6 tudományos előnye is van, ha előre bedobozolod az ételed

A mealprep, vagyis az előre dobozolás nagyon sok szempontból hasznos: olcsóbb magadra főzni, egészségesebb, és időt nyersz vele hosszú távon. A tudomány szerint is rengeteg előnye van.

Lehet, hogy a dobozolás problémásnak tűnik, hiszen egy héten egyszer, maximum kétszer komoly időt kell rá áldozni, hogy meglegyen az egyheti menü. Valójában azonban nagyon hasznos, hiszen később nem kell ilyennel foglalkozni, ráadásul egészséges ételeket is tudsz magadnak készíteni. A tudomány szerint is bőven van előnye a dobozolásnak.

6 tudományos előnye is van a dobozolásnak

Javíthatja az étrended minőségét

Az otthon főzött ételek általában egészségesebbek, mint a kifőzdések vagy éttermiek, az étkezés tervezése pedig tudományosan összefügg a változatosabb, jobb minőségű étrenddel, ami azt jelenti, hogy olyan tápanyagokat biztosít, amelyeket egyébként valószínűleg nem kapnál meg a vásárolt ételekből.

Az International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy az étkezésüket megtervező emberek nagyobb valószínűséggel tartják be a táplálkozási irányelveket, és nagyobb az élelmiszer-választékuk. A kutatások azt is kimutatják, hogy az ételkészítésre fordított idő (napi egy óra felett) a zöldségek, saláták és gyümölcsök megnövekedett fogyasztásával függ össze.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Összeköthető a túlsúly elkerülésével és a fogyással is

Az étteremben, kifőzdékben készített ételeknek mindig magasabb a kalóriatartalmuk, mint az otthon elkészített változataiknak, ami megmagyarázza, hogy a dobozolás miért kapcsolódik a fogyáshoz és az elhízás megelőzéséhez. A 2017-es International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az étkezések megtervezése a nőknél a túlsúly alacsonyabb esélyével, míg a férfiaknál az elhízás kisebb valószínűségével járt együtt.

Ezenkívül a Journal of Nutrition Education and Behavior című folyóiratban 2021 júliusában dokumentált kísérleti program keretében a résztvevők hat héten keresztül minden vasárnap találkoztak, hogy egészséges ebédeket és vacsorákat készítsenek a hétre előre, és a program végére a résztvevők nemcsak kiegyensúlyozottabb étrendet választottak, hanem fogytak is.

Spórolhatsz vele

A kutatások azt mutatják, hogy már napi egy óra, amit az ételek előkészítésére fordítunk, összekapcsolható a magasabb megtakarításokkal. Ráadásul, ha dobozolsz, már a bevásárlásnál sokkal inkább odafigyelsz, és céltudatosan válogatsz, amitől megint csak a pénztárcád lesz boldogabb.

Segíthet tovább élni

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban 2021 szeptemberében megjelent tanulmány megállapította, hogy az otthontól távol készített ételek gyakori fogyasztása jelentősen összefügg a bármilyen okból bekövetkező halálozási kockázat növekedésével.

Más szóval, azok, akik gyakran ettek otthon (kevesebb, mint heti egy elvitelre), tovább éltek, és akik sokat ettek kifőzdékben, ételekben, vagy sokat rendeltek, hamarabb haltak.

Csökkentheted az ételhulladékot

Ha pontosan tudod, hogy mit fogsz főzni, mennyit, és milyen időre, drámaian lecsökkented az ételhulladék felhalmozódásának esélyét. Gondolj bele: csak azokat az ételeket veszed meg a boltban, amire szükséged van, és fel is használod szinte mindet. Amit nem, azt le tudod fagyasztani, és később hálás leszel magadnak, hogy nem kell gondolkodni már szerdán, hogy mi legyen az ebéd a hét hátralevő részében.

Egy csomó időt is megtakarítasz

Kutatások kimutatták, hogy a dobozolás elsődleges oka az, hogy az emberek időhiányban szenvednek, ez pedig segít nekik, hogy kevesebbet kelljen az étkezésekkel foglalkozni. Ez azért van így, mert nem kell minden nap főzni – sőt, utána takarítani sem, hogy a bevásárlásról már ne is beszéljünk. Lehet, hogy elsőre inkább azt érzed, hogy sokkal nagyobb munka, mint amennyit megér, de idővel egyszerűbben megy majd, és hosszú távon fogod érezni az eredményeit.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészséged érdekében:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...