es International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az étkezések megtervezése a nőknél a túlsúly alacsonyabb esélyével, míg a férfiaknál az elhízás kisebb valószínűségével járt együtt.
Ezenkívül a Journal of Nutrition Education and Behavior című folyóiratban 2021 júliusában dokumentált kísérleti program keretében a résztvevők hat héten keresztül minden vasárnap találkoztak, hogy egészséges ebédeket és vacsorákat készítsenek a hétre előre, és a program végére a résztvevők nemcsak kiegyensúlyozottabb étrendet választottak, hanem fogytak is.
Spórolhatsz vele
A kutatások azt mutatják, hogy már napi egy óra, amit az ételek előkészítésére fordítunk, összekapcsolható a magasabb megtakarításokkal. Ráadásul, ha dobozolsz, már a bevásárlásnál sokkal inkább odafigyelsz, és céltudatosan válogatsz, amitől megint csak a pénztárcád lesz boldogabb.
Segíthet tovább élni
A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban 2021 szeptemberében megjelent tanulmány megállapította, hogy az otthontól távol készített ételek gyakori fogyasztása jelentősen összefügg a bármilyen okból bekövetkező halálozási kockázat növekedésével.
Más szóval, azok, akik gyakran ettek otthon (kevesebb, mint heti egy elvitelre), tovább éltek, és akik sokat ettek kifőzdékben, ételekben, vagy sokat rendeltek, hamarabb haltak.
Csökkentheted az ételhulladékot
Ha pontosan tudod, hogy mit fogsz főzni, mennyit, és milyen időre, drámaian lecsökkented az ételhulladék felhalmozódásának esélyét. Gondolj bele: csak azokat az ételeket veszed meg a boltban, amire szükséged van, és fel is használod szinte mindet. Amit nem, azt le tudod fagyasztani, és később hálás leszel magadnak, hogy nem kell gondolkodni már szerdán, hogy mi legyen az ebéd a hét hátralevő részében.
Egy csomó időt is megtakarítasz
Kutatások kimutatták, hogy a dobozolás elsődleges oka az, hogy az emberek időhiányban szenvednek, ez pedig segít nekik, hogy kevesebbet kelljen az étkezésekkel foglalkozni. Ez azért van így, mert nem kell minden nap főzni – sőt, utána takarítani sem, hogy a bevásárlásról már ne is beszéljünk. Lehet, hogy elsőre inkább azt érzed, hogy sokkal nagyobb munka, mint amennyit megér, de idővel egyszerűbben megy majd, és hosszú távon fogod érezni az eredményeit.
Még több cikk az egészséged érdekében: